ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські громади не розуміють мети реформування

    20 квітня 2024 субота
    63 переглядів
    Михайло Лаба

    У четвер, 28 травня, в Офісі реформ відбулася непроста розмова з представником місцевого самоврядування. Михайло Лаба, сільський голова Невицького, очільник регіонального відділення Всеукраїнської Асоціації сільських та селищних рад озвучив думку певної частини своїх колег та передав листа з проханням представити пропозиції районів щодо потенційних територіальних об’єднань, як її бачать на місцях.

    – Я зобов’язаний представити позицію тих членів асоціації, які до мене звернулися. Їх турбує, наскільки пропозиції районів враховано у моделі Перспективного плану, який розглядали 26 травня у Мінрегіонбуді, – каже Михайло Михайлович.
    Окрім виконання безпосереднього обов’язку голови регіонального об’єднання ключових у системі майбутнього реформування органів місцевого самоврядування, почути його думку з приводу стану підготовки перспективного плану в Закарпатті вкрай важливо. Адже Михайло Михайлович має вагомий досвід у роботу не лише в органах місцевого самоврядування (депутат районної ради, сільської ради, сільський голова), але й державної служби (помічник народного депутата). Окрім того, він входив до робочої групи при голові Верховної Ради, яка й готувала ключові закони у цій сфері.
    – Закон Про об’єднання територіальних громад готували спеціалісти різних міністерств (економіки, мінрегіонбуду тощо), до його підготовки активно намагалися долучити громадськість. Я особисто, з вересня минулого року регулярно надсилав запити міським, селищним, сільським радам, депутатам, сільським головам. Просив їх надсилати свої пропозиції до прийняття Закону. Сказати відверто? На 30-60 моїх запитів я отримував 2-3 телефонні дзвінки. Усе! І мушу сказати: даремно! До голосу громади дослухалися, була можливість реального впливу! Приміром, з 25 пропозицій, які я особисто вніс на розгляд під час підготовки Закону, враховано 20. Думаю, це непоганий результат.
    – Зараз, мушу визнати, ми бачимо майже повне нерозуміння мети і шляху реалізації децентралізації влади. Чи будуть проблеми? Звичайно! Чи все однозначно продумано? Ні! Але громади наполягали на необхідності більшої самостійності – мають шанс! Назву один приклад, зрозумілий закарпатцям. Чи знаєте, що до нині місцевий бюджет отримував від санітарної рубки 25%, а від ділової – 0%? Не варто переконувати, що ліс рубають в Закарпатті по-діловому? Так от, місцеві бюджети територіальних громад об”єднаних матимуть 50% від ділової рубки. Аргумент для можливості поповнення бюджету? Це я називаю лише одну позицію, а їх є певний список. Наголошую – не все ідеально, але шанс стати господарем на власній землі є!
    – Давайте зараз не будемо розбиратися, хто винен у тому, що громади не розуміють мету і шлях реформування органів місцевого самоврядування: чують шум, послуговуються чутками… Ми, спільно з Асоціацією міст України, провели минулоріч 3 форуми, на яких детально аналізували Концепцію розвитку, прийняту 1 квітня 2014 р. Очевидно, цього було мало… Потрібно пояснювати, аналізувати, аргументувати, доводити, врешті-решт! Бо без людської підтримки нічого у нас не вийде! Що ж, маємо ще певний, наголошую – нетривалий, у кілька тижнів, час для того, щоб обговорити цю проблематику з громадами!

    Офіс реформ у Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору