ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Перші згадки про цілющі джерела Шаян датуються далеким 1753 роком

    16 квітня 2024 вівторок
    97 переглядів
    Їдемо в Карпати у село Шаян!

    Навіть у декого із закарпатців селище Шаян асоціюється із Свалявщиною, оскільки остання є Меккою в бальнеологічному лікуванні (за допомогою мінеральної води). Однак насправді Шаян розташований у Хустському районі, за 17 км від районного центру, неподалік кордону з Румунією.

    Славиться ця місцина неповторною карпатською природою та мінеральними водами. Перші згадки про цілющі джерела селища Шаян та сусіднього Вишкового датуються ще далеким 1753 роком, а вже в 1818-му на базі вуглекислих гідрокарбонатних мінеральних вод була заснована здравниця «Замкова купіль».

    У такого іменитого селища, як Шаян, існує і своя легенда про походження. Одного разу злі вороги напали на село, палили хати, убивали людей. І тільки сім’ї Шаянів удалося сховатися в лісі. Та помітили це нелюди й кинулися в погоню. Першим загинув батько, захищаючи родину. На місці, де він упав мертвим, виросла найвища гора – Шаян. Знесилена мати, прикриваючи сина, бігла вперед. Але ворожа стріла вцілила в серце хлопчини. Мати відпустила його на зелений барвінок, і на тому місці виросла найменша гора – Шаянчик. Ще декілька кроків пробігла жінка й упала зморена, там височить гора Шаяниха.

    Коли опиняєшся в селищі, то відразу помічаєш на фоні рівнини три гори різного розміру, густо вкриті лісами, зараз їх називають великий, середній та малий Шаян. Виникає відчуття, що ти в якісь зачарованій місцині, де панують спокій та гармонія з природою, навіть люди, котрі знаходяться тут, виважені й толерантні. Через усе селище біжить гірський струмочок, що наче намагається навипередки з дорогою дістатися першим до річки Тиси. Посеред цієї краси розмістилося безліч санаторіїв, готелів, здравниць. Ці заклади розраховані на відпочиваючих усіх категорій – із середнім достатком, бюджетних туристів та VIP-персон. Це є великим плюсом, адже кожен зможе обрати прийнятний для себе варіант. Ціновий діапазон коливається від 150 до 700 грн з людини за добу, все залежить від вигод, які пропонуються. Оренда цілого будиночка із дерев’яного бруса – від 800 до 3000 грн на добу. Місцеві жителі також намагаються підзаробити на оренді, до прикладу, за кімнату з вигодами на вулиці просять 100 грн з людини. Основною родзинкою місцини, до якої, наче магнітом, притягує тисячі відпочиваючих, є мінеральна вода. У центрі селища розміщений бювет з мінералкою Шаянською із свердловин № 242 та № 4, який є вільним для користування. У деяких санаторіях розроблена ціла лікувальна методика вживання води або ж приймання ванн. У всіх закладах, де б ви не оселилися, є кулери з мінералкою, якою можна оздоровлюватися, навіть не виходячи з готелю.

    Активним відпочиваючим також не доведеться нудьгувати. У селищі безліч закладів пропонує в оренду велосипеди, на яких можна оглянути всі тутешні місця. На окраїні Шаяна існує школа верхової їзди на конях, де кожний охочий може спробувати себе в ролі наїзника. Власники дозволяють годувати коней. Тварини, коли бачать туристів, одразу підходять до огорожі, щоб скуштувати чогось смачненького. В околицях селища є штучне озеро, де можна покататися на катамаранах або замовити човен, а теплої пори року навіть поплавати, весело покататися з гірок неподалік озера.

    Не потрібно далеко їхати, щоб побачити красу, опинитися в казці, усього за дві години їзди від обласного центру існує така місцина. Отож, якщо ви бажаєте відпочити, набратися сил та оздоровитися всією сім’єю або ж із коханою людиною, селище Шаян створене для цього.

    Богдан КУЛЬЧИЦЬКИЙ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору