ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородський НВК "Гармонія" віднедавна працює у спортивному профілі (ФОТО)

    25 квітня 2024 четвер
    103 переглядів
    Як із закарпатської школи сторити заклад європейського зразка.

    Відбулося виїзне засідання Ужгородського прес-клубу у Доманинці, в НВК «Гармонія» (колишня ЗОШ №17). У цьому закладі знають на практиці, як із закарпатської школи створити заклад європейського зразка. Ще кілька років тому у ЗОШ навчалося менше сотні дітей. Сьогодні – майже 300.

    Марина Карпинець, директор НВК «Гармонія» розповіла, що НВК «Гармонія» - це єдиний заклад у місті, де проходить розвиток особистості, починаючи від 3-річного віку і до отримання атестата зрілості (11-го класу). При закладі працює 3 групи дошкільного відділення, початкова, середня і старша школи. «Віднедавна ми працюємо у спортивному профілі. Чому саме відбулися такі зміни? Оскільки навчальний заклад розташовано у віддаленому мікрорайоні, завжди поставало питання із низькою наповнюваністю учнів, яка почала падати з 2000-го року. Був такий період, коли у класах було по 8-10, максимум 12 учнів. Тоді постало питання про зміну профілю, щоб підвищити імідж закладу. Для цього були створені різні творчі групи, була проведена педагогічна рада закладу, де ми віршували, що нам робити і як діяти. Тоді ж вирішили змінити профіль на спортивний. Вивчили запити мікрорайону, учнів, батьків, звернулися до спонсорів. Є постійні помічники, це Роберт Левицький (у той час був нашим депутатом), Комітет самоврядування мікрорайону Доманиниці – Віра Чернова, де ми можемо вирішувати питання і маємо результат. Дві фехтувальні зали були створені за їх підтримки повністю «з нуля». Почалася співпраця з ДЮСШ №1, почали працювати над створенням модулю фехтування, який Міносвіти затвердило у 2014 році».
    За словами Марини Карпинець, фехтування на базі школи діє з 2011 року. Уроки починаються о 9 годині. Але о 8 годині у школярів - тренування. Відтак - повноцінний сніданок, уроки, гарячі обіди. Після уроків - тренування та самопідготовка. З 1 по 11 клас у розкладі - урок фехтування. Крім того, у різні дні є тренування, які проводять тренери ДЮСШ. Вже наприкінці дня у спортивних залах займаються професійні фехтувальники. «Вранці батьки привели дитину у школу, а пів шостої, шість -- забирають підготовлену, яка і снідала, і обідала, вчилася на уроках та займалася самопідготовкою», - каже директор школи.
    0_6049-1.jpg
    0_6049-2.jpg
    0_6049-3.jpg
    0_6049-4.jpg
    0_6049-5.jpg
    0_6049-6.jpg
    0_6049-7.jpg
    0_6049-8.jpg
    «У чому ми бачимо школу європейського зразку? У нас програма, затверджена Міносвіти, але кожен з батьків хоче бачити, як його дитина розкривається індивідуально. Тому у нас крім навчання на уроках, діти можуть більше розкритися на різних гуртках та секціях. Краще засвоїти матеріал», - додає Марина Карпинець.
    «Завдяки хорошій підготовці з фехтування від Закарпаття у 2015 році було 14 членів і кандидатів до національної збірної. Жодний з видів спорту не може похвалитися такою кількістю членів, - каже Михайло Пантьо, голова Федерації фехтування Закарпатської області. - Вид дуже цікавий, перспективний. Наш вихованець закарпатського фехтування Анатолій Герей отримав ліцензію на олімпіаду». За словами Михайла Пантя, створено потужну базу тренерів, а НВК «Гармонія» - єдина школа на Закарпатті з такою спеціалізацією. «Важливо, коли фехтування на професійному рівні. Починаємо розвивати такий вид, як шабля. Плануємо більше пропагувати фехтування у Мукачеві», - додав Михайло Пантьо.
    У НВК «Гармонія» облаштовано також зал для занять танцями, є секція велоспорту, для якої саме шукають тренера.
    Іванна Фешко, шкільний психолог, додала: «Зараз чимало конфліктних сімей, оточення впливає на особистість дитини. І щоб ці діти не йшли на вулицю, після навчання вони залучені у гуртки, спорт оздоровлює емоційну сферу дитини. Спорт - це дисципліна, діти вчаться керувати своїми емоціями і виростають потужними, сильними особистостями, організаторами свого життя».
    Попри активними заняттями фізкультурою та спортом, решта предметів абсолютно не залишаються поза увагою. Про це зазначає Ганна Чейпеш, вчитель української мови: «Профільні предмети проводяться також за рахунок додаткових та індивідуальних занять. І там з учнями ми маємо можливість готувати їх до ЗНО. Хороші результати випускників підтверджують якість підготовки. Значна частина класів має комп’ютери та проектори». Керівництво школи також зауважило, що «НВК «Гармонія» має величезну територію, це екологічно чистий куточок міста з чудовою 70-метровою липовою алеєю.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору