ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Україна відсвяткувала День Дунаю на закарпатській боржаві (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    71 переглядів
    В Закарпатті відбувся фестиваль "Тиса–молодша сестра Дунаю"

    Наприкінці червня, одночасно в 14 країнах басейну Дунаю, тривали фестивалі та екологічні акції з нагоди відзначення Дня Дунаю - спільного пан-європейського заходу, спрямованого на інформування і підвищення екологічної культури громадян, що його організовує Міжнародна комісія з захисту р. Дунай.


    В Україні святковою локацією стало село Квасово Берегівського району - тут відбувся фестиваль «Тиса – молодша сестра Дунаю», на якому побували й журналісти у рамках прес-туру Ужгородського прес-клубу.
    Свято тривало неподалік руїн Квасівського замку, на березі річки Боржави, яка є правою притокою Тиси, а та, своєю чергою, несе їхні спільні води до Дунаю.
    Учасники фестивалю змагалися у конкурсах пісні на екологічну тематику, витворів з матеріалів, які можна знайти на берегах річок (як природних, так і штучних) «Дунайський митець». А також пускали повітряних зміїв (змагання «Долетіти до Дунаю») та взяли участь в акції «Дарунок Боржаві»: власноруч запускали близько 500 карпів і сомиків у Боржаву і, таким чином, зробили свій внесок у відновлення популяції риби.
    Усі діти та молодь наприкінці свята вишикувалися у «живий надпис» «День Дунаю», а переможці конкурсів мали змогу споглядати його з висоти польоту повітряної кулі, яка стала кульмінацією свята.
    Присутніх привітав голова Берегівської райради Михайло Бігарі. Він нагадав події 1998 і 2001 років, коли вода показала, що може мати і руйнівну силу: «Як кажуть, вода і дружба – безмежні. Я б хотів усім нам побажати, щоб і вода, і дружба завжди приходили до нас лише у такому вигляді, як нинішнє свято. Ми повинні дбати, що залишимо своїм дітям, берегти річку і усю природу». За словами посадовця, раніше на Берегівщині кожне село мало по 2-3 пляжі і зараз район має намір повернутися до цього.
    Ігор Маркелов, радник Міністра екології і природних ресурсів України міністерство екології і природних ресурсів подякував організаторам та спонсорам свята, представникам Європейського Союзу за можливість на високому рівні вже вшосте провести такий захід в Україні. «Найбільше благо, яке може дати нам природа – це саме вода. А Закарпаття визначне тим, що багато програм ЄС, чимало зусиль спрямовані на те, щоб зберегти і покращити стан водних ресурсів», - сказав І. Маркелов та відзначив, що особливим досягненням є те, що до збереження водних ресурсів активно залучають молодь.
    Ханс Райн із представництва Єврокомісії в Україні нагадав, що Дунайський басейн - це найбільш інтернаціональний річковий басейн у світі. А його стан і безпека багато у чому залежать саме від міжнародної співпраці. «Наша спільна мета – забезпечити захист нашої природи», - сказав Х. Райн.
    Володимир Чіпак, начальник Басейнового управління водними ресурсами р. Тиса розповів, що, за його спостереженнями, сьогодні у Тисі сміття і пляшок набагато менше, ніж 5-6 років тому. У селах запроваджено збір пластику, що допомагає убезпечити від нього річку.
    Олена Марушевська, представник України в експертній групі Міжнародної комісії із захисту річки Дунай оголосила результати голосування членів міжнародного журі. Так, у співочому «Водограї» перемогла Ганна Шміляк (Рахівська ЗОШ № 1) із піснею «Кохання Тиси». Найкращого повітряного змія змайстрував і запустив у небо під час фестивалю Ярослав Кокіш з Рахова (змій «День Дунаю»).
    У конкурсі «Дунайський митець» переможцями стали: 1. Петро Хома із с. Баранинці з виробом «Дунайський футболіст», 2. комплекс робіт групи виконавців на чолі з Ангеліною Угрін (с. Камяниця), 3. робота «Люди, схаменіться!» Золтана Титора (Рахівська ЗОШ № 1).

    Свято відбулося за підтримки Закарпатської обласної адміністрації, Міжнародної Комісії з захисту р. Дунай, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства закордонних справ України. Почесними гостями свята стали представники Делегації Європейського Союзу в Україні.
    Головними партнерами заходу виступили компанія Кока-Кола Беверіджиз Україна та проект ЄС «Посилення підтримки відомствам України, відповідальним за впровадження Дунайської та Рамзарської конвенцій». Організаторами є Закарпатська обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги та Басейнове управління водних ресурсів р. Тиси.

    Фото Олександра Поповича



    2.jpg
    3.jpg
    4.jpg
    5.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору