ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Мукачеві міськвно і ЗОШ №1 ім. Пушкіна згуртувалися проти ...російської мови

    27 квітня 2024 субота
    256 переглядів
    УЖГОРОД - ОКНО В ЕВРОПУ - UA-REPORTER.COM

    Першого вересня у Мукачеві вперше за післявоєнну історію не відкрито жодного класу з російською мовою навчання.

    До цього в загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 ім. О.С. Пушкіна щороку набирали два перші класи з навчанням російською мовою і стільки ж — українською. (Ще десятиліття тому ЗОШ №1 ім. О.С. Пушкіна була повністю російськомовною). Традиція, яка підтверджувала міжнаціональну терпимість і толерантність закарпатців, якою вони цілком обгрунтовано пишалися перед усією Україною та закордоном, дала глибоку тріщину.
    Про те, що рішення мукачівської влади не відкривати російськомовних перших класів суперечить засадам мовної політики і Конституції України, свідчить уперта річ — статистика. Так, під час першого Всеукраїнського перепису населення у Мукачеві 7,3 тис. осіб або 9 відсотків від загалу визнали свою приналежність до російської національності. Тобто, це друга за чисельністю етнічна група після українців. Звичайно, що після 2001 року (пізніше переписи не проводилися) багато води спливло Латорицею, але й нині в місті російська мова звучить на кожному кроці. Росіян за національністю тут, як і раніше, багато.
    На запитання, чому проігноровано мовно-освітні потреби російськомовного населення Мукачева, начальник відділу загальної середньої та позашкільної освіти міської ради Катерина Маховська відповіла: «Від батьків надійшло лише 12 заяв на навчання дітей російською мовою, і цей клас мав би бути малокомплектним. Відкривати його ми не мали права, бо це — порушення діючих нормативів».
    Ми пішли до людей у пошуках тих самих заяв. Дізналися, що насправді заяв від батьків було 24, а заявлених дітей — 25 (від однієї з сімей подано дві заяви на навчання двійнят). Про все це було добре відомо в відділі освіти, адже заяви реєструвалися, і нині всі вони зберігаються в членів ініціативної групи.
    Побачивши, яку нечесну «гру» проти російськомовних веде міська рада, їх підтримало товариство російської культури «Русь». На звернення до Департаменту освіти та науки облдержадміністрації згодом отримало невтішну відповідь.
    641-1.jpg
    «У загальноосвітніх навчальних закладах області дотримуються права дітей на освіту незалежно від їх національності та місця проживання», — чорним по білому написав директор галузевого департаменту ОДА Михайло Мотильчак. І при цьому він повторив при цьому запевнення відділу Мукачівської міськради: «утримувати малокомплектний клас немає можливості».
    Такі твердження абсолютно безпідставні. Досить сказати: в україномовних перших класах тієї ж школи №1 нині навчаються по 24-25 діток. Малокомплектними вони не вважаються.
    А от від класу з російською мовою, до якого подано 24 заяви на 25 дітей, і у школі, і у міськвно відмахуються, як від набридливих мух.
    Чи прислухаються керівники Мукачева, насамперед, голова ради Золтан Ленд’єл до своїх співгромадян?
    Поки що одна з матерів, Сідонія Тобак на знак протесту проти «мовної» дискримінації забрала зі школи №1 ім. О.С. Пушкіна заяву на навчання своєї доньки-першокласниці. «Цим кроком я демонструю свою незгоду з поведінкою влади», — зазначила пані Сідонія. До слова, у тій же школі навчаються троє її синів, і сама вона закінчувала саме «пушкінську» № 1.
    З усього цього можна зробити висновок. У Мукачеві міськвно і директор школи №1 ім. О.С. Пушкіна Микола Морека поставили знак рівності між громадянами України російської національності та країною-агресором.
    В обов’язку захищати Вітчизну від ворога громадяни рівні незалежно від національності, і це правильно. Чому ж у рівноправ’ї при виборі мови навчання 25-ом маленьким мукачівцям так уперто відмовляють?

    Для довідки: на базі ЗОШ №1 ім. М.Пушкіна проводилися Всеукраїнський і обласний семінари методистів з російської мови та літератури. Учні цієї школи неодноразово ставали переможцями міжнародних конкурсів знавців творчості Пушкіна, олімпіад з російської мови та літератури, які проводилися у Львові, Москві, Севастополі. Перемагали мукачівці й на Міжнародному театральному фестивалі «Пушкінська весна».

    Василь БЕДЗІР

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору