ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Використання вакцин для захисту закарпатців різного віку від хвороб

    28 березня 2024 четвер
    20 переглядів

    З 24 по 30 квітня 2014 року в Закарпатській області, в рамках Всесвітнього тижня імунізації, дев’ятий рік поспіль здійснюються заходи, спрямовані на просування одного з найбільш дієвих інструментів охорони здоров'я в світі—використання вакцин для захисту людей різного віку від хвороб.


    В 2014 році запропоновано провести Всесвітній тиждень імунізації під гаслом «Не відставайте від життя!».
    Конкретна мета заходу полягає в надзвичайній актуальності своєчасної імунізації для дітей, необхідності щеплень для здоров’я і якості життя кожної людини. Люди в усьому світі мають знати про вакцини, наявні для захисту від хвороб, бути зацікавленими у визначенні вакцинального статусу самого себе і своїх сімей та отримувати необхідні їм вакцини без перешкод.
    Вакцинація міцно увійшла в сучасне життя. Завдяки щепленням у всьому світі ліквідовані такі захворювання як натуральна віспа, поліомієліт, суттєво знизилась захворюваність на кір, краснуху, дифтерію, правець, кашлюк, епідемічний паротит, гострий вірусний гепатит В.
    В той же час, щорічно від інфекційних захворювань помирає близько 15 млн. жителів планети, більшість з яких можна було б урятувати завдяки вчасно проведеним щепленням.
    Сьогодні кожен з нас повинен знати, що тільки щеплення допоможуть дітям і дорослим захиститися від багатьох небезпечних інфекційних захворювань. Саме тому масова вакцинація в нашій країні стала державною справою. Загальнодержавною програмою імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2007-2015 роки визначено порядок проведення профілактичних щеплень та перелік інфекційних захворювань (туберкульоз, коклюш, дифтерія, правець, кір, епідемічний паротит (свинка), краснуха, гепатит В, поліомієліт, грип, гемофільна та пневмококова інфекція), щеплення від яких є обов'язковими і безкоштовними для всіх громадян і входять до Національного календаря профілактичних щеплень.
    В Закарпатській області за 2013 рік проведено 455 017 планових профілактичних щеплень. Сучасні вакцини ефективні, безпечні і мають низьку реактогенність, протипоказання до щеплень обмежені і визначити їх може тільки лікар. За 2013 рік до проведення первинного вакцинального комплексу медики Закарпаття щомісячно реєстрували в середньому 5,3% усіх протипоказів, з яких довготривалі склали лише 0,7%.
    Завдяки свідомості батьків, проведеній профілактичній роботі медиків і фахівців Держсанепідслужби, протягом 2013 року зменшено у 1,9 разів кількість відмов від щеплень у порівнянні з 2012 роком, загальна кількість яких склала 5095 проти 9833. Відмова від вакцинації—це збільшення ризику для здоров'я та життя дитини і тим самим позбавлення її законних прав на захист від інфекційних захворювань, які можна попередити засобами специфічної профілактики.
    Своєчасне проведення профілактичних щеплень сприяє формуванню імунологічно захищеного прошарку населення, несприйнятливого до захворювань тяжкими та небезпечними інфекційними хворобами.

    Начальник відділу епіднагляду та
    санітарної охорони території В.В.Дьордяй

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору