ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

„Агент 099” або як громадянину України стати радником посольства Вірменії?

    20 квітня 2024 субота
    77 переглядів
    Райку Опітцу заборонили в’їзду в Україну на 5 років

    «Радник посольства Республіки Вірменія в Україні», який є… громадянином України. Абсурд? Швидше детектив із натяком на дешевий шпіонський роман.

    Наприкінці минулого року українські ЗМІ повідомляли про заборону Службою безпеки України терміном на 5 років в’їзду в Україну громадянину Німеччини Райку Опітцу.

    Йшлося про відповідну постанову, підписану на підставі наявної у спецслужб інформації "щодо причетності Опітца до фінансування терористичної діяльності, а також до розвідувальної діяльності іноземних спецслужб проти України". Був у підданого країни фрау Меркель ще один гріх – причетність до переміщення через державний кордон України величезних партій контрафактної продукції – неліцензійних копій програмного забезпечення.
    Фігурували у тій історії і громадяни України, один з яких пізніше виявився вірменсько-українським «дипломатом», відомим в Закарпатті активістом вірменської діаспори, жителем м.Ужгород, бізнесменом Карленом Шириняном.
    За інформацією, отриманою від правоохоронних органів, пан Ширинян за грошову винагороду, без відповідного митного огляду та оформлення, з використанням дипломатичних імунітетів та привілеїв, здійснював переміщення через державний кордон України величезної кількості контрафактної продукції. Як таке можливо для громадянина України? Теоретично - ніяк, оскільки ст.37 Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року «члени адміністративно-технічного персоналу представництва і члени їх сімей, які живуть разом з ними, користуються, якщо вони не являються громадянами держави перебування або не мешкають у ній постійно, привілеями та імунітетами», що передбачені для членів дипломатичного персоналу. Під терміном «країна перебування» у даному випадку ми розуміємо Україну. Практично ж, як засвідчила ситуація, це можливо. За умови, що ви – протеже посла, а вірніше – радник посольства і маєте автомобіль з дипломатичними номерами.
    Так, кмітливий бізнесмен для здійснення своїх оборудок використовував автомобіль Мерседес Бенц з дипломатичним номерним знаком «010DP0012», зареєстрованим на це посольство і оформленим на «радника» Посольства Вірменії в Україні Карлена Шириняна (службова картка №00099 від 18 квітня 2012 року). Картка ця, до речі, підписана Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Вірменія в Україні і дійсна до 31 грудня 2015 року (на фото). До слова, у дипломатичній ієрархії «радник» - це друга або третя людина у посольстві, яка, за відсутності посла або радника-посланника виконує роль керівника дипломатичної установи.
    У цьому зв’язку логічним є питання - чи відомо вірменському послу про згадані статті Віденської конвенції і те, що використання службових автомобілів посольств іноземних держав в Україні, обладнаних «дипломатичними» номерними знаками, особами, що не є членами їх персоналу, є неприпустимим?
    Для того, щоб зрозуміти якого розміру шкоду було завдано фіктивним вірменським «радником» з українським громадянством, варто зазначити, що з грудня 2004 року по теперішній час К.Ширинян здійснив через «зелений коридор» більше 400 перетинів державного кордону (в середньому 30 поїздок на рік, а загалом за 8 років – більше 250 поїздок). Практично всі виїзди було здійснено через КП «Чоп» або «Ужгород», при цьому перебував він за кордоном – не більше доби, з «приватною» метою. Але «приватність» ця - як свідчать факти - з ознаками причетності до організації та функціонування каналу контрабанди через державний кордон України. І все це – з «благословення» вірменського посла. Хоча тут, звісно, можна поставити знак питання.
    Об’єктивності заради варто зазначити, що згадуваний вище „розвідник-невдаха” Опітц також працював під псевдо-дипломатичним прикриттям. Тільки „радив” він іншій державі – Молдові.
    Додаткової абсурдності описаній ситуації надає той факт, що наразі К.Ширинян є кандидатом на посаду Почесного консула Республіки Вірменія у м.Ужгород. Проте, цього разу, йому потрібен буде не лише підпис посла Вірменії.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору