ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді обговорили проблему входження України до НАТО

    29 березня 2024 п'ятниця
    51 переглядів
    УЖГОРОД - ОКНО В ЕВРОПУ - UA-REPORTER.COM

    15 квітня у залі Вченої ради УжНУ відбувся міжнародний семінар-практикум на тему партнерства України та НАТО. Обговорювали шлях до співпраці: від стратегічних декларацій до тактики практичних дій.

    Модератором зустрічі стала доцент кафедри історії Угорщини та європейської інтеграції ДВНЗ «УжНУ» Інна Туряниця. Зі вступним словом на заході виступили ректор Володимир Смоланка, проректор з наукової роботи Ігор Студеняк, перший заступник міського голови Ужгорода Іштван Цап, а також почесний консул Литовської Республіки в Ужгороді та Закарпатській області Віктор Гарапко, повідомили в Медіацентрі УжНУ.
    Вони привітали присутніх і побажали їм плідної праці. Наголосили на тому, що питання миру зараз важливе не тільки для України, а й для всього світу, а Закарпаття й УжНУ зокрема роблять у цю справу вагомий внесок, співпрацюючи зі державами-сусідами та їхніми вишами.
    Почесними закордонними гостями конференції стали аташе з питань оборони Литовської Республіки в Україні, підполковник Міндаугас Квікліс та начальник Центру з військової підготовки ім. генерала Адольфаса Раманаускаса, полковник Альгірдас Норкус. Спілкувалися з присутніми російською, за що перепрошували й обіцяли до наступного візиту підготувати промову українською або ж англійською, а також дякували за гостинність Ужгородському національному університету.
    Завітав на захід також директор департаменту науково-технічного розвитку МОН України Дмитро Чеберкус, який привітав усіх від імені нового міністра освіти — Лілії Гриневич. Він зауважив, що проведення таких семінарів є потрібним кроком для сучасного державотворення, адже саме в стінах вишу проходить остання стадія формування зрілої самоусвідомленої людини. До слова, на конференцію завітало чимало студентів історичного факультету УжНУ.
    Почали студійне засідання з презентації відеоролику «Шляху до НАТО нема альтернативи». На семінарі виступили 15 доповідачів різних професій та з різних куточків держави. Серед них — політологи, документознавці, історики, економісти, які приїхали до Ужгорода з Кива, Луцька, Миколаєва, Тернополя.
    Своїми напрацюваннями на тему входження України до НАТО ділилися не тільки науковці, а й учасники бойових дій. Головними результатами, які може дати цей крок, як зауважив Михайло Лазарович, д. політ. н., професор кафедри документознавства, інформаційної діяльності та українознавства Тернопільського національного економічного університету, є дистанціація від Росії, використання НАТО як форми тиску на уряд, ефективний спосіб оборони, а з іншого боку — героїзм, патріотизм та воєнний досвід, які українська сторона може надати інших країнам-членам НАТО.
    Присутні активно долучалися до обговорення питань, що розглядалися. Семінар вийшов інформативним і плідним.

    Антоніна Чундак

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі