ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Переселенці на Закарпатті "націлилися" на 2-мільйонний грант (ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    62 переглядів
    Грант дасть можливість переселенцям облаштувати соціальне житло.

    За рахунок цих коштів, за оцінками експертів, приблизно 3 тисячі людей, що переїхали зі Сходу, зможуть отримати постійну чи тимчасову роботу.

    Про це йшлося під час круглого столу в Ужгороді, участь у якому взяли переселенці зі сходу України та представники державних установ та організацій, діяльність яких скерована на сприяння вирішення різнопланових питань, надання їм як консультативної, так і практичної допомоги. Захід відбувся за ініціативи ГО “Щасливі діти”.
    Під час “Відкритого діалогу” переселенці озвучили найактуальніші для них питання. У першу чергу, що стосуються житла. Однак, оскільки ситуація із житловим фондом Закарпаття є складною, було знайдено вихід. Відтак активні переселенці та представники Регіонального штабу Закарпатської області з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються, вирішили скоординуватися і подати заявку на отримння фінасування проекту на реконструкцію будівель, які роками перебувають у занедбаному стані і не використовуються, однак які можна переобладнати під соціальне житло.
    У процесі діалогу порушили не менш актуальне питання — працевлаштування переміщених осіб. З цього приводу переселенцям повідомили про Програму розвитку ООН в Україні, яка покликана забезпечити створення робочих місць. Згідно з цією програмою буде виділено понад 2 млн. доларів. За рахунок цих коштів, за оцінками експертів, приблизно 3 тисячі людей, що переїхали зі Сходу, зможуть отримати постійну чи тимчасову роботу.
    Анжела Бабкіна, що приїхала з Шахтарську Донецької області, належить до активних переселенців. Сьогодні вона з однодумцями займається реєстрацією ГО “Закарпаття — Донбас”. “По-перше, для переселенців такі зустрічі є дуже корисними, оскільки дають нам можливість краще дізнатися про свої права, про нововведення у законодавстві і озвучити свої проблеми представниккам влади. По-друге, ми створюємо свою громадську організацію, а спілкування із відповідальною особою від Регіонального штабу дало нам багато доречних і практичних підказок. Ми дійсно відчули зацікавленість, підтримку і домовилися про активну співпрацю, що, сподіваюся, вже найближчим часом дасть результат”, — розповіла пані Анжела.
    Своїми враженнями від заходу поділилася й донедавна мешканка Донецька Руслана Омельченко: “Після зустрічі і мені, і багатьом присутнім стало зрозуміло, що необхідно терміново звернутися до територіального підрозділу міграційної служби, щоб поставити печатку на довідці переселенця. Також були розвіяні міфи з приводу постанови про продовження виплат допомоги переселенцям на наступні 6 місяців. І, найголовніше, я познайомилася з кількома людьми, які дійсно готові допомагати і допомагають, незважаючи на сильну зайнятість, роботу та власні проблеми”.

    * * *
    Метою проекту “Соціально-психологічна адаптація переселенців з дітьми на новому місці проживання, інтеграція в закарпатську спільноту”, що здійснюється ГО “Щасливі діти” за підтримки Програми “Громадські ініціативи нової України” Міжнародного фонду “Відродження” є сприяння психологічній адаптації членів сімей переселенців з дітьми у новому для них середовищі; ознайомлення їх з національно-культурними особливостями регіону; інформування суспільства про життя, побут, потреби та особисті історії внутрішньо переміщених осіб; сприяння формуванню об’єктивного ставлення як переселенців до місцевих мешканців, так і навпаки; підтримка діалогу та побудова взаєморозуміння, толерантності і солідарності у громадах.

    Прес-служба ГО "Щасливі діти"


     


     
    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору