ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Енергозбереження у власній школі - тема для творчого розвитку школярів

    26 квітня 2024 п'ятниця
    77 переглядів
    Творчі роботи на конкурс малюнку «Ми за енергозбереження!»

    У продовження виконання проекту «Школи крокують до енергозбереження», після проведення уроків з учнями Середнянської, Коритнянської та Есенської шкіл, ГО ФОРЗА запропонувала учням та вчителям самостійно організувати загальношкільні заходи, спрямовані на покращення енергоефективності шкіл і зміну поведінки щодо питань використання енергії та ресурсів.

    Так розпочався конкурс «Друге життя пластику», де учні Середнянської школи представили свої творчі роботи на конкурс малюнку «Ми за енергозбереження!», а школярі села Есень малювали та готували реферати на свій шкільний конкурс «Як зберегти ресурси планети». Всі роботи, які будуть виставлені під час заключного семінару проекту, оцінювали організатори конкурсу. Переможців нагородили гарними призами, які мали б допомогти розвинути їх творчі можливості, інтелектуальні здібності, фізичну форму та підказати нові ідеї для енергозбереження.
    Крім цих акцій у пілотних школах учні та вчителі переглянули фільм «Дім», який розповідає про історію нашої планети до та після появи людей, про бурхливий розвиток промисловості та пов’язаний з цим ріст споживання первинних ресурсів та готової продукції. Фільм пояснює глядачеві, якою є ситуація в світі: забруднення атмосфери, зменшення товщини озонового шару, дія вуглецевих викидів та наслідки танення льодовиків та снігової шапки на полюсах світу, зменшення територій вічної мерзлоти, щезання різноманітних видів тваринного і рослинного світу, вирубування лісів, виснаження грунтів, запасів прісної води та взаємозв’язок між поведінкою людини і всіма перерахованими екологічними наслідками на межі катастрофи. Як можна змінити ситуацію на краще? «Дім» наводить вже існуючі кращі приклади використання альтернативних та відновлювальних джерел енергії та відповідального господарювання: вітрові та сонячні електростанції, геотермальна енергія, інвестиції країн в освіту та інновації, посадка лісів та стале ведення лісового господарства, створення заповідних територій та збереження біологічного різноманіття, справедлива торгівля та відповідальне споживання, невиснажливі види господарювання, такі як неіндустріальне сільське господарство, станції поглинання вуглецевих викидів...
    Незважаючи на свою змістовну складність, «Дім» можна використовувати як навчальний матеріал, особливо актуальний для сьогоднішніх школярів, які завтра визначатимуть поведінку людства в напрямку енергоефективності та свідомого використання ресурсів.
    Директор Есенської школи Йожеф Балла, каже, учнів 5-9 класів, які переглядали фільм, вразили кадри і змусили замислитись. Захопив дітей і конкурс малюнків, готувались також реферати на цю тему. «Кожен клас отримав інформативний пакет, - розповів Йожеф Балла. - Ми навіть у кожному класі зробимо інформаційний куточок. На виховних уроках класні керівники проводитимуть бесіди з учнями. Вважаю, що у всіх школах варто запровадити такі заходи».
    У Коритнянській школі створюватимуть групи, які відповідатимуть за вимикання світла, коли воно не потрібне, закриватимуть вікна, двері, щоб не виходило тепло. «Поки із включенням питання енергозбереження у навчальну програму ми до кінця не визначились, плануємо у факультативному режимі вести із учнями бесіди, - пояснює директор школи Михайло Тарахонич. - Дуже сподобались буклети (друковані матеріали) проекту, дійсно ідеологічна робота з школярами потрібна. Плануємо закупити електроплити, які тягнуть у два рази менше електроенергії, циркуляторні насоси, які прокачуватимуть тепло у бокових (крайніх) кабінетах, спеціальні радіатори з плівкою, що відбиватимуть тепло, ну і звісно енергозберігаючі лампочки. Правильно, що для проекту обрали школи з районів. Треба дітей вчити, займатися з ними цими питаннями. Це корисно як для держави, так і для планети вцілому».
    ГО «ФОРЗА» подбала також про те, щоб учні і пілотних шкіл проекту, й усіх шкіл Ужгородського району постійно пам’ятали про необхідність дбайливого та відповідального ставлення до ресурсів планети. Нагадувати про це їм будуть плакати, наліпки та закладки в книги, створені в рамках проекту «Школи крокують до енергозбереження».

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору