ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

ТОП-досягнення Ужгородського національного університету за 2015-й рік

    28 березня 2024 четвер
    95 переглядів
    Володимир Смоланка, ректор Ужгородського національного унверситету.

    У вівторок, 12 січня, після завершення конференції трудового колективу Ужгородського національного університету відбулася прес-конференція ректора УжНУ професора Володимира Смоланки.

    Ректор відповів на питання журналістів та проаналізував найбільші досягнення університету за минулий рік. У прес-конференції взяли участь також проректори вишу.
    Найголовнішою подією 2015-го року для колективу УжНУ стало святкування 70-річчя університету. Урочистості супроводжувалися великою кількістю конференцій та різноманітних заходів. Важливим кроком для вишу стали створення Наукового парку УжНУ, а також підписання у квітні Меморандуму про створення міжнародного консорціуму університетів, співзасновниками якого, окрім Ужгородського національного університету, стали ще 14 вищих навчальних закладів з України, європейських держав та Казахстану. Ще один вагомий результат роботи УжНУ упродовж минулого року – імплементація норм Закону України про вищу освіту, зокрема у навчальному процесі, у сфері управління вишем.
    «Ми почали звертати увагу на тих колег, які добре працюють, створивши Рейтинг науково-педагогічних працівників УжНУ, – розповів ректор. –Ті наші фахівці, які потрапили у Топ-100 (а це 10% усіх викладачів університету), у цьому році щомісяця будуть отримувати відповідну надбавку до зарплати. Також ми почали стимулювати працівників, які публікують статті, що обліковуються у науковометричних базах. Кожна публікація оплачується, бо це – імідж та здобутки університету. Тобто за минулий рік вдалося повернути таке явище як стимулювання за досягнення».
    За словами ректора, досягнення УжНУ і якість роботи вишу відображаються у різноманітних рейтингах, показники яких постійно покращуються. «Рейтинги – це той механізм, який приваблює більше потенційних абітурієнтів», – додав Володимир Смоланка.
    Ще одна перевага УжНУ – викладання англійською мовою. Поки-що тільки на медичному та частково стоматологічному, інженерному факультетах, факультеті міжнародних відносин. Але вже за тиждень розпочнуть роботу курси англійської мови для викладачів, які працюють і на інших факультетах Мета – підготовка англомовний програм чи окремих курсів на інших спеціальностях. «Є інтерес в абітурієнтів із сусідніх країн-- Словаччина, Польща, Угорщина та інших країн Європи. Ми повинні до цього готуватися. – зауважив ректор. – Така потреба у знанні англійської стала викликом для професійного зростання наших викладачів». Окрім того, англійські програми будуть користуватися попитом і серед українських студентів, які, у такий спосіб, сприятимуть своєму фаховому зростанню, підвищуватимуть рівень конкурентоспроможності у світі.
    В УжНУ за минулий рік провели масштабні ремонти окремих факультетів та гуртожитків. Один з таких проектів реалізовують спільно з Угорщиною: ремонт одного крила гуртожитку № 4 завершать вже до початку наступного семестру. Суттєво покращити умови проживання студентів – завдання в УжНУ і на наступний рік.
    Цікавились журналісти питаннями перспектив відкриття факультету журналістики та реформуванням кафедр російської мови і літератури, адже ці питання викликали чималий суспільний резонанс. За словами Володимира Смоланки, створено робочу групу, яка аналізує ситуацію щодо підрозділів філологічного факультету. Однак остаточне рішення після вироблення рекомендацій робочою групою може прийняти лише Вчена рада УжНУ. Проректор з науково-педагогічної роботи УжНУ Мирослава Лендьел зауважила, що викладачі розуміють необхідність перепрофілювання діяльності кафедр російської мови та літератури, однак зміни потрібно розпочинати виважено і після ґрунтовної підготовки. Рішення Вченої Ради УжНУ можуть бути впроваджені з початку нового навчального року. Можливість відкриття факультету журналістики можна буде розглядати після того, як контингент студентів цієї та споріднених спеціальностей буде не меншим, аніж 200 студентів денної форми навчання. Це жорстка нормативна вимога, яку не можна оминути.
    Прокоментували Володимир Смоланка та проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Рогач ситуацію, яка склалася навколо судового позову до МОН України щодо поновлення на посаді попереднього очільника вишу Федора Ващука. Незважаючи на різні інформаційні вкиди, є лише один позов з цього приводу і його розгляд у Шевченківському районному суді м. Києва, як суді першої інстанції, не є завершеним. На даний момент процес перебуває на стадії розгляду аргументів сторін, якими є власне колишній ректор УжНУ, Міністерство освіти і науки України та Ужгородський національний університет. На прохання позивача, тобто Федора Ващука, наступне судове засідання з початку грудня було перенесено на 25 січня. УжНУ, водночас, як наголосив Олександр Рогач, є зацікавленим у найшвидшому прийнятті судового рішення. Об’єктивна інформація про хід усіх засідань Шевченківського суду м. Києва по цій справі буде оперативно розміщена на офіційному сайті університету – як це робилося і до цього часу.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору