ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Новації і реформи наблизили УжНУ до європейських умов і стандартів навчання

    29 березня 2024 п'ятниця
    38 переглядів
    Ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук

    Для закарпатських абітурієнтів-2013 найбільшою новиною і найгрунтовнішим нововведенням у сфері вищої освіти краю стало об’єднання найвагоміших університетів — Ужгородського національного і Закарпатського державного. Відтепер до послуг студентів не лише спільна матеріально-технічна база обох закладів, а й нові факультети та спеціальності, нові можливості. Звичайно, ЗакДУ збагатив УжНУ не тільки фінансами, а й сучасною комп’ютерною і мультимедійною технікою, потужною електронною бібліотекою, комфортабельним гуртожитком, зручними аудиторіями тощо.

    Найбільше змін національний вуз отримав із приходом нового керівництва. Ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук ще до виборів, виконуючи обов’язки керівника вишу, продемонстрував, що знає шляхи виходу з кризового стану, до якого потрапив університет останнім часом. А відколи колектив голосуванням довірив Ф. Ващуку посаду, в університеті впроваджено вже чимало структурних змін.

    МІЖНАРОДНІ ЗВ’ЯЗКИ

    Одним із пріоритетів розвитку Ужгородського Національного університету новим керівництвом оголошено міжнародне співробітництво. Тим більше, що після приєднання Закарпатського Державного університету УжНУ став правонаступником усіх його 32 договорів про міжнародну співпрацю з вишами світу.

    У результаті очікується стрімкий розвиток УжНУ у цій сфері та підвищення показників міжнародного співробітництва університету. До слова, в УжНУ здобувають освіту кілька десятків іноземних громадян.

    Студенти УжНУ також беруть участь у відкритих конкурсах, які оголошуються міжнародними освітніми організаціями.

    Із метою покращення мобільності студентів УжНУ долучився до бюджетної програми МОН України «Навчання студентів і аспірантів та стажування наукових і науково-педагогічних працівників у провідних вищих навчальних закладах та наукових установах за кордоном у 2013 році». Ця програма надає можливість виграти конкурс для навчання у найпрестижніших вищих навчальних закладах Європи та США, а також пройти стажування.

    ПРОГРАМА «ПОДВІЙНИЙ ДИПЛОМ»

    Центральноєвропейська вища школа у місті Скаліца, що в Словаччині, пропонує студентам УжНУ здобуття другого диплома паралельно з навчанням в Ужгородському національному. Йдеться про співпрацю із закордонним закладом, філіал якого розташований за 90 кілометрів від Ужгорода.

    Програма «Подвійний диплом» уже тривалий час діє в Україні, підтримана Міністерством освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту, передбачає отримання двох дипломів, один із яких — європейського зразка. Домовленості про співпрацю зі словацьким вишем полягають у тому, що він визнає 50 % освітньої програми, яку студенти здобувають в УжНУ, відтак охочим отримати європейський диплом залишається вивчити іншу частину запропонованих предметів. До того ж за договором студент безкоштовно отримує Шенгенську візу.

    Мова викладання — переважно англійська, але в окремих випадках предмети можуть читати російською чи словацькою. У розпорядженні студентів сучасний гуртожиток (вартістю 4 євро за добу).

    Ректор УжНУ Ф. Ващук також підписав угоду про співпрацю Ужгородського Національного університету із Будапештським університетом, ректор якого Барна Мезеі спеціально прибув до Ужгорода для підписання цієї угоди. Офіційний договір передбачає обмін науковими працівниками, професорами, студентами, аспірантами для короткострокових навчальних програм і передбачає отримання подвійного диплома та спрощує процедуру взаємного визнання дипломів.

    СТУДЕНТСЬКІ ГУРТОЖИТКИ ПРИВОДЯТЬ ДО ЛАДУ

    Студентські гуртожитки УжНУ зазнали разючих змін — нове керівництво університету виконує обіцянку довести їх до ладу. Наразі у студмістечку УжНУ повністю замінили понад півтисячі вікон. У гуртожитках на Студентській набережній провели капітальний ремонт душових кімнат, а також встановили нові італійські насоси, які зробили можливою цілодобову подачу води. У четвертому гуртожитку вже завершили комплексний капітальний ремонт частини житлових блоків. Тут замінено підлогу, вікна, електромережу, стояки центрального опалення, трубопроводи, каналізацію, гарнітуру. У санвузлах зроблена гідроізоляція.

    Також для студентів закупили 40 газових плит — замість старих і непридатних до роботи. У вбиральнях гуртожитків № 1, № 2, № 3 замінили сантехобладнання, пофарбували двері. До першого вересня у цих гуртожитках також планують пофарбувати підлогу та замінити умивальники, змішувачі у ванних кімнатах.

    НОВІ ФАКУЛЬТЕТИ

    УжНУ отримав нову ліцензію на провадження освітньої діяльності та акредитував нові спеціальності. Позитивом для вищої освіти краю загалом є той факт, що відповідний документ, отриманий від Міністерства освіти і науки, включає у себе арифметичну суму ліцензованого обсягу УжНУ і ЗакДУ. Тобто кількість місць для студентів після приєднання державного університету до національного залишиться такою ж, як у двох вишах.

    Щодо нових факультетів, відповідно до вимог сучасного освітнього ринку та ринку праці, йдеться про:

    — Факультет правознавства та європейського права (в.о. декана — доктор юридичних наук, професор Ярослав Лазур).

    — Факультет інформаційних технологій (в.о. декана — кандидат технічних наук, доцент Ігор Повхан).

    — Факультет туризму та міжнародних комунікацій (в.о. декана — кандидат географічних наук, професор Наталія Габчак).

    — Факультет міжнародного бізнесу, менеджменту та логістики (в.о. декана — професор Євген Бевзюк).

    ВІЙСЬКОВА ПІДГОТОВКА СТУДЕНТІВ

    В УжНУ вперше за останні роки стартувала програма військової підготовки. Ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук і начальник Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного генерал-лейтенант Павло Ткачук підписали договір про військову підготовку за програмою офіцерів запасу. Віднині хлопці та дівчата УжНУ можуть без відриву від навчання в університеті навчатися у військовому навчальному підрозділі, згідно із затвердженою навчальною програмою підготовки офіцера запасу за встановленою військово-обліковою спеціальністю.

    У НОГУ З ЧАСОМ

    Новостворений Навчально-науковий інститут інформаційно-комунікаційних технологій УжНУ має на меті відповідно до вимог часу зорганізувати освітній і науковий процес із застосуванням новітніх технологій.

    За словами директора Інституту, кандидата юридичних наук, професора Оксани Ващук, одна з цілей структури — реалізація концептуальних засад розвитку електронної освіти в Україні. А серед його завдань — створення умов для оновлення форм, засобів, технологій та методів викладання, розповсюдження знань на основі інформаційних технологій, розширення доступу до ресурсів університету, створення умов для використання потенціалу е-навчання студентами, забезпечення умов інтеграції університетської електронної освіти до світового освітнього простору та інші.

    СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ — ДЛЯ НАВЧАННЯ ТА НАУКИ

    В УжНУ нещодавно презентували надсучасну систему транскордонних відеоконференцій, вартістю понад 300 тисяч євро. Як повідомив ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук, технічне ноу-хау відтепер доступне ужгородським студентам завдяки спільному українсько-словацькому проекту у рамках Угоди про співробітництво УжНУ та Центральноєвропейської вищої школи в м. Скаліца.

    Завдяки впровадженому проекту УжНУ здійснив різкий інформаційний і технологічний стрибок та отримав новітню техніку (відеообладнання, 3-D-принтер, SMART-дошки, інша комп’ютерна техніка).

    Відтепер не потрібно долати відстані та кордони: лекції професорів словацького вишу можна «відвідати» безпосередньо в Ужгороді. Феноменом для усієї Європи назвала презентовану новацію консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Бур’янова. Адже йдеться про впровадження навчання і наукової роботи у онлайн-режимі між університетами двох сусідніх країн.

    НОВІ ТРАДИЦІЇ

    В УжНУ започаткували нову традицію — відтепер дипломи з відзнакою випускникам вручатимуть на найвищому рівні у присутності перших керівників краю. Таку ідею озвучив ректор УжНУ Федір Ващук під час привітання найкращих випускників 2013 року. Урочистий захід відбувся у великому залі колишнього економічного факультету, а зараз — оновленій будівлі на площі Народній, де розміщені історичний факультет, три музеї та ректорат. Дипломи з відзнакою цього року отримали понад півтисячі спеціалістів і магістрів УжНУ.

    На урочистому врученні цього року побували Олександр Ледида, голова Закарпатської ОДА, Іван Качур, заступник голови Закарпатської ОДА, Віктор Погорєлов, мер Ужгорода, Роман Шніцер, начальник управління охорони здоров’я, кандидат медичних наук, доцент УжНУ, Маріанна Кляп, директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА, Олександр Похилько, керівник Чопської митниці, Янка Бур’янова, генеральний консул Словаччини в м. Ужгороді.

    До слова, оглянувши оновлену будівлю ректорату та історичного факультету, губернатор Закарпаття Олександр Ледида прокоментував: «Європейський рівень освіти можливий тільки у європейських умовах. Ми побачили реорганізацію, здійснену за короткий термін, і можу підсумувати: ректор показав, що можна зробити, маючи бажання і організаторські здібності. Коштів, зрозуміло, не вистачає, але навіть при цьому можна багато зробити. І ректор Федір Ващук це продемонстрував не на словах, а справами».

    АМБІТНІ ПЛАНИ

    Філіали УжНУ… за кордоном! Саме такою є унікальна ініціатива керівництва Ужгородського Національного університету. Ректор УжНУ, професор Федір Ващук призначений Міністерством освіти і науки України куратором питань розвитку міжнародного освітньо-наукового співробітництва Міністерства та держав Придунайського регіону. Одним із перших кроків такої співпраці стане відкриття філії факультету здоров’я УжНУ в м. Ніредьгаза (Угорщина), що дасть вагомий поштовх інтеграції вищої освіти України в країни Європейського Союзу. Результатом цього буде визнання (нострифікація) дипломів УжНУ в Угорській Республіці та Європейському Союзі в цілому.

    ПІСЛЯ КОЛЕДЖІВ — ДО УНІВЕРСИТЕТУ

    Ужгородський Національний університет відчиняє свої двері для абітурієнтів, пропонуючи не тільки традиційні та нові факультети і спеціальності, а й ряд цікавих пропозицій для школярів та мешканців інших міст і областей.

    Йдеться про діяльність структурних підрозділів УжНУ. Так, завдяки приєднанню ЗакДУ Ужгородський Національний університет відтепер матиме Природничо-гуманітарний коледж та Львівський навчально-науковий інститут.

    Природничо-гуманітарний коледж здійснює підготовку фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» за спорідненими спеціальностями університету на основі повної загальної середньої освіти та базової загальної середньої освіти. Коледж — це державний вищий навчальний заклад першого-другого рівня акредитації, випускники якого мають можливість продовжувати навчання в УжНУ за скороченим навчальним планом та в інших вищих навчальних закладах III—IV рівня акредитації.

    Сьогодні у ЛННІ навчаються студенти за напрямами та спеціальностями «Філологія», «Прикладна лінгвістика», «Практична психологія», «Туризм», «Туризмознавство», «Правознавство», «Банківська справа», «Комп’ютерні науки», «Програмне забезпечення автоматизованих систем», «Країнознавство», «Міжнародний бізнес», «Туристичне обслуговування», «Розробка програмного забезпечення».

    Важливим фактом є підписання договору про відкриття науково-навчального комплексу між УжНУ та Берегівським медичним коледжем, підписано також ідентичні договори з Хустським базовим медичним коледжем та Міжгірським медичним коледжем. Це дасть змогу зараховувати до УжНУ випускників названих коледжів (спеціальностей «лікувальна справа», «сестринська справа», «акушерська справа») за результатами вступних іспитів на другий курс медичного факультету (на спеціальність «лікувальна справа»).

    До речі, коледжі УжНУ співпрацюватимуть із рядом іноземних закладів. Зокрема, із Umpqua Community College (США). Ректор УжНУ Федір Ващук під час зустрічі з делегацією його викладачів зауважив: «Не уявляю розвитку університету без стажування молодих вчених, у тому числі в іноземних освітніх закладах. Ми зацікавлені у співпраці, оскільки при УжНУ відтепер діятимуть кілька коледжів, які зможуть запозичити ваш успішний досвід».

    ДОВГООЧІКУВАНІ WI-FI І ТРЕНАЖЕРНІ ЗАЛИ

    У гуртожитку УжНУ відкрили новий читальний зал з цілодобовим Wi-Fi. «Читальний зал відремонтували для того, щоб студентам було де вчитися у зручних умовах», — розповів ініціатор проекту ректор УжНУ, професор Федір Ващук. Незабаром весь університет буде повністю забезпечений безкоштовним Інтернетом.

    Крім того, студенти гуртожитків УжНУ вже займаються в нових спортзалах. У третьому й четвертому гуртожитках УжНУ з’явилися нові кімнати для занять спортом. Тренажерні зали облаштували на місці старих, однак колишні приміщення тепер не впізнати.

    НЕ НАВЧАННЯМ ЄДИНИМ

    Студентське життя в УжНУ — насичене і різноманітне. Чи не щотижня тривають різноманітні розважальні заходи, змагання, свята, поїздки, спартакіади. Між навчанням знаходиться час і на фестиваль «Студентський смак», і на День Геродота, День Гіппократа, дні першокурсника, «Біо-бограч party» та інші численні розваги, працює туристичний клуб, інші об’єднання за інтересами.

    До слова, титул «Міс Ужгорода-2013» отримала 19-річна студентка Ужгородського Національного університету Анастасія Костич. А студентка УжНУ Габріелла Гріцу цього року перемогла у конкурсі «Міс студентство Закарпаття». Крім того університет проводить і власний конкурс краси.

    Активно працює і студентський профком. До речі, нове керівництво УжНУ першим в Україні підписало угоду із двома профспілками — студентською та профкомом викладачів, закріплюючи за студентами і викладачами ряд привілеїв. Відтак в УжНУ цілеспрямовано втілюється довгострокова й масштабна програма соціальної підтримки студентів. Також професор Ф. Ващук під час Вченої ради вишу наголосив: «Зобов’язую усі деканати та інші навчальні структурні підрозділи співпрацювати у всіх питаннях із студентами на рівних. І перед затвердженням усіх пропозицій будемо враховувати також думку студентів». За наказом ректора, представники органів студентського самоврядування можуть бути присутні під час іспитів чи заліків, а також входять до складу приймальної комісії — для уникнення будь-яких зловживань щодо абітурієнтів.

    Телефон приймальної комісії для довідок — 64 30 84.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору