ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Порядок виїзду дитини за кордон

    28 березня 2024 четвер
    19 переглядів

    Порядок перетину державного кордону регулюється наступними нормативно-правовими актами: Цивільним кодексом України, Сімейним кодексом України, Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України»,

    а також Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими Постановою Кабінету міністрів України № 57 від 27 січня 1995 року та ін.
    Згідно з чинним законодавством України виїзд дитини за кордон є можливим у наступних випадках:
    1. у супроводі обох батьків;
    2. за наявності нотаріально засвідченої заяви одного з батьків про згоду на виїзд дитини з другим з батьків;
    3. у супроводі осіб, які уповноважені батьками дитини та які на момент виїзду з України досягли вісімнадцятирічного віку;
    4. за рішенням суду, яке може надати дозвіл одному з батьків виїжджати за кордон України, без згоди і супроводу іншого з батьків до досягнення дитиною 18 років.
    За загальним правилом, дитина яка досягла шістнадцятирічного віку, має право на вільний самостійний виїзд за межі України (стаття 313 Цивільного кодексу України). Фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків, піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними та які на момент виїзду з України досягли вісімнадцятирічного віку. Документом, який служитиме підставою для виїзду дитини за кордон, є проїзний документ дитини. Для його отримання батькам слід звернутися до органу внутрішніх справ за місцем проживання і подати нотаріально завірене клопотання про дозвіл обох батьків на виїзд дитини за кордон.
    Розповсюджений варіант, коли виїзд неповнолітнього за кордон відбувається в супроводі лише одного з батьків. Для цього також потрібно нотаріально посвідчену згоду другого з батьків із зазначенням в ній за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску.
    В окремих випадках отримувати таку згоду не потрібно, наприклад, якщо є рішення суду про позбавлення батьківських прав, свідоцтво про смерть іншого з подружжя, тощо.
    Дуже добре, якщо все вирішується саме таким чином, а що ж робити, якщо один з батьків дозволу не дає. Такі спори часто виникають після розірвання шлюбу, або ж припинення фактичних сімейно-шлюбних відносин між батьками, в яких є діти. За наявності таких заперечень одного з батьків документ може бути оформлено на підставі рішення суду про надання дозволу на виїзд дитини за кордон.

    Головний спеціаліст відділу нотаріату
    Головного управління юстиції у
    Закарпатській області
    Т.Русин

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору