ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Міськрада – це тільки вершечок айсберга кримінальних розбірок в Ужгороді

    28 березня 2024 четвер
    75 переглядів
    Керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко.

    Політолог та керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко за підсумками останньої сесії пояснив, що насправді відбувається у політикумі обласного центру.

    – У міськраді зараз твориться повний хаос. Однак, цей зовнішній цирк є наслідком набагато глибших процесів, які є результатом відсутності будь-якої політичної культури і політичних принципів в ужгородській громаді. Це почалося не сьогодні, не вчора, і навіть не рік тому. Ужгород цю традицію тримає з 90х років. Два найвідоміші мери, які найдовше керували містом, є кримінальниками – і Ратушняк, і Погорєлов мали судимості. Але винні у цьому хаосі не стільки вони, скільки виборці, які голосують за подібних людей, – зауважує експерт.

    – Ця кримінальна культура проявилась і на минулих виборах. Згадайте, як тоді формувались списки, навіть ЄЦ створив абсолютно корупційний список, наслідком чого став повний розвал фракції і виключення Трикура з Єдиного Центру. Я вже не говорю про групи Погорєлова, Ратушняка, Партії Регіонів. Тоді ж з’явився новий активний діяч з кримінальним присмаком Іван Волошин. Крім того, в міськраді є група Андріїва, яка колись мала бандитські розбірки з Ратушняком, коли ділили базар на Краснодонців, а зараз монопольно керує громадськими перевезеннями. Чомусь ніхто не згадує про те, що біля базару Краснодонців абсолютно незаконно збирають гроші за паркування автомобілів – ніде в місті такого нема, оскільки закон забороняє це робити без паркувальних автоматів. Це кримінал на асфальті, який неможливий без кришування силовими структурами – податкової, міліції, прокуратури тощо, – додає Пащенко.

    – Ці всі речі переплетені з 90-х років і мають дуже глибокі корупційні коріння. Міська рада Ужгорода це тільки невеличкий вершечок айсберга цих кримінальних розбірок. Останнім часом робота ради стала трохи публічнішою, але ніхто не може зрозуміти цей цирк тому, що основна боротьба ведеться «під ковдрою», – пояснює політолог.

    – Розв’язати цей вузол неможливо, його можна тільки розрубати. Але не знаю, чи принесе це якийсь результат, якщо виборці продовжують обирати тих, кого обирають. У розмовах між собою ужгородці обурюються, а в день голосування знову обирають «за подачки». Погорєлова, Волошина, Андріїва люди обрали під час абсолютно демократичних виборів з великою кількістю інших кандидатів, – підкреслює Пащенко.

    – Однак, цьому всьому я поки не бачу достойної альтернативи, людей, які б могли протидіяти їм. Наприклад, Громадська рада Ужгорода в особі Пересоляка, Слюсаренко, Бачинської по суті мало чим відрізняється від існуючих керівників. В них спостерігається така ж жадібність до влади. Віктор Щадей ніби позиціонується як нове молоде обличчя, але за методами так само зовсім не відрізняється від попередників, хіба що ще не має кримінального минулого. Активістам не вистачає професійності. Той же Світлик для виступу на мітингу чудовий оратор, але як громадський діяч і політик «першачок». Або «Громадський конвент» в особі Гомоная і Маняка – хлопці щирі, патріотично настроєні, але для управління містом і його інфраструктурою цього мало. Ще зупинити дерибан вони здатні, але змінити владу і створити функціональну систему їм поки не під силу, – констатує експерт.

    – Наша теперішня влада зовсім недієздатна, краще коли вона нічого не робить, бо це менше зло, ніж вона би щось робила. При цьому всі між собою ворогують, гризуться як павуки в банці, але крім особистих меркантильних інтересів в їх діях нічого нема. Громадськими інтересами і політичною стратегією тут і не пахне, – підсумовує Віктор Пащенко.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору