ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Виборчий округ з центром в Ужгороді "окупований" кандидатами-мажоритарниками!

    16 квітня 2024 вівторок
    63 переглядів
    Ужгород завжди відрізнявся великою кількістю кандидатів на виборах.

    Нагадаємо, на одномандатному виборчому окрузі №68 зареєструвалося 27 кандидатів у нардні депутати. Між тим всього по області кандидатів-мажоритарників є 75. Ось як пояснили цю ситуацію наші експерти.

    Сергій Федака, політолог, доктор історичних наук, професор Ужгородського національного університету:

    “Ужгород завжди відрізнявся великою кількістю кандидатів, тут завжди так і було. По-друге, на сьогодні в Ужгороді немає єдиного такого лідера симпатій, тому є дуже багато бажаючих зайняти цю нішу. І по-третє. В Ужгороді завжди палітра така різноманітна: представлені усі спектри політичної картини, тому кожен намагається засвітитися хоча би. Саме ці три причини визначають таку велику кількість кандидатів.

    Щодо технічних кандидатів, то вони є двох типів: одні це однофамільці, які ідуть, щоб трохи відтягнути на себе від фаворитів голоси, а другий тип технічного кандидата — це ті, які будуть грати на фаворитів і допомагати їм”.

    Мар'яна Колодій, викладач кафедри політології та державного управління УжНУ, соціолог, психолог, культуролог, політолог:

    “27 - це ще небагато, бо є такі округи по Україні, де зареєстровано і 43, і 39, але як для Ужгорода у сенсі співвідношення до кількості населення — це забагато. Кілька тут може бути варіантів пояснення цієї всієї ситуацію. По-перше, велика кількість людей, які були ори владі, хочуть при ній залишитися. Вони хочуть зберегти свої повноваження і тому позиціюють себе як досвідчених політиків. Тому багато колишніх політиків залишається.

    По-друге, у процесі Майдану, різних акцій громадянської активності з'явилися нові постаті, нові громадські фігуранти, які також хочуть засвідчити свою позицію, показати себе. Я думаю, що частина з таких кандидатів не очікують якихось яскравих кандидатів, але це спосіб заявити про себе.

    Третій момент — це технічні постаті. Це одна з виборчих технологій, покликана заплутати виборця.

    Для Ужгорода та і для будь-якого виборчого округу 27 – це забагато. У політології є така формула, що виборець може добре вивчити трьох кандидатів і більш-менш познайомитися до 7 людей. Це оптимальна кількість, аби виборці розуміли, за кого голосують. У нас на 20 більше, а це означає, що значна частина виборців буде голосувати навмання. Власне на це і розрахована технологія. Тобто це люди, які мають забрати якомога більше голосів від можливих лідерів.

    Четвертим варіантом пояснення може бути те, що кожна політична сила прагне поставити у мажоритарному окрузі свого представника. Я, на жаль, не пов'язую це зі зростанням політичної активності ужгородців та ужгородського району на 68 окрузі.

    Загалом не можна сказати, що ця виборча кампанія, принаймні на етапі реєстрації, чимось яскраво відрізняється від попередніх. Очевидно політтехнологи кандидатів користуються старими методами ведення політичною боротьби".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору