ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В ужгородських дитсадочках успішно запрацювали словацькі групи

    27 квітня 2024 субота
    18 переглядів

    З початку вересня 34 вихованці дитячого садка №42 в Ужгороді відвідують словацьку групу раннього розвитку. У садочку кажуть, що ідею відкрити додаткову групу виношували давно. Адже етнічні словаки, які проживають в обласному центрі часто зверталися з цим проханням до керівника закладу. Тож, численні заяви батьків не лишили поза увагою.

    Завідувач ДНЗ № 42, що в Ужгороді, Оксана Касинець розовідає: «Батьки, які водять дітей у садок часто зверталися до нас, аби на базі садочку була група із вивченням словацької мови. Етнічні словаки, котрі живуть неподалік нашого дитсадка, у селі Сторожниця, просили, аби їхня малеча мала змогу вчити словацьку з раннього віку. Протягом трьох років нам не вдавалося це реалізувати. Та вже весною ми остаточно вирішили, що відкриття такої групи таки буде. У цьому нам безпосередньо допомогли представники словацької діаспори. Тож спільними зусиллями ми відкрили словацьку групу. Однієї групи, яка зараз є, - замало. Адже заяв і тепер дуже багато. У майбутньому плануємо відкрити ще кілька таких груп.

    Відвідують словацьку групу не лише діти етнічних словаків, а й малеча, для якої словацька мова не є рідною. Зі слів педагогів, у навчально-виховному процесі - це створює певні труднощі.

    Вихователь дитсадка Вікторія Шишмакова каже: «Багато дітей зовсім не розмовляють словацькою. Тому я намагаюся спілкуватися з ними й українською. Але, в цьому віці дітки добре сприймають, реагують, повторюють. Головне, що їм це подобається. У своїй роботі я використовую багато різних музичних словацьких творів. Дітям зі словацьких сімей дуже подобається вчити пісні, танці та народну творчість»

    В обласному центрі - це другий садочок, де діти мають можливість з малку вивчати словацьку. Торік на базі дошкільного закладу № 36 сформували першу в Ужгороді словацьку групу, яку зараз відвідують двадцять двоє дошкільнят. Саме батьківський колектив ініціював таку ідею. За словами завідувача ДНЗ №36, що в Ужгороді, Віри Стан, словацьку групу відкрили у садочку в грудні минулого року. Керівник закладу пояснює: «Це було обумовлено тим, що після реорганізації АНВК звільнилось приміщення. У нас були педагоги – етнічні словаки, які мають фахову освіту та звернення батьків із пропозицією відкрити додаткову групу. Врешті-решт, ми все це врахували і вирішили групу сформувати. Управління освіти Ужгородської міськради підтримало цю ідею, і, таким чином нам вдалося все це реалізувати. Зараз в групі виховуються двадцять дві дитини 2012 року народження. Але до нас звертаються батьки діток старшого віку, які просять, аби їхня малеча теж відвідувала групу зі словацькою мовою навчання».

    Протягом року педагогам швидко вдалося створити мовне середовище для своїх вихованців, кажуть у дошкільному закладі. В результаті, малеча легко засвоює словацьку. Ганна Кардош, яка працює вихователем у словацькій групі, наголошує: «Хоч вихованці у нас дуже маленькі, але ми з ними почали проводити заняття на словацькій мові з самого початку. Ми реалізовуємо програму українську, але, всі вірші, фольклор та інші заняття – на словацькій мові. І хоча діти маленькі, їм вдається добре засвоювати ще одну мову. Ми намагаємося їх зацікавити словацькою музико, танцями та піснями».

    Діти, котрі відвідують словацькі групи, у майбутньому мають можливість вивчати цю мову і в школі. Зокрема, вихованцям 42 садочку пропонують продовжити факультативне навчання в ужгородській ЗОШ №15.

    Директор Ужгородської ЗОШ № 15 Василь Поліщук розповідає: «Нам приємно що в Ужгороді є словацькі групи для дошкільнят. Після садочку ці діти можуть прийти в нашу школу, де вже третій рік словацьку вчать факультативно. Тут вони без проблем можуть продовжити навчання. Позитив у тому, що ми налагодили співпрацю з трьома словацькими школами різних вікових груп. Ми маємо можливість відвідувати ці школи, словацькі ж партнери часто приїздять до нас. Спільно ми проводимо різні акції, спортивні змагання та культурні заходи».

    Вже наступного тижня керівник 42 садочка та директор Ужгородської ЗОШ № 15 планують заключити договір про подальшу співпрацю.

    Мирослава Куруц

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору