ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

УжНУ готується до відзначення свого 400-річчя

    25 квітня 2024 четвер
    42 переглядів
    Ужгородський національний університет

    Наказом Міністерства освіти і науки України затверджено Статут Державного вищого навчального закладу «Ужгородський національний університет». Цей Статут схвалений Конференцією трудового колективу УжНУ 10 жовтня ц. р.

    Найпримітнішою серед новел у Статуті є ґрунтовна історична преамбула, де стверджено 400-літню історію Ужгородського університету. Йдеться про пункти 1.3, 1.4 Статуту, в яких зафіксовано витоки університету з 1615 р. та його динамічний новітній період розвитку, розпочатий 1945 р.

    У преамбулі відзначено, що «Ужгородський національний університет є спадкоємцем і наступником вищого навчального закладу – колегії, заснованої з дозволу глави Австрійської держави на підставі установчої грамоти, виданої в Ужгородському замку 2 липня 1615 р.». Як відомо, ця колегія діяла до 1776 р., а відтак на її базі до 1945 – 1946 рр. функціонували Ужгородська вища гімназія, Ужгородська духовна семінарія, Ужгородська учительська семінарія.

    Так само зафіксовано те, що Ужгородський національний університет є правонаступником Ужго­родського державного університету, створеного Постановою Народної Ради Закарпатської України і Центрального комітету Комуністичної партії Закарпатської України «Про утворення Закарпато-Українського університету в м. Ужгороді» від 19 липня 1945 р., що підтверджена Постановою Ради народних комісарів УРСР і Центрального комітету КП(б)У «Про відкриття державного університету в м. Ужгороді» від 18 жовтня 1945 р. та Постановою Ради міністрів СРСР «Про відкриття Ужгородського державного університету в м. Ужгороді Української РСР» від 28 травня 1946 р.

    Окремо зазначається, що УжНУ є правонаступником Ужгородського учительського інституту і Закарпатського державного університету, котрі діяли відповідно у 1945–1954 рр. та у 1995–2013 рр.

    Як бачимо, УжНУ відновив і легалізував справжні сторінки своєї історії. Одночасно змінено розміщення ректорату. Він перенісся з вузької гомінкої вулиці Підгірної на простору аристократичну площу Народну. У вхідному холі ректорату зауважено, що указом Президента України 19 жовтня 2000 р. Ужго­родському державному університету надано статус національного. Втім там бракує ще одного напису – про статус дослідницького університету. Проте є всі підстави для того, що він з’явиться ще до липня 2015 р., коли УжНУ офіційно відзначить своє 400-ліття.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору