ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

86% закарпатських дітей охоплено різними формами позашкільної освіти

    29 березня 2024 п'ятниця
    20 переглядів

    У четвер, 21 листопада, під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Івана Качура відбулося засідання робочої групи «Реформа гуманітарної сфери», яке стосувалося розвитку позашкільної освіти області.

    Учасники засідання обговорили питання створення філій позашкільних навчальних закладів у сільській місцевості, збільшення кількості гуртків у загальноосвітніх навчальних закладах, підключення позашкільних закладів до Інтернету, сприяння участі обдарованих дітей у міжнародних та всеукраїнських конкурсах, фестивалях, можливість активного залучення до позашкільної освіти дітей із сімей, які опинилися у складних життєвих ситуаціях.
    Так, за словами очільниці обласного департаменту освіти і науки, молоді та спорту Маріанни Кляп, на Закарпатті нині функціонують 33 позашкільні навчальні заклади (4 фінансуються з обласного бюджету), які відвідують понад 46 тисяч дітей. Крім того, в області функціонують 34 дитячо-юнацькі спортивні школи.
    У 2013/2014 навчальному році на базі 517 загальноосвітніх навчальних закладів організовано роботу майже 4,5 тисячі гуртків та секцій різних напрямків позашкільної роботи (понад 65 тис. учнів). На сьогодні відсоток охоплення дітей різними формами позашкільної освіти складає понад 86%.
    Актуальним залишається питання оновлення та модернізації матеріально-технічного забезпечення позашкільних навчальних закладів, запровадження сучасних методик роботи з дітьми та створення належних умов для роботи у гуртках, секціях. Для зазначених цілей цьогоріч в обласному бюджеті і бюджетах районів, міст було передбачено 6,6 мільйонів гривень. На утримання 4-х позашкільних навчальних закладів обласного підпорядкування з обласного бюджету цьогоріч було заплановано виділити 27,5 млн. гривень.
    Загалом, 28,5% дітей шкільного віку є вихованцями позашкільних навчальних закладів краю. Так, у Свалявському районі – тільки 7%, Ужгородському – 13%, Воловецькому – понад 13%, Берегівському – майже 14%, м. Хуст – майже 9%. У містах Ужгород та Чоп кошти з бюджетів міст на утримання позашкільних закладів не спрямовуються. Разом з тим показник охоплення дітей позашкільною освітою в Іршавському районі становить 42%, Міжгірському – понад 37%, Перечинському – 35%.
    - Завдяки копіткій роботі педагогів, в області цьогоріч вперше було проведено фестиваль-конкурс „Воскресни, писанко!”, обласні етапи Всеукраїнського фестивалю „Сузір’я талановитих дошкільнят” та конкурсу дитячої та юнацької творчості „Ми таланти твої, Закарпаття!”. Цього року започатковано традицію нагородження переможців ІІІ етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт Малої академії наук України та призначення їм грошових премій. Це вагомі кроки у роботі щодо сприяння розвитку позашкільної освіти в області, як цього і вимагають завдання глави держави. Та зупинятися на цьому не варто, потрібно працювати й надалі у цьому напрямку, щоб наші діти мали можливість якісно та з користю проводити час поза школою, - зазначив Іван Качур.
    Підведенню підсумків Року дитячої творчості передуватиме виставка робіт дитячої творчості загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів районів та міст області, яка відбуватиметься з 9 до 14 грудня в облдержадміністрації.
    Важливою подією року стане проведення 14 грудня обласного свята з відзначенням кращих працівників та вихованців позашкільних навчальних закладів.
    Прес-центр ОДА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору