ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

УжНУ хоче перетворити свої полікліники у повноцінні медзаклади

    26 квітня 2024 п'ятниця
    15 переглядів

    У приміщенні обох поліклінік, розташованих у гуртожитках №2 та № 5, запланували кардинальні зміни. Невдовзі тут можна буде зробити рентгеноскопію грудної клітки, одержати консультацію терапевтів, кардіологів, хірургів, а також огляд гінеколога. Послуги будуть безкоштовними. Надаватимуть їх і медики УжНУ: клінічні ординатори та молоді асистенти наказом ректора будуть уповноважені приймати пацієнтів у відповідних кабінетах.

    «В УжНУ започатковано комплексну програму покращення соціальних умов навчання і проживання студентів, аспірантів, викладачів УжНУ. Однією з її складових є покращення медичного обслуговування студентів, інтернів, аспірантів УжНУ. В рамках програми ми хочемо за рахунок страхової компанії «Альфа» (Київ) облаштувати приміщення, провести в них капітальні ремонти, закупити устаткування для цих поліклінік, – розповідає Юрій Переста, проректор, доктор медичних наук, професор. – Ми б хотіли, щоб студенти, аспіранти, викладачі УжНУ щорічно проходили комплексне обстеження стану свого здоров’я, щоб виявити ті чи інші захворювання на ранніх стадіях і проводити їхню профілактику».

    Наразі медпункти готують до прийому студентів. Наприкінці серпня й на початку вересня кількість відвідувачів сягне 200 відвідувачів у день, – розповіли у поліклініці, розташованій у гуртожитку № 2. У цьому приміщенні кошторис витрат невеликий, передусім потрібно навести лад з меблями. Відтак Юрій Переста доручив розпорядитися цим питанням Тетяні Козак, заступнику головного лікаря медичної частини Ужгородської міської поліклініки, в. о. Центру первинної медико-санітарної допомоги.

    Наразі УжНУ заключає тристоронній договір з поліклінікою та страховою компанією «Альфа», яка бере на себе всі зобов’язання з ремонту, забезпечення меблями й медикаментами, а також нестиме відповідальність за медичне страхування колективу УжНУ.

    «Сьогодні в Україні на державному рівні прийнято добровільне медичне страхування. Ймовірно, що невдовзі воно стане обов’язковим. В УжНУ на той час вже буде налагоджена цілісна система медичної страхової допомоги», – вважає Юрій Переста.

    Якщо раніше йшлося про оптимізацію поліклінік, то, оглянувши приміщення, проректор запевнив, що об’єднувати їх не будуть. Поліклініки виконують приблизно однаковий обсяг роботи, а пацієнтам має бути комфортно під час відвідин таких закладів. Тому в студмістечку й надалі залишаться два пункти надання медичної допомоги.

    «Якщо буде здорове молоде покоління, в майбутньому воно принесе користь державі. Посилювати медичну допомогу на первинному рівні – це програма реформування медицини в цілому. Стаціонарне лікування не настільки потрібне кожному студенту, як лікар-терапевт, сімейний лікар. Тому первинна мережа має розвиватися. Обидва медпункти надають саме таку допомогу, тому покращити їх матеріальну базу є першочерговим завданням», – розповідає Тетяна Козак.

    Найближчим часом поліклініки УжНУ чекатимуть пацієнтів вже в оновлених приміщеннях. Цілком можливо, що у виші повернуться до процедури перевірки першокурсників у перший місяць навчання, яка існувала тут протягом тривалого часу. Та й старшим студентам більше не доведеться зволікати з обстеженням чи висиджувати черги у міській поліклініці, бо якісний огляд і лікування буде неподалік їхнього місця проживання й університету.

    Наталія Каралкіна, Медіацентр УжНУ.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору