ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Іштван Петрушка про закарпатський бограч, освітянські проблеми та людську доброту

    28 березня 2024 четвер
    68 переглядів
    Голова Берегівської РДА Іштван Петрушка.

    Поговоримо відверто, або Тридцять хвилин з Іштваном Петрушкою.

    Звісно, запитань до першого керівника Берегівщини назбиралося чимало. Але насамперед цікавило, чим живе район, як справи в переддень Великодніх свят, масштабного бограч-фесту в Косині 8 травня й що нас, Берегівщину в тому числі, чекає завтра-післязавтра. Зважаючи на те, що пан Петрушка – людина комунікабельна, публічна, він жодного журналістського запитання не оминув. Та, попри все, говорили ми не тільки відверто, але й коротко. Бо час – це гроші, а деякі запитання-відповіді цього формату вимагали. Вийшло таке собі експрес-інтерв’ю.

    Кор.: – Як справи, Іштване Шимоновичу? Що новенького на владному форматі?

    І. П.: – Ніби все йде своєю чергою. Справ, як завжди, хоч відбавляй. Засідала колегія райдержадміністрації, були прийоми громадян, зустрічі з деякими керівниками, сільськими та селищним головою, вирішувалися назрілі питання, на основі конкурсу визначалися кращі держслужбовці тощо. Зокрема, в один із днів побував на презентації все закарпатської акції «Воскресни, писанко!», яка проходила з ініціативи її голови Геннадія Москаля та начальника департаменту освіти і науки ОДА Ганни Сопкової. Тут були й берегівчани, учні Великоберезької ЗОШ в тому числі. За прекрасні витвори наші освітяни у особі керівника Оксани Радик отримали Почесну грамоту облдержадміністрації. Відтак відбулася нарада районних керівників, на якій обласний очільник вельми чітко кожному «нарізав» чимало нових завдань. Схоже, у зв’язку з обранням нового Прем’єра і наша діяльність вимагає більшої конкретики, і вже найближчими тижнями українська влада, на місцях у тому числі, запрацює ще потужніше, жвавіше, дієвіше, аніж дотепер. Гадаю, після свят життя по всій вертикалі державної влади ще більше зануртує-закипить…

    Кор: – Як Берегівщина готується до Першого міжнародного фестивалю бограчу, який зініціювала фактично районна державна адміністрація у вашій особі?

    І. П.: – Дійсно, це новація у культурницькому житті нашого району. Я радий, що стояв біля її витоків, тож сподіваюся, що фестиваль відтепер стане традиційним. А бограч, як відомо, є національною стравою угорців, а, отже, берегівчан у тому числі. Десь навіть чув, що жартома його називають українським супом. Додав би: наваристим, калорійним і їстівним! Повірте – дотепно та колоритно! Отже, перший фестиваль, який намічено провести в Косині 8 травня, сприятиме популяризації як однойменного комплексу термальних вод, так і цього гастрономічного дійства. І, звісно, його основного витвору – бограчу. Вхід на територію фестивального містечка, де розкладуть намети, столи, ятки – безплатний, але всі сільські ради (Гатянська, Дийдівська, Запсонська, Яношівська та інші, які зголосилися взяти участь у фестивалі) матимуть змогу заробити кошти на реалізації продукції. Нехай зварять по 200 літрів бограчу та все продадуть, щоправда, крім однієї порції – для журі конкурсу. У принципі, не тільки вдостояться грошей, але й отримають завдаток у сумі 2000 грн. А призовий фонд, як відомо, доволі щедрий – це 25 тис. грн. за перше місце, 15 тис. грн. – за 2-ге місце й 10 тис. грн. – за третє місце. Така сума для переможців цього кухарського ремесла вкрай їм згодиться.

    Кор.: – Від туристів, слід сподіватися, відбою не буде…

    І. П.: – Я також на це сподіваюся, тим паче, що перші відгуки про нашу майбутню акцію є позитивними. Програма, зрештою, очікується цікавою та різноманітною. Виступатимуть самодіяльні митці та артисти, будуть гурти як з Угорщини (з-за кордону прибудуть також керівники територіальних громад і міст), так із-за меж Закарпаття. Знайомитимуться, відпочиватимуть, налагоджуватимуть контакти, підписуватимуть договори, які у перспективі пожвавлять сусідські міждержавні стосунки. З‘їдуться наші давні друзі – у тому числі з м. Комло. Ждемо в гості румунських колег. Родзинкою фестивалю буде те, що у Яношах школярі в національному вбранні різними композиціями «регулюватимуть» і “вказуватимуть”, у якому напрямку Косино та куди слід їхати. Повірте: Косино – це не тільки конкурс з приготування бограчу, шашлики, інші м‘ясні страви, закарпатське запашне вино й чимало інших рекреаційно-гастрономічних зваб, це ще й травневе купання у термальних водах тощо.

    Кор.: – Тут, на мою думку, є ще один плюс – з цієї нагоди причепуряться села. Бачив днями, як чистять узбіччя дороги, тротуари, яруги, фарбують паркани. Чи не так?

    І. П. – Безсумнівно! Ви у цьому маєте рацію. Бо й насправді будуть покошені узбіччя траси, куди проляже маршрут численних туристів і гостей. З цією метою для газонокосарок спонсорами було придбано пальне й шляховики завершують роботи. Здійснено чимало інших організаційних заходів. Зайве, гадаю, казати про зрізані аварійні тополі, тобто повсюдно наводиться лад, упорядковуються та чепуряться населені пункти тощо. Люди оновлюють приватні території, садиби тощо. Гадаю, не осоромимося, адже будуть високі гості.

    Кор.: – Якщо не секрет, хто забажав покуштувати закарпатського бограчу?

    І. П. : – У Косині раді будемо бачити губернатора Г. Москаля, голову обласної ради М. Рівіса та їх заступників, деяких народних депутатів (В. Лунченко, В. Пацкан, Р. Горват, В. Брензович – будуть стовідсотково) і, можливо, навіть урядовців або інших відомих державних діячів. Список ще уточнюється, але головних дійових осіб уже названо. Хочу відмітити чудову роботу колективу «Термальні води Косино», їх активну участь у організації фестивалю. Саме керівництво розважально-оздоровчого комплексу три роки поспіль проводило фестивалі бограчу, а зараз до організації цього свята приєдналася і райдержадміністрація. Вдячний кожному, хто доклав зусиль до проведення цієї масштабної весняної атракції.

    Кор.: – Користуючись нагодою, поцікавлюся ще однією «гарячою темою». Отже, як справи на освітянському фронті? Коли вже район матиме нового вчительського керівника без приставки в. о.?

    І. П.: – Нехай уже завершаться суди й тоді оголосимо конкурс на заміщення вакантної посади. Повірте, що займе її людина гідна та достойна, яка має досвід як управлінської діяльності, так і чисто педагогічні навики, хист до освітянської та роботи з дітьми. Крім усього іншого, ще й нестримне бажання працювати по-новому. Районна влада, адміністрація в тому числі, на самоплив це питання не пустили…

    Кор.: – Кажуть, що на судових засіданнях з вами разом знаходиться і губернатор Г. Москаль? Хотілося б чути коментар із цього приводу?

    І. П.: – Дивного в цьому нічого не бачу. Скоріше – навпаки: присутність у судовій залі першого керівника області свідчить про його європейськість, а також про те, що він тримає руку на пульсі всіх без винятку подій крайової суспільно-політичної мапи. Відтак про все він знатиме не з чиїхось розповідей, коментарів, судових рішень, а з перших, як мовиться, вуст. А для мене особисто такий його жест – це ще й неабияка моральна підтримка. Від душі щиро вдячний губернатору за такий лікоть підпори.

    Кор.: – Що останнім часом вразило найбільше? А що подивувало – щиро, до глибини душі?

    І. П.: – Вражає безпечність, з якою за кермом їздять молоді люди. А відтак, внаслідок перевищення швидкості нерідко роблять аварії, де втрачаються людські життя. Маю на увазі не тільки ДТП в Гаті, в якому загинула четвертокурсниця медичного коледжу, але й інші аналогічні трафунки на шляхах області. Відтак згадалася нещодавня трагічна історія з молодим чоловіком у моєму рідному селі. Там теж була безглузда смерть невинної людини з боку п‘яного водія. Вічная пам‘ять молодим людям! Як і кожного, хто читав оцю новину, за живе зачепив неприємний випадок у Батьові, де мати з малям випали з балкону багатоповерхівки. Слава богу, що живі залишилися, хоча до непоправимої трагедії був усього один крок. А що подивувало? Найперше ті справи, які люди чинять з душею, відкритим серцем, на совість і т. д. Їх чимало і на теренах нашої Берегівщини. Зокрема, поїздка активістів схід – у зону АТО, збір макулатури, аби згодом за кошти бійцям придбати тепловізор тощо. А сприяння маленьким мешканцям Запсоні в облаштуванні літнього павільйончика з боку угорців? Гадаю, це щиро та по-людськи. Далі. Як не сказати спасибі лікарю з Угорщини Юліанні Токач, яка передала для ЦРЛ глюкометри безкоштовно. Для вимірювання рівня цукру в крові вони вкрай необхідні. Про все, зрештою, не розказати в цьому маленькому інтерв‘ю. Кожен день сповнений чудовими справами, які окрилюють, надихають…

    Кор. – Яким вам наше життя бачиться у майбутньому?

    І. П. – Переконаний: усе у нас складатиметься добре…

    Кор.: – Що за грамоту ви отримали? Щось не бачу її у вашому кабінеті?

    І. П. – Її по лінії освіти для відзначення керівників у місцях компактного проживання національних меншин привезли аж із Києва – передавав відповідальний працівник МОН України. Чому не бачите грамоту в службовому кабінеті? Таких відзнак, церковних у тому числі, маю багато – вони не тільки захаращують приміщення, але й відволікають увагу. Тож краще їх тримати вдома…

    Кор.: – Ваша оцінка дій голови сільради, якого, за повідомленням інтернет-сайтів, взяли начебто на хабарі?

    І. П. – Випадок неприємний. Але є суд, і тільки він може винести реальний вердикт. Крапка.

    Кор.: – Дякую за лаконічну, але щиру бесіду. Бажаю доброго настрою, чимало фестивальних гостей у Косині та масу вражень по його завершенні.

    Записав Михайло СИНЬООКИЙ, м.Берегово

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору