ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В УжНУ планують створити Вишеградську бібліотеку

    26 квітня 2024 п'ятниця
    50 переглядів
    Бібліотечний фонд УжНУ нараховує понад 950 тис. книг.

    Голова обласної ради Володимир Чубірко та голова обласної державної адміністрації Василь Губаль звернулися до Надзвичайного і Повноважного посла Словацької Республіки в Україні Юрая Сівачека щодо створення Вишеградської бібліотеки на базі УжНУ.

    «Бібліотечний фонд УжНУ нараховує понад 950 тис. книг, з них 21 тис. – особливо цінні видання, що становлять історичну і культурну спадщину народів Угорщини, Словацької Республіки, Польщі, України та Чеської Республіки і потребують забезпечення відповідних умов зберігання цінних примірників друкованих видань відповідно до європейських стандартів. На сьогодні книжковий фонд університетської бібліотеки розміщений у різних будівлях і в жодній із них немає належних умов для зберігання книг, особливо цінних. Основна частина фонду бібліотеки УжНУ зосереджена у приміщеннях першого та другого поверхів греко-католицької єпархії без відповідного бібліотечного обладнання. Відсутність у цих приміщеннях обігріву зумовлює високу вологість, порушення температурного режиму, а відтак умов для належного зберігання цінних видань тут немає, що призводить до псування бібліотечного фонду.
    Єдиним можливим варіантом для збереження книг бібліотеки УжНУ, зокрема, особливо цінних примірників, а також відновлення історичної справедливості шляхом повернення приміщень єпархії собору є перенесення бібліотечного фонду до університетського корпусу та створення на базі наукової бібліотеки УжНУ Вишеградської бібліотеки.
    Для потреб Вишеградської бібліотеки на третьому етапі планується здійснити роботи з облаштування книгосховищ площею до 2000 кв.м., зокрема, сховища для особливо цінних видань, із забезпеченням необхідних умов для їх зберігання згідно з вимогами чинного законодавства України та вимог Європейського Союзу, і книгосховищ для інших книг бібліотечного фонду, а також читальних залів, підсобних та інших приміщень необхідним технологічним устаткуванням, зокрема, обладнанням для зберігання фондів, обладнанням для оцифрування книг, комп’ютерним, телекомунікаційним та іншим офісним обладнанням, у тому числі, інтернет-зв’язком, й приладами для бібліотек. Крім того, передбачається облаштування приміщень Вишеградської бібліотеки необхідними меблями. Термін реалізації: 6 місяців. Загальна вартість робіт третього етапу – 500 тис. євро.
    З метою імплементації інноваційного підходу до роботи Вишеградської бібліотеки та забезпечення доступу до фонду бібліотеки, у тому числі і до цінних видань, науковців, фахівців бібліотечної справи, студентів з країн Вишеградської четвірки передбачається започаткувати електронну бібліотеку. З цією метою планується облаштування серверної для зберігання та дистанційного доступу до інформації і закупівля необхідного обладнання для оцифрування, опрацювання інформації для потреб електронної бібліотеки.
    З метою оперативного вирішення цієї проблеми просимо Вашого сприяння у виділенні коштів для реалізації зазначеного проекту з реконструкції приміщень корпусу Ужгородського національного університету для потреб Вишеградської бібліотеки», - йдеться у листі до посла.

    Прес-служба облради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору