ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Русины Закарпатья требуют автономии и признания их национальности

    16 апреля 2024 вторник
    133 переглядів
    Русины хотят диалог об автономии Закарпатья в составе Украины

    В Закарпатской области завершилась кампания по сбору подписей за автономию Закарпатья и признание русинов национальным меньшинством.


    ЧИТАЙТЕ UA-REPORTER.COM НА ФЕЙСБУК


    В понедельник 02 марта состоялась передача свыше 10 тысяч подписей жителей Закарпатской области, призывающих Президента Украины П.А. Порошенко и депутатов Верховной Рады Украины к признанию русинов национальным меньшинством и возвращению к диалогу о широкой автономии Закарпатья в составе Украины.

    С текстом обращения в адрес Президента Украины и депутатам Верховной Рады вы можете ознакомиться ниже:

    "Президенту Украины П.А. Порошенко,

    народным депутатам Верховной Рады VIII созыва!

    Уважаемый Петр Алексеевич! Уважаемые народные избранники!

    Мы, жители Закарпатской области, обращаемся к Вам со словами поддержки и надеждой на то, что в обновленной Украине, мы вместе продолжим строительство общего пути к европейским ценностям и конкурентной экономике!

    В эти сложные, но важные для Украины дни, русины предлагают свои руки и сердца для того, чтобы вместе со всеми в нашей многонациональной стране, создавать полностью демократическую республику!

    Мы приветствуем признание властями Украины русинского языка в качестве самостоятельного, с правом пользования в образовательных и общественных учреждениях. Пора сделать следующий шаг – выполнить принятую в 2006 году резолюцию Комитета по ликвидации расовой дискриминации ООН, в которой содержатся настоятельные рекомендации украинским властям, признать русинов национальным меньшинством и исправить ошибку, которую допускали все предыдущие Президенты Украины!

    Мы просим вернуться к диалогу об итогах референдума от 1 декабря 1991 года, в котором 78% жителей нашего региона проголосовали за автономный статус Закарпатья. Мы способны помочь Правительству Украины эффективно и качественно управлять нашими городами и селами.

    Дайте больше полномочий нашему самоуправлению и Украина прирастет богатством!"

    ***

    Это уже не первая акция, призывающие власти к широкому диалогу о будущем Закарпатья, которую проводят русинские гражданские активисты. На серии круглых столов, прошедших в разных городах Закарпатья в течение января и февраля 2015 года были подняты вопросы роли национальных меньшинств в строительстве новой Украины, сохранения национальной культуры народов и межнационального диалога в стране.

    Несмотря на то, что в своем обращении русины призывают к сохранению целостности Украины, тем не менее, важным шагом для восстановления исторической справедливости они считают признание результатов референдума 1991 года об автономии Закарпатья и исполнения украинскими властями резолюции Комитета по ликвидации расовой дискриминации ООН, принятой в 2006 году в которой ООН призвала Украину признать русинов национальным меньшинством.

    Об говорится в пресс-релизе, присланном интернет-изданию Новости Украины – From-UA

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    в оценках к комментариям админ поменял + на - и наоборот

    Аватар пользователя Палінкаш Іван Іванович

    Комментарий: 

    Від імені миролюбивого Народу Русинів прошу не принижувати мій Народ на нашій історичній території, прошу не оцінювати мій Народ по десятку проросійських провокаторів, які не проживають на Закарпатті і не мають відношення до Русинства!
    Єдиними легітимними Русинськими Центрами Закарпаття є Координаційна Рада Русин, в яку ввійшли всі Русинські організації та Всезакарпатський З'їзд Русин, в Рішеннях якого задекларована європейська інтеграція Русин Закарпаття!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    То прошу шанованого пана скажіть то петрам гецкам і атцам сідорам.А Українець то і є Русин,Рутен - слова синоніми....Галичани теж до 1939 року в паспортах писалися Русинами...Ми і є Русини....Але поправді мусимо сказат, що Закарпаття буквально наводнене всілякою прокацапською агентурою, всілякими продажними сідорами і іншими покидьками, що ведуть підривну роботу супроти України....За кацапські гроші ведуть...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Дивують ті мудаки які стараються писати незрозумілою мовою русинською. Як був КПСС напевно бігали з партійними квитками а тепер стали недонародом РУСИНИ і воду мутять. Коли ви і ваші матері будуть хоронити дітей батьків братів думаю що ті всі ідеї пропадуть як пропали у корінного населення ЛУГАНДОНІї

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    A szorgos és dolgos csehek elhagyják Ukrajnát. De mikor hagyják el Kárpátalját a galicijaiak? Van ezeknek a vándortetüknek hazájuk? Az önálló Kárpátalján nem akarunk Sztepán Bendera leszármazottaival együtt élni!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Головний ворог в Украiнi не руськi. Ворог сидит у кабiнетах.
    http://www.unian.net/politics/1050771-die-welt-glavnyiy-vrag-ukrainyi-ne-rossiyane.html

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    и типирь лиш удправьте своих майДАНУТИХ таки до них на ЕВРОДРИГАНЯ....вони там таки свою аудиторию си найдуть....
    На "Евровидении" выступят панки с синдромом Дауна
    http://mignews.com/news/culture/world/010315_214117_15320.html

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    непуддавайтеся на провокации.... зарах хотят усвiтити усiх, бо мавуть страх ...нацисти усе так чинили, бо знали, што усьому приходитьсвуй куниць....

    Аватар пользователя uzhgorod_ua

    Комментарий: 

    Русини - КОЗЛИ, БИДЛОТА...

    Закарпатские русины обратились к Путину

    Глубокоуважаемый господин Президент Российской Федерации!

    Обращаемся к вам - Президенту великой страны, страны - которая облачена договорными обязательствами с нашей страной, не являлась и не является ангажированной на колониальное порабощение Украины, а наоборот, на ее восстановление, стабильность и единство.

    Мы всегда чтим очень высокий уровень цивилизационных ценностей (образование, наука, занятость, стабильность и социальные блага для русинов) которые были принесены бр

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Просвiти ти Боже розум.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Думаш, ош є в го шо просвітити? А кить є, то уже просвітили на скрізь... нич у ньому-ся ни остало...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Живу на Закарпатті всі свої 31 рік і не можу зрозуміти хто пля такі русини. Вам сссуукккаамм мало лугандонії ви ще хочете надокраїну Закарпаття. Ідіть на .... Якщо хтось хоче заниматися політикою робіть референдум і ваші 10 тис. підписів за будуть 1 % а всі нормальні люди пошлють вас на хх.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Оби порозуміти , треба знати . Почитай історію , но ни лиш вту яку написали в КГБ та СБУ . Та кить маєш штось в голові , похопиш як і што . Туй нико не хоче ни войни , ни неспокою . Й провокаторів , які так ся старавуть посіяти межинаціональну вражду , удавучи з себе супер патріотів уд русинів , не принимавуть . Вто в основному авать хворі , авать тролі . Но і власть , што гне дальше лінію КПСС прикривавучися національними інтересами , не зможе правду скривати .

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я, тя, мудака,, такой вже посилаву на х...й !. Референдум вже бов у 91- му і вун указав волю нашого пудкарпатського народа. І я сміло можу уповісти ош подавляющоє булшинство наших людий готово таких ги ти , уйобкув, послати у маттерину хамайду туды, удкить йись те туй прийшли . Саранча по...бана .....

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Да таких дибілів як ти на Закарпатті много але далеко не більшість.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    У шарика запой, вызывайте доктора ему!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Именно Наливайченко (в бытность Ющенка) пытался засудить отца Сидора за похожие действия. И теперь Наливайченко глава СБУ. Ждите репрессий.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Русини, ви блять як ті цигане. Суки, ви сюди ще підара-путіна покличте. Уєбани кончені

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не сси. І тебе улічиме. Чувствуєш , ош зимля ти з пуд нуг уходить, паскудо ?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Не буйся пса котрий гавкат з-за паланка. Тот тя не вкусит. Гецко ош штось може та вто лишек писати оби ся його бояли. Вун раб свойих стратегiчних елюзiй. Тай майжек мусит удробити подачку газдови.
    Туйка много всякого чиляди, "прорусину" з московii. Лишек оти "прорусини" ни мавут нич з нашим крайом кроме як мечту туй погаздовати. Доста газдовали гандураси руськi аш з 1944го з осени та до 1991го. Най вспомнять як ся присойидиняло Пудкарпаття, руським миром тай пуд стволом так само ги типирька на сходови у нас. Менталiтет руський не заiнимий...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти забув вповісти що окупація 1991 руком не закінчилася а й досі триває...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    скоро побачемо 2 фронт . за гого поросья ?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ліпшого для отбивання дяки жити з западеньцями як їх коменти важко придумати........давайте фатьове-12345\ВИЖУ/-СТАРАЙТЕСЯ....

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В некоем районном центре Закарпатья есть некий господин Х,-который был "царьком"-ещё при коммунистах,-успешно пережил все власти,-и остался "царьком",-несмотря ни на что. Я думаю,-КАЖДЫЙ житель Закарпатья знает своего "царька".Более того,-если при чехах или при мадьярах был "царёк" из местных,-то теперешний "царёк"-ЕГО родственник. И тут,-хоть кол на голове теши,-хоть Гитлер со Сталиным будут в правительстве,-а Берия будет всех расстреливать,-а ЭТИ ЛЮДИ при любой власти булут процветать.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Де офiцiйне звернення Палiнкаша, Жупана... тай других лiдеру русинства котрi штось значать у обществови? Думаву ош они мавуть робити заяви а не якiсь другi люди.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Молодцi. Слава Пудкарпатськуй Русi.!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    При чому туй молодцi? Думаю ош йсе э фейкова статья. Нема заяв тих хто э лiдерами та управлiнням области. Всьо ся маэ робити в рамках закона. На урядовому порталi области нема заяв.
    Не стойится вести на провокацii.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Од лідерув і управлиння области таких заяв чекати ниє што, бо вни якраз туй на то поставлені, оби таких заяв удсіть не поступало. Не будьте найівним.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Доста Донбаса. Ни треба нам тих заяв.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ЗАКАРПАТТЯ ТО ЄВРОПА! ЗАКАРПАТТЯ ПОНАД УСЕ! НЕ ДАЙ З СЕБЕ ЗРОБИТИ ОРКАЇНЦЯ - МЯСО ДЛЯ ОЛІГАРХІВ! ТЕРБАТИ ПОВЕРНУТИ НА ПЕРЕВАЛ, 128-МУ ПОСТАВИТИ НА ПЕРЕВАЛ!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Шо ти тутай мелеш бовдур кацапський??? Іди і проспись,свинота москаляча...Клею скотина ординська нанюхалась...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Галицяїв відправимо до себе, у рідній хаті газдувати недамо нікому! Якщо до них не доходить, то тут вам не Лемберг, у себе будете встановлювати свої правила, хіба забули хто тут є титульна нація?
    "галицяй запам'ятай, Подкарпаття русинській край! Тут господар громадянин Закарпаття, а не хутора з Тернопільщини або Галицяйщини"
    Люструємо усіх галицяїв та їх однодумців, най їдуть до себе у Лемберг, вони ж знають що тут не їх земля, що воно є Європою, а не чатиною Лемберга, тому бояться спільного народного гніву на них, тому й намагаються запугати.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Кому з галицяїв не подобається - "ВАЛІЗА-ВОКЗАЛ-ОРКАЇНА!"
    Заборонимо шиплячу мову, всі будуть розмовляти на русинській. В Європу їх все одно не візьмуть, тому зробимо на перевалі укріпплення, та назвемо....як ьи назвати? О - Європейська стіна! Вони будуть знати, що таке Європа! Оркаїна має підтримати наш Європейський курс!
    Знімємо асфальту на перевалі приблизно 2 км, по будемо як у зоопарку дивитися у бінокль як орки лізуть на стіну)))
    ГАРЯЧИЙ ТУР! "ВОНИ ЖЕ ДІТИ ЛІЗУТЬ У ЄВРОПУ ЧЕРЕЗ ЄВРОПЕЙСЬКУ СТІНУ. АТРАКЦІОН БЕЗ ЗАГРОЗИ ДЛЯ ЖИТТЯ! 5 ОЙРО!))

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    чуваче, ти долбойоб

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти позерай жeби гев на закарпаття не нагнали танків автономію нам давати!!!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    це має ризик, але...при владі зібралися людожери, та хіба не краще захищатися як воїни ніж подохнути у котлах, або від чужинського нам голомодому від свідомитів?

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В усьому з тобов згоден:)
    Але нам би дали автономію у складі України, та то вже було-би великое щастя

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Обычный читатель, вони нам у жодному разі її не дадуть, там зібралися людожери, їм байдуже на своїх, вже не кажу про нас, подивися на Донбас, що вони зробили, тому треба нам по Сен-Жерменській угоді, ставити Оркаїну перед фактом, а самім підписувати з ЄС ассоціацію, нас приймуть, бо ми малі, та більш туристичний куток, у нас нема стільки заводів, що немож з ними нічого зробити лише розвалити. Нам зроблять малу Швейцарію, а за скляним парканом на перевалі (планую назвати - Європейстка стіна) буде проходити реаліті-шоу "вонижедіти лізуть у ЄС"

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    а шо не так? може у Оркаїни то й не вийшло, а от у нас вийде. Це ми назвемо.....ну як би то назвати...- Революція гідності! Київ має підтримати нас у тому, що ми стали на путь європейськості, у них нещодавно таке було, але потім вони випустили у владу жменьку орків і сталася треагедія, а от ми вже зробимо добре! Ми з оркаїною різні, там заплавляють орки-галицяї що більше би попи...ли, а не поробили, а у нас будуть люди культури та віддані праці
    РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ РУСИНІВ!!!
    США це підтримає, ЄС також, вони люблять коли у тиранію йде демократія!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти мабуть перший в черзі на правителя автономії русинів пристроївся.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    БРЕД СИВОЙ КОБЫЛЫ И МАСКОВСКИХ ПЬЯНЫХ БОТОВ

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    вижу - почему ты не в армии? Почему не защищаеш Украину? Ты ссыкун и провокатор. Ты враг Украины!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ага."Європа нам поможе".Я це вже десь чув.На Майдані 2004,на Майдані 2014. Мабуть буде робити санкції тим,кого сама породила.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    74-й майдан по предсказаниям ясновидящих станет удачным.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ми вже напів європейці. У нас живе багато народів і все одно тихо та спокійно, жодної війни нема. Оркоїна же за останній рік стала вбивати своїх же земляків, хто хотів захистити свою землю, невже якщо вони так зі своїми роблять вони не приженуть сюди техніку та не будуть нас так само вбивати?
    Ми європейці, а не оркаїнці, треба пам'ятати це!
    Хіба у нас прийнято ходити у балаклаві? - НІ!
    Хіба у нас прийнято ходити зі зброєю? - НІ!
    Хіба у нас прийнято спалювати людей лише за їх думку? - НІ!
    Все тому, що ми європейці, а не оркаїнці!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    У нас, Слава Богу, нема війни доки такое гівно як ти не начинать воняти. Ти думаш, ож ваш кремлядський гецко хоче вас у Європу спровадити? А водь йому треба розварахобити туй суяту, оби од путлєра достав "мєдальку", ну а пак і свинцю межи ребра. Тобі кедь туй так ху...во - та йди на всі 4 сторони, а не їби туй людям мозги... А ВАС дорогі мої земляки прошу не ведіться на таких ПРОВОКАТОРІВ, подивіться што робиться на Донбассі.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти не хочеш революціі гідності? ти проплачений троль, кремлівська подстілка, сепар і терорист, люстрацію тобі! Герої не вмирають, Закарпаття то Європа!!!!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Крім того через перевал складно вести життя з орками, а ЄС тут поруч, ми більш європейці ніж вони, най собі залишаються у совку-2015 і ще 70 років, подивіться як у Україні порушують права людини, як вбивають та зпалюють. Тим більше, що зараз там війна. Україна нам буде платити за транзит як газу, так і за нафту, а ще за європейський транспортний коридор. Там лише олігархі та підори при владі, надурили народ, а зараз їх ще на бойню відправляють. Та що казати, якщо там рівень життя нижче ніж у Африці?) Ні, скажемо прямо - нам з орками не жити!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ТЕБЕ ТОЛЬКО В ВЫТРЕЗВИТЕЛЕ ЖИТЬ ПРИДУРОК МОСКОВСКИЙ ПЬЯНЫЙ

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Разом нас русинів багато, нас не подолати!)
    Скільки можна кормити Україну? Русини звільнили Освенцім, та виграли другу світову. ЄС закликає русинів до себе. кажуть що з 2015 року буде безвізовий режим, лише треба вийти з договору з Україною. Все виробництво треба на ЄС робити, а не на Україну. Рівень життя у ЄС значно вище ніж у Українгі. Без віз будемо їздити. Нам дадуть кредити на виробництво, ми як держава по Сен-Жерменський угоді, можемо самі увійти у ЄС!
    МИ ХОЧЕМО ЖИТИ У ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ПУДКАРПАТСЬКІЙ РУСІ, А НЕ У ДЕРЖАВІ ОРКІВ!

    Страницы