ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Археологічний музей ім. Е.Балагурі презентували в УжНУ (ВІДЕО)

    20 квітня 2024 субота
    78 переглядів
    Археологічний музей УжНУ має вже давню історію...

    У середу на історичному факультеті УжНУ відбувся День відкритих дверей, на котрий завітало більше ста учнів із п’яти ужгородських шкіл. Також презентували Археологічний музей ім. Е. Балагурі.



    Декан факультету Володимир Фенич подякував гостям за те, що прийшли на презентацію і розповів про становлення музею: «Археологічний музей має вже давню історію: його створено ще 2004 року, проте через складне фінансове становище не працював і залишався створеним тільки на папері. Ми всі чекали, допоки нам нададуть приміщення, і це сталося у 2013 році. Нам удалося переконати тодішнього ректора Федора Ващука в тому, що музей має право на життя. Після ремонтних робіт ми почали розставляти тут те, що було призбирано за кілька років. Усе, що ви тут бачите, – це наша спільна зі студентами робота. Тепер хотілося б ще більшої підтримки від ректорату, хоч ми й розуміємо, що таких, як ми, в університеті багатенько. Уже понад рік ми взяли собі за традицію проводити в музеї для всіх охочих безкоштовні екскурсії. Студенти часто організовують тут конференції, круглі столи тощо».


    Проректор з науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел зауважила, що готова підтримувати викладачів і студентів в усіх починаннях: «Згадую, як я закінчувала історичний. Можу з власного досвіду сказати, що тут зібралися одні з кращих викладачів, які можуть справді навчити та передати свій досвід студентам. Нещодавно моя дванадцятирічна донька сказала, що хоче стати археологом. Підтримую її. Це прекрасна професія, проте вона потребує чимало зусиль, терпіння і бажання».


    Почесною гостею заходу стала дружина Едуарда Балагурі – Наталія Балагурі, котра висловила вдячність за те, що її чоловіка пам’ятають і люблять й досі.


    На сьогодні експозиція музею побудована з урахуванням культурно-хронологічного принципу. У семи блоках експонується близько тисячі артефактів різних епох і народів (знаряддя праці, елементи озброєння, посуд, прикраси та ін.), які відображають історію та культуру стародавнього населення Закарпаття від найдавніших часів до пізнього Середньовіччя.


    Галина Риган, Медіацентр УжНУ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору