ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Колектив суддів Адміністративного суду Закарпатської області висловив довіру Олексію Шешені

    25 квітня 2024 четвер
    79 переглядів
    Олексій Шешеня знову очолив окружний адміністративний суд Закарпаття

    Із прийняттям 8 квітня 2014 року Закону України про «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» (або ж його ще можна назвати Законом про люстрацію суддів), голови судів були зняті з посад. Тому у всіх судах України зараз відбуваються перевибори.

    Суддя вже не призначається згори як раніше, а вибирається таємним голосуванням самим колективом суду. До прикладу, в Закарпатському окружному апеляційному суді та в Ужгородському міськрайонному перевибори вже відбулися. Там де голову суду ще не обрали, обов'язки має виконувати суддя із найбільшим стажем роботи.

    Karpatnews.in.ua поцікавився думкою закарпатських служителів Феміди з приводу нового Закону:

    Голова Закарпатського окружного адміністративного суду Олексій Шешеня:

    «Перевага обрання голів та заступників місцевих суддів над їх призначенням полягає, на мою думку, в наступному: саме через обрання голів та заступників голів місцевих судів шляхом проведення таємного, а не відкритого голосування дає змогу кожному судді висловити свою позицію щодо того чи іншого кандидата на адміністративну посаду без негативних наслідків для себе. Тільки шляхом таємного голосування можна обрати на адміністративну посаду суддю, який користується заслуженим авторитетом серед суддів і працівників апарату суду, а це і професіоналізм, досвід життєвий і зрештою людські якості. Саме шляхом таємного голосування вже багато років обирається на посаду голова Верховного суду України, що засвідчує перевагу обрання на адміністративну посаду над призначенням».

    До слова, у розпал революції до Шешені «завітав» Правий сектор, який вимагав у нього написати заяву на складення повноважень, пройти люстрацію, і, якщо його буде обрано на посаду повторно - приступати до виконання обов'язків. Згідно нового люстраційного закону, Олексій Шешеня був звільнений і нещодавно переобраний на посаду голови вже колективом окружного апеляційного суду.

    В.о. голови господарського суду Закарпатської області Надія Ващиліна:

    «Я позитивно до цього ставлюся тому, що колектив бачить як хто працює. Тим більше, що на один рік зараз вибирають (раніше голову суду призначали на 5 років, - ред.). Хоча саме до цього нововведення я з упередженням ставлюся, оскільки досить багато часу пропрацювала в суді, і розумію, що спочатку треба багато чому навчитися».

    Вибори голови та заступників обласного господарського суду планують провести вже завтра.

    Донедавна голова апеляційного суду в Закарпатській області, а нині суддя цього ж суду Микола Крегул:

    «Якщо одним словом – позитивно», - каже Микола Крегул, але в процесі бесіди розуміємо, що Микола Крегул має і певні упередження стосовно нововведення.

    «Наступного ж дня, із прийняттям цього Закону, ми були звільнені із посад. Це один із "плюсів" цього закону. Так ніхто, ніде, ніколи не діяв. Можливо, хтось думає, що судді цього заслужили, але я думаю, що ні. Якщо мене будуть висувати то, можливо, на другий день після призначення сам би написав заяву на звільнення. Хочеться отримати моральну підтримку колективу, на підтвердження того, що я ці два роки був не був просто так призначений на якесь замовлення, а як суддя, який якоюсь мірою заслуговував на це…Я не кажу, що хтось інший не заслуговував, у нас багато суддів, які заслуговують на це крісло.

    На раді суддів мене питали чому я йду на цю посаду і я відповідав, що хочу зробити трошки краще, ніж було за мого попередника. На мою думку, мені це вдалося. Можливо, колектив це оцінить. Достеменно не знаю. Не можу наперед казати».

    Вибори голови апеляційного суду в Закарпатській області мають відбутися 25 квітня.

    Karpatnews.in.ua

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору