ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Літературні читання до 200-річчя Лермонтова влаштувала кафедра російської літератури УжНУ

    20 квітня 2024 субота
    32 переглядів
    Кафедра російської літератури філфаку УжНУ

    Неповторність його особистості й сьогодні надихає багатьох: поетів, читачів, дослідників. 15 жовтня Михайлу Юрійовичу Лермонтову – 200 років, однак у пам’яті кожного він залишається молодим 26-річним митцем. Феномен цього таланту залишається загадкою. Кафедра російської літератури філфаку нашого вишу спробувала розгадати деякі таємниці на літературному вечорі, присвяченому ювілею російського письменника.

    У теплій та невимушеній атмосфері студенти-русисти разом із гостями свята – учнями багатопрофільного ліцею «Інтелект» та ЗОШ №3 м. Ужгорода – намагалися передати багатогранність натури й таланту Лермонтова.

    У читальній залі університетської бібліотеки лунали найкращі зразки творчості видатного поета. Кожен вірш – це важлива деталь, яка допомагає шанувальникам сформувати портрет улюбленого митця й зрозуміти його. Адже не тільки зовнішність, а й характер Михайла Юрійовича сучасники зображають так, ніби йдеться про двох абсолютно різних людей. Для декого він холодний і навіть дратівливий, інших вражає жвавістю та веселістю. Глибшим і достовірнішим образ російського митця постає крізь призму сприйняття інших письменників.
    [Закарпатська юнь декламує Лермонтова]

    У спогадах Брюссова класик «казался ... и сумрачным, и властным, безумной вспышкой непреклонных сил; но ты мечтал об ангельски-прекрасном, ты демонски-мятежное любил!.. И мы тебя, поэт, не разгадали, не поняли младенческой печали в твоих как будто кованых стихах!»
    [До 200-річчя Михайла Лермонтова працівники бібліотеки підготували книжкову виставку]

    Далеке від пушкінського ідеалу кохання не подарувало поету щастя, однак розфарбувало його творчість цілим спектром настроєвих відтінків. Любовна лермонтовська лірика – глибоке джерело текстів для класичних романсів на музику Чайковського, Глінки, Рахманінова та інших видатних композиторів. Ще одна грань таланту митця – драматургія, яку на вечорі представили уривком із драми «Арбенін».

    Закінчили вечір на веселій нотці: гості посміялися від душі, слухаючи пародійний переклад Павла Чучки-молодшого відомого вірша «Бородіно». Також до 200-річчя Михайла Лермонтова працівники бібліотеки підготували книжкову виставку.

    Анна Малахова

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору