ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Порядок виїзду дитини за кордон

    23 квітня 2024 вівторок
    22 переглядів

    Порядок перетину державного кордону регулюється наступними нормативно-правовими актами: Цивільним кодексом України, Сімейним кодексом України, Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України»,

    а також Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими Постановою Кабінету міністрів України № 57 від 27 січня 1995 року та ін.
    За загальним правилом, дитина яка досягла шістнадцятирічного віку, має право на вільний самостійний виїзд за межі України (стаття 313 Цивільного кодексу України). Фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними. Документом, який служитиме підставою для виїзду дитини за кордон, є проїзний документ дитини. Для його отримання батькам слід звернутися до органу внутрішніх справ за місцем проживання і подати нотаріально завірене клопотання про дозвіл обох батьків на виїзд дитини за кордон.
    Виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється:
    1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску;
    2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків, якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску або якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном.
    Дуже добре, якщо все вирішується саме таким чином, а що ж робити, якщо один з батьків дозволу не дає. Такі спори часто виникають після розірвання шлюбу, або ж припинення фактичних сімейно-шлюбних відносин між батьками, в яких є діти. За наявності таких заперечень одного з батьків документ може бути оформлено на підставі рішення суду про надання дозволу на виїзд дитини за кордон.

    Головний спеціаліст відділу з питань нотаріату
    Головного територіального управління юстиції у
    Закарпатській області
    Т.Русин

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору