ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Представники студентської молоді Закарпаття – на Всеукраїнській профспілковій акції протесту (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    68 переглядів
    Новації реформування системи освіти викликали обурення студентів

    У місті Києві відбулася попереджувальна акція протесту студентської молоді України, координатором якої виступила Федерація профспілок України за підтримки всеукраїнських галузевих профспілок.

    Сотні студентів вищих навчальних закладів, серед яких були й профспілкові активісти Закарпатської області, очолювані спеціалістом з інформаційної та аналітичної роботи обласної організації профспілки працівників освіти і науки, головою Молодіжної ради Закарпатської облпрофради Федором Смірновим, звернулися до органів влади із закликом припинити наступ на їх соціально-економічні права, гарантовані законодавством.
    Учасники акції у своїх виступах, плакатах та закликах звертали увагу на питання захисту гідного майбутнього студентської молоді, висловили протест щодо невиконання норм законодавства в частині соціально-економічного становища студентів, проти недосконалості нормативно-правової бази, відсутності дійових механізмів державної підтримки молоді в період її соціального становлення.
    Особливе обурення студентської молоді викликали новації реформування системи освіти за рахунок звуження права на стипендіальне забезпечення, доступу до якісної вищої освіти, що передбачено законопроектом, розробленим Міністерством освіти і науки України. Молоді профспілкові активісти наголошували, що у більшості випадків влада ігнорує інтереси студентства, приймаючи й системно не виконуючи закони, постанови, розпорядження, які забезпечували хоча б мінімальний соціально-економічний захист.
    Мета профспілкової акції студентства – привернути увагу суспільства та громадськості до політики суцільного наступу на права молоді, зокрема, звуження доступну до якісної вищої освіти, стипендіального забезпечення, недостатня кількість або відсутність гуртожитків з сучасними умовами проживання, охорона здоров'я, соціальний захист вразливих категорій осіб, які навчаються у вищих та професійно-технічних навчальних закладах тощо.
    Після мітингу у парку ім. Тараса Шевченка студенти рушили протестною ходою до Алеї Героїв Небесної Сотні, де вшанували пам’ять загиблих покладанням квітів. Звідти вони попрямували до Будинку уряду, аби передати свої вимоги владі. Ці у формі Резолюції було офіційно передано до секретаріату Кабінету Міністрів України для подальшого опрацювання та вжиття відповідних заходів.
    Молодь звернулася до Президента України, Кабінету Міністрів України, народних депутатів України із закликом не допустити прийняття антисоціальних змін до нормативно-правових актів України у галузі освіти і науки, діяльності профспілок, адже підтримка студентської молоді, надання їй можливостей для самореалізації – це перспектива розвитку громадянського суспільства та держави в цілому.

    Сергій Баранчиков, завідувач відділу організаційно-гуманітарної роботи Закарпатської облпрофради

    На ФОТО: під час попереджувальної профспілкової акції протесту студентської молоді в м. Києві.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору