ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чи будуть діяти цьогоріч на літніх канікулах табори відпочинку для дітей?

    25 квітня 2024 четвер
    29 переглядів
    Відпочинок наших дітей у літніх таборах при школах

    Добре відомо, що здоров'я та відпочинок дітей– це невід’ємна частина дитинства, яка не дається людині тільки від самої матінки природи.

    Як батьки так і керівництво міста та області відповідальні за те, чи виросте дитя міцним, здоровим, мудрим, здатним легко переносити життєві навантаження, які на нього чекають у подальшому житті. Щоб діти мали змогу добре відпочити під час літніх канікул, оздоровитися, набратися сил і просто чудово провести час із своїми ровесниками потрібно турбуватися уже зараз. Адже, до завершення навчального року залишається декілька тижнів. На сьогодні, у природі, уже господарем є травень місяць.
    Своєю думкою і баченням про відпочинок дітей у шкільних таборах обласного центру Закарпаття розповідає Марія Михайлівна Грицищук, яка є керівником у їдальнях в Ужгородській спеціалізованій ЗОШ I-III ступенів №3, Ужгородській спеціалізованій ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 із словацькою та українською мовами навчання та поглибленим вивченням іноземних мов та ЗОШ І-ІІІ ступенів №6 ім. В.С.Гренджі-Донського.
    — Ми всі добре знаємо, що неабияку роль у житті людини відіграє й наше повсякденне життя та відпочинок. Так як моя робота, керівника у шкільних їдальнях складається з того, щоб створити діткам і їх батькам хороший настрій приготуванням різних смачних страв, то, однозначно, я відчула на собі цьогорічний передсвятковий тиск, а точніше, підвищення цін на продукти харчування перед празником.
    Хочу вам сказати, що ми, керівники шкільних їдалень, котрі вже не перший рік трудимося на цій ниві, підсвідомо йдемо на ризик. Ми знаємо, що коли складаємо раціональне меню, то обов’язково закладаємо в нього набір продуктів, у яких є білок, жири, вуглеводи, тобто усе те, що необхідно дитині для розвитку організму, його здоров’я. Ми усвідомлюємо, що ціни, до прикладу, котрі були у минулому році в серпні і ціни, які є на сьогодні, різняться. Звичайно, продукти харчування, подорожчали. На мою думку, послугували цьому різні причини. Думаю, що і керівникам держави важко впоратися із таким швидким зростанням цін.
    Я співпрацюю з колективами загальноосвітніх шкіл, із батьками, бо вони мені довіряють своїх діточок і їхнє здоров’я. На мою думку, батьки можуть порахувати, що яким може бути обід на одну дитину за 4.80. Однак ми працюємо над вирішенням цього питання. Основними нашими продуктами є овочі, які ми закуповуємо восени. Цей факт стає нам в нагоді, бо ціни на овочі також стрімко «підскочили». Але такі продукти, як м’ясо, масло, молоко, якість яких залежить від виробника, ми купуємо свіже щодня. Продавати їх дешевше він не може, бо вкладає у виробництво цих продуктів немалі кошти.
    На даний момент ми говоримо з вами про подорожчання продуктів харчування і як можна «вижити» керівникам шкільних їдалень у такий час. До останнього дзвоника залишилося декілька тижнів. Тому, на мою думку, уже варто подумати як нам, батькам, так і керівництву, над питанням: яким буде відпочинок наших дітей під час літніх канікул? Чи будуть цьогоріч функціонувати у нашому місті при школах табори відпочинку для дітей і яким буде харчування у шкільних їдальнях?
    Думаю, що наша держава, як і в попередні роки, буде піклуватися про відпочинок дітей під час літніх канікул. Інша справа, як це буде? Можливо, зараз в державній казні грошей не дуже достатньо на різні потреби і надіятися, що із «неба щось упаде саме», – не варто. У минулі роки в наших ужгородських школах діяли табори відпочинку для дітей. Із одного боку це добре, бо дітки звикли до школи, до вчителів і до вихователів. А з іншого – не дуже, бо, можливо, проводити літній відпочинок у школі дітям здається інколи повсякденним і часом – нецікавим.
    Як можна вирішити питання з літніми таборами при школі у нинішній час безгрошів’я?
    Однозначно, потрібно створювати табори відпочинку для дітей. Але перш за все для дітей, які цього потребують. Це соціально-незахищені верстви – діти, котрі підпадають під соціальний захист. Усі інші бажаючі учні та їхні батьки, на мою думку, мають подати заявку в школу, що вони бажають, аби на літніх канікулах у навчальному закладі діяв табір, а також внести свої думки й пропозиції стосовно того, яким би вони хотіли бачити відпочинок у них. Особисто вважаю, якщо буде затверджено робочий план, розроблено широку програму, котра буде цікавою, то це питання вирішиться, але напевно скоріш за оплатою батьків.
    Потрібно буде впоратися й з іншими питаннями. До прикладу, з питанням щодо вихователів при таборі відпочинку. Щодо харчування дітей, то все буде залежати, скажімо, якщо не від фінансування держави, то від коштів батьків. Якщо надходитиме фінансування тільки від батьків, то наші спеціалісти розроблять щоденне меню з урахуванням раціонального харчування для оздоровлення на одну дитину. Перший варіант меню вміщуватиме тільки обід і полуднік. Другий же складатиметься зі сніданку й обіду. Одним словом, харчування дітей залежатиме від коштів, які будуть на той час.
    Добре продумавши, необхідно розробити також денну програму відпочинку для дітей. Адже, якщо учні будуть перебувати в школі із 8 години ранку, то обов’язково потрібно буде включити і сніданок.
    Усі ці питання вже потрібно починати обговорювати на батьківських зборах у школах уже зараз, бо через декілька днів пролунає останній дзвоник, який оповістить усім про закінчення навчального року - зазначає Марія Михайлівна.
    На закінчення додам, що відпочинок наших дітей у літніх таборах при школах – це час для чудового розвитку та цікавих пізнань нового й невідомого ще для дитини.
    У попередні роки, під час роботи у шкільних таборах відпочинку керівники таборів та Марія Грицищук сприяли максимальному задоволенню потреб батьків у відпочинку та харчуванню дітей. Школярі відпочиваючи на літніх канікулах цікаво й весело проводили свій час у школах. Спортивні та інтелектуальні ігри, розваги, конкурси, змагання, екскурсії, збалансоване гаряче харчування та захоплюючі хвилини радості, щастя залишилися у серцях дітей надовго.
    Т. Горянка

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору