ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Рада визнала вояків "Карпатської Січі" борцями за незалежність України

    19 квітня 2024 п'ятниця
    114 переглядів
    Організації народної оборони «Карпатська Січ»

    Верховна Рада ухвалила закон про правовий статус та вшанування пам'яті учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті, відповідне рішення підтримав 271 народний депутат.

    Закон визнає борцями за незалежність України у ХХ столітті осіб, які брали участь в усіх формах політичної, збройної та іншої колективної та індивідуальної боротьби за незалежність України у ХХ столітті. Зокрема, ст. 1 цього закону визначено, що борцями за незалежність визнаються особи, які працювали органах влади Української Народної Республіки, включаючи Українську Центральну Раду, уряд Української Народної Республіки в екзилі. Також борцями за незалежність України визнаються особи, які належали до органів влади Української Держави (Гетьманату), органів Західно-Української Народної Республіки, Східно-Лемківської та Гуцульської Республіки, Карпатської України.

    Окрім того, такими борцями за незалежність визнані військові, безпекові, інші мілітарні, воєнізовані або парамілітарні формування та частини вищезазначених органів, а також особи, які належали до Українських січових стрільців, Української Галицької Армії, Повстанчої армії України, Організації народної оборони «Карпатська Січ» — парамілітарна організація на Закарпатті в 1938–1939, оформлена 9 листопада 1938 з утвореної у вересні націоналістами «Української національної оборони» (голова Степан Росоха).

    В листопаді 1938 утворилась Організація Народної Оборони — «Карпатська Січ» (ОНОКС), хоча перші січові загони ще на початку 1930-х рр. почав формувати Дмитро Климпуш з Ясіня. Вони були звичайними протипожежними і культурно-просвітніми товариствами, як і в сусідній Галичині. Не було і потреби створювати українські збройні сили паралельні чехословацькій армії, адже вона справедливо вважалася однією із наймодерніших і найбоєздатніших у Європі. Наприкінці 1930-х рр. різко загострилася міжнародна ситуація. Напади мадярських і польських терористів, антиукраїнська діяльність промадярської «п'ятої колони», бажання допомогти чехословацьким військам захищати територію краю, змусило уряд Авґустина Волошина прискорити процес створення місцевих збройних сил. 9 листопада 1938 р. в Хусті відбулися установчі збори ОНОКС, на яких було прийнято Статут організації.

    На чолі організації стояла Головна команда: командант Дмитро Климпуш, заступник Іван Роман і штаб з осідком у Хусті.

    Місцеві Січі з окремих сіл об"єднані були у районових командах, а ті знову підлягали командам округ, яких було 10: Хустська, Волівська, Тячівська, Рахівська, Іршавська, Свалявська, Середнянська, Севлюська, Перечинська та Великоберезнянська, вони проводили військовий і політичний вишкіл (кільканадцять тисяч членів).

    Крім того були створені гарнізони Січі, які складалися з елементу, що прийшов служити з різних українських земель, головно з Галичини, Буковини та Надніпрянщини, і лише частинно місцевих людей.

    У 5 постійних гарнізонах Карпатської Січі провадився нормальний військовий вишкіл, а частина січовиків виконувала допоміжну службу в поліції чи прикордонній сторожі. Проводилася також культурно-освітня праця серед населення (артистична група «Летюча естрада» під керівництвом Анатоля Демо-Довгопільського), видавався тижневик «Наступ» під редакцією С. Росохи).

    Серед старшин та в постійних ґарнізонах була, крім місцевих, значна кількість галицьких українців (Зенон Коссак, Роман Шухевич («Щука») та ін.).

    Після проголошення самостійності Карпатської України Карпатська Січ стала її національною армією (начальник штабу — полковник Михайло Колодзінський) і в березні 1939 року чинила збройний опір угорській армії. У цей час близько 2 000 її членів було під зброєю; кілька сотень з них загинули 13 березня 1939 року в боях з чехами, а потім — з угорцями.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    що кінець підлих терористів один - смерть. Так само, як у цьому переконаються і кацапи, котрі поздихають у українських степах. Але то вже інша історія.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    де ідеологи галичан кинули дитваків умирати за свої ефемерні "ідеї" і ганебно втекли у третю країну. Добре, що не всі втекли, і польські куломети на перевалах їм пояснили, що

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    І "боролись" за Україну на території, яка з Україною ніколи не мала нічого спільного, котра з Україною навіть не граничила за всю історію роду людського. Насравши у чужій хаті,

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    вступати у політичні спілки і організації, виконувати без обмежень свою професію, отримувати освіту вдарили у спину уряду і народам суверенної держави, яка була в тяжкій ситуації.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Чогось я з цієї брехливої статті не вичитав, ош тоті січовики були терористами, які на території Чехословаччини, яка надала їм азіл і врятувала їм життя, надала можливість жити,