ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Черговий артилерійський снаряд знешкодили піротехніки Закарпаття

    28 березня 2024 четвер
    69 переглядів
    Закарпаття. Господар відкопав снаряд на власному обійсті.

    17 березня о 11:46 в оперативно-рятувальну службу надійшло повідомлення від правоохоронців про те, що в с. Мала Мартинка Свалявського району на приватному обійсті виявлено підозрілий предмет, схожий на вибухонебезпечний.

    Піротехніки аварійно-рятувального загону спецпризначення Управління ДСНС України у Закарпатській області, які оперативно виїхали до місця події, підтвердили, що знахідкою є не що інше, як 152-міліметрповий артилерійський снаряд часів Другої світової війни. О 17:00 його вилучили та знешкодили.
    На артснаряд натрапив 34-господар під час копання траншеї під зведення паркану. ВНП знаходився за 5 метрів від житлового будинку, а саме обійстя розташоване в центрі гірського села. Отож наслідки могли бути непередбачувані, адже зона ураження даного артснаряду вагою близько 50 кг сягає близько півтора кілометра.
    На щастя,чоловік відразу про це повідомив у відповідні служби.
    Разом з тим, місцеве населення при виявленні небезпечних знахідок не завжди робить правильні висновки‚ наражаючи своїми безглуздими діями себе та оточуючих на смертельну небезпеку. Для таких громадян в черговий раз варто нагадати‚ що знайдене “відлуння війни” краще залишати на місці, а не десь “тягнути”, адже фактично, беручи їх в руки, вони несуть свою смерть.
    Головну небезпеку у вибухонебезпечних “подарунках” Другої світової війни містять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпасу. Від вологи, довгого перебування в землі, при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки - пікрати, які становлять основну небезпеку (зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів). Вони вибухають навіть від невеликого тертя, іскри, удару.
    Тому при виявленні вибухонебезпечного предмета до нього не можна навіть доторкатися - це дуже небезпечно. Передусім потрібно обгородити місцезнаходження ВНП й нікого до нього не допускати. Для цього організувати за допомогою місцевих жителів чергування до прибуття представників органів влади. Повідомити органи влади, рятувальників, поліцію.
    Небезпечні знахідки знищуються підриванням на місцях або в спеціально відведених місцях відповідно підготовленими фахівцями-піротехніками.
    У ДСНС України у Закарпатській області
    ЧИТАЙТЕ також: Біля Ужгорода знайшли і знищили ще один "древній" артилерійський снаряд

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору