ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Представники УжНУ "засвітилися" на Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт

    20 квітня 2024 субота
    79 переглядів
    МедіаЦентр УжНУ повідомляє...

    Для участі в ньому відібрані двоє студентів філфаку УжНУ – Ольга Стефанець та Олександр Староста.

    17 березня на базі Житомирського державного університету ім. Івана Франка відбудеться Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з української мови, літератури (у т. ч. методики їх викладання). Після попереднього етапу – оцінювання робіт – галузевою конкурсною комісією було відібрано 43 студентські наукові праці, автори яких візьмуть участь у завершальному етапі конкурсу. Приємно, що серед них є і представники філфаку УжНУ – Ольга Стефанець та Олександр Староста.

    Для студентів, котрі вже стикалися з написанням курсової роботи, вимоги конкурсу не стали чимось новим. Передусім мали звернути більшу увагу на технічне оформлення. За словами Олександра, найголовнішу вимогу можна назвати неписаною: щоб претендувати на нагородження, праця має бути певною мірою новаторським явищем, тобто повинна демонструвати вміння досліджувати і творити, а не займатися суто компіляцією чи аналізом готових праць.
    Між іншим, на титульній сторінці роботи студент замість свого імені повинен був вказати слово-шифр на власний розсуд. Ольга ділиться: «Я вирішила пожартувати й написала другу частину свого справжнього імені (Марія) у поєднанні зі словом Вікторія (лат. victoria — перемога), вийшло – «Марія-Вікторія» ».
    Щодо напрямку, то обоє наших представників вирішили досліджувати літературознавчі теми. Конкурсна робота Олександра мала назву «Поетичний космос В. Самійленка». Допомагала в її підготовці науковий керівник хлопця – Оксана Юріївна Кузьма, доцент кафедри української літератури. «Ця робота – лише частина мого дослідження творчості поета, над чим працюю вже півтора року, і результати котрого відображено в моїй бакалаврській роботі й одній науковій статті. У процесі й публікація тез доповіді на конференції «Актуальні проблеми філології та журналістики», що відбудеться незабаром, та написання магістерської роботи у цьому ж руслі», – розповідає він.
    0_9862-.jpg
    А ось як пояснює вибір своєї теми Оля: «Разом зі своїм керівником – Оксаною Михайлівною Тиховською, доцентом кафедри української літератури, ми двічі змінювали тему. У підсумку вона набула такого формулювання: «Містичні мотиви в оповіданнях Ярослави Сосенко-Острук «Дім Вільяма О'Гари» і «Легенда старого двору». Тема мені сподобалася, до того ж творчість авторки на сьогодні майже не досліджена. У творах письменниці, до речі, української емігрантки, багато містичних моментів, символічних образів. Загалом, обидва оповідання виходять за межі тривіального. Попервах Оксана Михайлівна пропонувала мені досліджувати інший твій авторки – повість «Оля». Але він видався мені досить простеньким, тож ми вирішили змінити об'єкт дослідження».

    Вітаємо наших студентів з успіхом і триматимемо за них кулачки на завершальному етапі конкурсу, де учасники повинні будуть взяти участь у публічному захисті робіт і підсумковій науково-практичній конференції.

    Катерина Хижняк
    ЧИТАЙТЕ також: Я бы русский в УжНУ запретил только за то, Что им разговаривает Путин?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору