ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чи варто українцям розраховувати на індексацію зарплат і пенсій у 2016 році...?

    19 квітня 2024 п'ятниця
    70 переглядів
    Уряд підвищив поріг індексації зі 101% лише до 103%

    Ціни зростають швидше, ніж зарплати. І попри це, уряд підвищив поріг індексації зі 101% лише до 103%.

    Це передбачено відповідною постановою, яку Кабмін прийняв днями. Чому збільшено поріг індексації, та коли населення зможе розраховувати на зростання зарплат, пенсій та інших виплат у зв'язку з інфляцією?

    -- Зростання порогу індексації передбачено законом, прийнятим парламентом ще наприкінці минулого року, - пояснює газеті "Експрес" Лідія Ткаченко, старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ. Постанова Кабміну лише переносить цю зміну на відповідні нормативно-процедурні акти.

    -- Що це за величина - поріг індексації?

    -- Поріг індексації – це величина індексу споживчих цін, яка дає підстави для індексації грошових виплат населенню. Обчислення індексу споживчих цін для індексації проводиться наростаючим підсумком, починаючи з місяця, наступного за місяцем, коли востаннє переглядали прожитковий мінімум або розміри соціальних виплат та окладів працівників. Отже, якщо раніше індексацію мали включати вже після накопичення 1% інфляції, тепер доведеться чекати, доки назбирається 3%. Цього року, як гадають, знову буде доволі висока інфляція (за різними оцінками, від 12% до 23%), збільшення цього кількісного критерію має на меті максимально скоротити видатки держбюджету на індексацію.

    -- Коли може бути проведена індексація доходів?

    -- Оскільки у грудні минулого року Кабмін підвищив оклади майже всім категоріям бюджетників, стартовим місяцем для відстежування інфляції визначено січень 2016 року. За даними Держстату, у січні індекс споживчих цін становив 100,9%. Найімовірніше, у лютому буде приблизно такий самий показник. Але, з огляду на анонсоване чергове підвищення тарифів на комунальні та транспортні послуги в березні, цілком можливо, що вже у квітні поріг індексації буде перевищено. Проте індексацію зможуть нараховувати та виплачувати лише за умови наявності коштів у конкретному закладі, бо централізованого виділення додаткових коштів на індексацію не передбачено.

    -- Як індексували доходи в попередні роки? Наскільки активно?

    -- Ситуація була дуже різною і залежала від політичної ситуації та наявності коштів. Але ніколи індексація не перекривала повністю зростання споживчих цін, бо індексується лише частина доходу, що не перевищує прожитковий мінімум, до того ж, із двомісячним відставанням від динаміки споживчих цін. Такий порядок індексації важко назвати справедливим, адже в кризових умовах уряд часто вдається до заморожування прожиткового мінімуму (про це свідчить практика і 2009-го, і 2014 - 2015 років). Тому найвразливіші верстви населення дуже потерпають від інфляції.

    -- Нагадайте, будь ласка, які виплати підлягають індексації? -- Згідно із законодавством, це всі грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру: заробітна плата, пенсії, стипендії, виплати з фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, зокрема допомога через безробіття та щомісячні виплати потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві.

    -- А які доходи не підлягають індексації?

    -- Не підлягають індексації одноразові та короткотермінові виплати, наприклад, одноразова виплата допомоги через безробіття для організації безробітним підприємницької діяльності, одноразова допомога у разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, допомога у зв'язку з вагітністю та пологами і навіть допомога при народженні дитини (хоча її вже давно не можна вважати ні одноразовою, ні короткочасною).

    Крім того, не підлягають індексації соціальні виплати, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму, – це переважна більшість виплат вразливим верствам населення, включаючи малозабезпечених, а також пенсії, страховий розмір яких дотується до рівня прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Кому підвищать зарплати у 2016 році?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору