ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Солотвино: яке воно зараз і які ціни за відпочинок? (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    357 переглядів
    У Солотвино приїжджає багато туристів, щоб полежати в солоних озерах.

    Щорічно влітку до Солотвино приїжджає багато туристів, щоб полежати в солоних озерах, куди ропа (насичена солями вода) потрапляє безпосередньо з шахти.

    Найбільшим із солоних озер Солотвино є озеро Кунігунда, глибина якого становить 1 – 8 м., а площа поверхні 800 м. Озеро міститьлікувальну ропу та сульфідну грязь. Вода в озері у декілька разів солоніша за морську воду. Концентрація солі близько 200 грам на літр. У цьому Ви можете переконатися, вийшовши з води і постоявши на сонці 5 хвилин – на Вашій шкірі почне кристалізуватися сіль і з’являться маленькі крупинки.
    Селище Солотвино знаходиться між Раховом та Тячевом (автотраса Р03) на березі Тиси на висоті 292 м, через нього проходить автомобільна траса Ужгород – Рахів, є залізничний вокзал. У грамоті угорського короля Владислава згадується, що в 1360 році волоський воєвода Драгуш одержав у своє володіння декілька сіл Мараморощини, в тому числі й Солотвино.

    Саме із сіллю пов’язана історія виникнення та розвитку цього населеного пункту. В середні віки Солотвино було основним постачальником солі до країн Західної Європи. Сіль туди доставляли т. зв. Соляним шляхом. У ті часи уздовж цього шляху було побудовано левову частку всіх замків Закарпаття.

    Систематичний видобуток солі був налагоджений із другої половини 18 ст. Соляні шахти у той час були найціннішим скарбом краю і приносили найбільший дохід угорському урядові. В соляних копальнях крім закріпачених селян працювали також засуджені на каторгу селяни-кріпаки з навколишніх сіл.

    За Австро-Угорщини Солотвинська соляна рудня складалася з 8 шахт, пізніше діяли три. Запаси солі — 30 млн тон, річний видобуток 1970 — 451 000 (10% продукції УРСР; 1960 — 326 000) т.; головна продукція: сіль кухонна у пакунках, сіль йодова, сіль-лизунець, сіль у брикетах.

    Сучасне десятитисячне селище розташоване на величезному підземному моноліті кам’яної солі, соляний щит якої тягнеться аж до Хуста — на десятки кілометрів. Пояснення цьому просте: в доісторичні часи тут буяло Карпатське море. Й археологи підтверджують це відбитками риб та морських тварин у соляних брилах.

    Зараз більшість шахт закинуті, одиниці використовуються в лікувальних цілях (лікування захворювань дихальних шляхів). Це – так званий метод спеліотерапії – використання мікроклімату шахти на глибині біля 300 м. Тут повітря в 10 раз чистіше, ніж на поверхні, і насичене біологічно активним аерозолем хлориду натрію (солі), що дає лікувальний ефект.

    Через підтоплення були закриті сім солотвинських шахт. Їх просто знищила вода. В тому числі й знамениту «Кунегунду», до якої спускався сам австрійський імператор Франц-Йосиф І. Тому, коли в соляній шахті починала десь крапати вода, — це вже був аврал.

    Тепер на місці історичного центру — пустир. Австрійська та чеська педантичність змінилася радянським безладдям. Шахти почала розмивати вода. Їх закривали і засипали землею, якщо вони не провалювалися самі.

    Щорічно влітку до Солотвино приїжджає багато туристів, щоб полежати в солоних озерах, куди ропа (насичена солями вода) потрапляє безпосередньо з шахти. Найбільшим із солоних озер Солотвино є озеро Кунігунда, глибина якого становить 1 – 8 м., а площа поверхні 800 м. Озеро міститьлікувальну ропу та сульфідну грязь. Вода в озері у декілька разів солоніша за морську воду. Концентрація солі близько 200 грам на літр. У цьому Ви можете переконатися, вийшовши з води і постоявши на сонці 5 хвилин – на Вашій шкірі почне кристалізуватися сіль і з’являться маленькі крупинки. Щільність води настільки велика, що людину просто виштовхує на поверхню. Відчуття від плавання в такій воді дивні. Можна без особливих зусиль підняти ноги і руки вгору і при цьому ти все одно залишаєшся на поверхні води. Тут дуже швидко можна навчитися плавати. Єдине зауваження – не раджу пірнати із розплющеними очима – дуже щипатимуть. Вода в озері тепла – 25-27 градусів.

    Нині у Солотвині є кілька озер: з прісною водою, із солоною водою і з йодованою. Якщо солоні озера корисні всім, то в йодованій воді далеко не кожному можна купатися. Тут не зашкодить консультація досвідчених фахівців. Розчин солотвинських солоних озер належить до високомінералізованих (30-32 г/л), слабколужних, хлоридно-натрієвих лікувальних вод. У солоному розчині і палаговій грязі присутні рідкісні елементи: силіцій, цезій, бром, фтор, рубідій.

    Солений розчин і палагові грязі дають позитивний ефект при лікуванні серцево-судинної системи, залишкових явищ флебітів та тромбофлебітів, органів рухового апарату, нервової системи, урологічних захворювань, псоріазу, шкірних, жіночих, чоловічих проблем, радикуліту, ревматизму, артриту, бронхіту, астми, алергії.

    Відпочинок в Солотвино на озерах можна поєднати з терапією в таких шахтах, де цілюще, насичене сіллю повітря полегшує самопочуття, ну а перш за все ці перевага відчують хворі астмою.

    Природа щедро нагородила ці землі всілякими цілющими властивостями – ліси, що оточують селище, невинно чисті і чудово підходять для прогулянок після купання в теплих озерах. Завдяки цьому відпочинок в Солотвино прекрасно підходить і тим, у кого є проблеми зі здоров’ям, і просто бажаючим отримати море задоволення від вихідних або відпустки. Місцеві жителі так само привітні, як і природа Солотвино – саме тому проживання в приватному секторі таке популярне у відпочиваючих.

    Проживання біля солоних озер в приватному секторі – ідеальний варіант недорогого і, в той самий час, повноцінного відпочинку. Затишні будинки дадуть прохолоду в спекотний день, дозволять відпочити від водних процедур або прогулянок по навколишніх лісах. Вартість же такого проживання робить відпочинок в Солотвино доступним для всіх категорій відпочиваючих – Ви зможете дуже просто вибрати собі будинок, керуючись змістом свого гаманця. Як правило, недорогі будинки розташовані трохи далі від води, але все одно досить близько для комфортної прогулянки в бік найближчого озера. Більшість жителів облаштовують свої садиби таким чином, щоб гостям було виключно комфортно, ну а ціна, як уже було сказано, більш ніж демократична, особливо якщо порівнювати з базами відпочинку.

    Солотвино провалюється в пекло (ФОТО)

    “ЗВ” відправилися на відпочинок у Солотвино, щоб у всьому розібратися на місці

    Сьогодні це невеликий населений пункт, на території якого знаходяться не лише житлові будинки і установи, а й самі шахти – № 7, 8 та 9 (шахти № 1-6 давно закриті). Солотвино стоїть на величезному соляному куполі. Сіль залягає під землею на глибині всього 200-300 м.

    У декількох кілометрах від сучасних шахт і селища розташовані знамениті Солотвинські озера. Колись це теж був солерудник, але грунтові води зробили свою справу – починаючи з 1902 року все, що було на поверхні, стало провалюватися в безодню, а з часом вода заповнила порожнечі до країв. Саме таке майбутнє геологи пророкують і сучасним шахтам. Біда в тому, що розташовані вони буквально під селищем із дев’ятитисячним населенням.

    Зяюча порожнеча

    Висновки про стан справ у солотвинському підземному царстві робили фахівці: ситуація катастрофічна, гірше й бути не може – Солотвино потрібно оголошувати місцем техногенної катастрофи.

    Однак, знаючи схильність співвітчизників до перебільшень, ми вирішили не піддаватися паніці але, ми навіть уявити собі не могли, що побачимо через кілька хвилин.

    Прямо посеред поля, зовсім недалеко від селища, в землі зяє величезна діра. Її краї осипаються буквально на очах, Солотвино оточує родючий пухкий грунт, який нічого не тримає на поверхні, а знизу безперестанку підмиваєпостійно прибуваючою водою.

    Дивлячись на провалля, навіть неспеціалісту стає зрозуміло – підходити близько смертельно небезпечно. Внизу – порожнечі глибиною до 200 метрів. Про те, що там відбувається, читаємо у вже згадуваному звіті Українського науково-дослідного і проектно-конструкторського інституту гірничої геології, гідромеханіки і маркшейдерської справи НАН України: “На території Солотвинського солерудника продовжують розвиватися катастрофічні зміни. Збільшення периметру і глибини провалів поблизу урочища “Чорний Мочар”, а також шахт № 7 і № 8 відбувається зі швидкістю 1-2 метри на тиждень. Головна загроза полягає у збільшенні однієї з порожнин у бік селищного житлового масиву. Якщо шахта № 9 буде залита водою до критичного рівня, це може призвести до непередбачуваних і непрогнозованих руйнівних підземних процесів”.

    Додамо, що, за даними геологів, тільки за останні два роки карстові (тобто вимиті водою) порожнечі в деяких місцях навколо і під Солотвином збільшилися в 5-10 разів! Під загрозою провалу – півтори тисячі солотвинців, триста будинків. Разом з ними в будь-який момент під землю можуть піти дві школи, лікарня, поліклініка, місцевий водоканал, лінії електропередачі, пошта, газопровід високого тиску, автодорога Мукачево – Рогатин і навіть залізничне полотно!

    Однак,  місцеві жителі і відпочиваючі не хочуть і чути про загрозу провалів. “Через ці чутки з кожним роком до нас приїжджає все менше відпочиваючих. Хтось за цим стоїть, комусь це вигідно!” – обурюється продавець сувенірів Юлія. “Чутки про селище розпускають навмисно, – вторить їй інший мешканець Солотвина Богдан Бриних. – Але нам наплювати – ми виживемо і без реклами, і навіть з антирекламою: знайомі, родичі розкажуть своїм друзям, товаришам по службі, і люди все одно будуть сюди приїжджати”.

    Тим часом Солотвино вражає нас своїм… багатством! Чотириповерхові палаци, мармурові леви і басейни на подвір’ях, доглянуті вулиці, всюди чистота. І дуже людно, незважаючи на скарги солотвинців про щорічне скорочення кількості відпочиваючих.

    Вся інфраструктура Солотвина, зрозуміло, орієнтована на туриста. Ціни тут по-справжньому курортні – вище столичних. Гроші беруть за все, вхід на пляжну територію платний. Крижана вода в душі на пляжі коштує 5 грн., ледве тепла – 10-15 грн. А ціна таксі – 35-40 грн. мінімум. Громадського транспорту в селищі немає, а від готелю до озер кілька кілометрів. Загалом, тут усі намагаються, поки не пізно, урвати якомога більше. А що відпочиваючим залишається робити? Для багатьох хворих астмою або радикулітом ці озера і алергологічна лікарня – єдиний шанс на зцілення”.

    В обіймах озера

    На пляжах Солотвина вже о восьмій ранку яблуку ніде впасти. Ще за кілометр до найбільшого Солотвинського озера Кунігунда  у повітрі став виразно відчуватися запах солі – облизуєш губи, а вони солоні. І це не дивно, адже солоність води в цих водоймах – близько 200 промілле (200 г солі на літр води). Фахівці запевняють, що Солотвинські озера володіють цілющими властивостями, що перевершують води і грязі Мертвого моря.

    Біля входу на пляж озера Кунігунда торгують соляними лампами, свічниками і просто кристалами солі. Продавець нахвалює свій товар, намагаючись умовити “ЗВ” замовити у нього “обивки” кімнати сіллю. Каже, готовий виїхати в будь-яку точку країни заради благородної мети – створення у нас вдома оздоровчого клімату. Напилювання сіллю на стінах буде коштувати всього 450 грн., Напилення з дрібними каменями – 650, а інкрустація великим каменем – 850 грн. “Єдине місце, де з туриста не деруть три шкури”, – відзначаємо ми про себе по дорозі до пляжу.

    А тут – натовп. Літні люди, діти, молодь лежать, стоять, сидять буквально спина до спини. У всіх білі соляні розводи на тілі. Вода в озері біляста, глибини не видно, хоча вона чимала. Але при всьому бажанні тут не потонеш – сіль моментально виштовхує на поверхню.

    За словами відпочиваючих, тільки тут вони по-справжньому розслаблюються. “У мене серйозний ревматизм, – розповів 63-річний Михайло Онуфрів з Рівного. – Приїду на тиждень в Солотвино, і рік ноги не болять. Їжджу сюди вже сьомий рік…

    Перед від’їздом з Солотвина “ЗВ” знову навідалися до провалу, який так вразив нас в день приїзду. Каменю, біля якого стояли тоді, ми вже не виявили – соляна безодня поглинула його, наближаючись до селища швидше, ніж до вирішення “проблеми Солотвина” наближається уряд України. Найбільш “просунутий” в маркшейдерській справі.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі