ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатгаз про газ і не тільки...

    26 квітня 2024 п'ятниця
    25 переглядів

    Своєчасне проведення планово-технічного обслуговування систем газопостачання - є запорукою безпеки користування газом у побуті

    Що таке ПТО і для чого воно проводиться? – саме таке запитання виникає у багатьох мешканців, коли до їх помешкання завітали працівники газового господарства. Планове технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання здійснюється відповідно до «Положення про технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових будинків, громадських будівель, підприємств побутового та комунального призначення», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02.10.1997р. за №451/2255 і включає в себе комплекс робіт з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, що виконується підприємством з газопостачання та газифікації згідно з затвердженим графіком робіт.

    Які роботи проводяться працівниками товариства під час проведення планово-технічного обслуговування?

    Під час проведення ПТО працівниками товариства виконуються такі роботи:
    - перевірка на щільність газопроводів, газових приладів та апаратів за допомогою газу під робочим тиском приладовим методом або мильною емульсією;
    - ліквідація виявлених витоків газу;
    - перевірка відповідності установки газових приладів, прокладання газопроводів та побудови приміщень вимогам проекту і діючих нормативних актів;
    - перевірка наявності вільного доступу до газопроводів та газових приладів, а також у підвали та на горища, де прокладені газопроводи;
    - розбирання, очистка від залишків корозії і мастила та змащування всіх запірних пристроїв, встановлених на газопроводах та газових приладах;
    - перевірка працездатності газової апаратури, пальників, автоматичних пристроїв, їх очистка, налагодження та регулювання;
    - очистка теплообмінних апаратів від сажі та окалини;
    - дрібний ремонт газової апаратури і приладів;
    - інструктаж абонентів з правил користування встановленими побутовими газовими приладами та апаратами;
    - перевірка димових та вентиляційних каналів на наявність тяги.

    Особливу увагу звертаємо на те, що працівники товариства перевіряють лише наявність тяги в димових та вентиляційних каналах споживача, а повний перелік робіт на замовлення власника помешкання, який включає в себе перевірку прохідності каналів, їх герметичності і відокремленості, наявності та справності протипожежних переділок від горючих конструкцій, відсутності сажі і смоли на внутрішніх поверхнях і тріщин на зовнішніх повинні проводити підприємства та організації, які мають дозвіл на вищевказані роботи, який видає Територіальне управління державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України у Закарпатській області («Дозвіл на проведення робіт підвищеної небезпеки»).

    Відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів покладається на власників помешкань.

    Впродовж року працівники товариства провели роботи в помешканнях 24167 мешканців міста

    В цьому році працівники служби внутрішньобудинкових мереж ПАТ «Закарпатгаз» провели роботи у помешканнях 24167 абонентів. Перевіряли як багатоповерхові будинки, так і приватний сектор.

    Під час проведення профілактичного обслуговування працівниками товариства було виявлено та опломбовано 3134 самовільно встановлених газових приладів, використання яких суворо заборонено та може призвести до трагічних наслідків.

    Безпечна та безаварійна подача газу неможлива без своєчасного проведення технічного обстеження

    Нехтуючи укладеним із підприємством договором на постачання газу, деякі споживачі відмовляють у допуску працівників газового господарства до своїх приміщень, не розуміючи, що найголовніше завдання ПАТ «Закарпатгаз» - безпечна та безаварійна подача газу, яка неможлива без своєчасного проведення технічного обстеження.

    Загалом з початку року 1021 споживач блакитного палива не дозволив провести ПТО у своєму помешканні, через що відновлення газопостачання на будинки було проведено значно пізніше, ніж в заплановані терміни. В таких випадках страждають інші сумлінні абоненти, адже технологічно, в разі відсутності доступу до приміщення хоча б однієї квартири по стояку у багатоквартирному будинку газопостачання не відновлюється на весь стояк.

    З найяскравіших прикладів можна привести два випадки, з якими зіткнулися працівники підприємства при проведенні ПТО в обласному центрі. В будинку № 24, по проспекту Свободи газопостачання не було поновлено впродовж 2 тижнів, через відмову мешканця від проведення планово-технічного огляду.

    Другим випадком, через який постраждали мешканці будинку №91 по вулиці Заньковецької, була відмова споживача від проведення ПТО в його помешканні, через що газопостачання будинку було відновлено лише через 1 місяць. До того ж, даний абонент виявився злісним боржником, на момент проведення обслуговування газових приладів в нього було зафіксовано борг близько 5000 грн. Єдиним можливим виходом стало від’єднання абонента від газопостачання механічним шляхом з вулиці, та відновлення газопостачання в обхід квартири.

    Траплялися випадки несвоєчасного надання актів перевірки димових та вентиляційних каналів підприємствами та організаціями, які відповідають за їх справність, внаслідок чого відновлення подачі блакитного палива відповідно проводилась після завершення планово-технічного огляду та отримання від спеціалізованих організацій актів про стан димових та вентиляційних каналів.

    Робота з боржниками

    Значна увага приділяється роботі з боржниками, газопостачання яким відновлюється після сплати споживачем боргу та послуг за припинення та відновлення газопостачання.

    Мешканці міста з розумінням відносяться до проведення профілактичних робіт, адже це запорука їх безпеки

    Якщо брати до уваги загальну картину, переважно мешканці міста з розумінням відносяться до робіт, які проводяться щороку працівниками газового господарства, адже це запорука їх безпеки.

    ПАТ «Закарпатгаз» нагадує усім споживачам природного газу про необхідність допуску працівників газової служби до проведення планових технічних робіт на газових мережах, сувору заборону втручання у газову мережу та самостійного виконання будь-яких ремонтних робіт газових приладів.

    Водночас нагадуємо всім споживачам блакитного палива краю - при відчутті запаху газу в будь-якому приміщенні, або на вулиці – негайно телефонуйте за номером 104. Аварійна служба ПАТ «Закарпатгаз» цілодобово реагує на виклики споживачів!

    P.S. Шановні споживачі, в разі виявлення вами факту несумлінного ставлення до виконання своїх обов'язків працівниками товариства та вимагання коштів звертайтеся у відділ економічної безпеки ПАТ «Закарпатгаз» за номером телефону: (0312) 2-35-68, 067 244 32 53

    З повагою, адміністрація ПАТ «Закарпатгаз»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору