ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Студенти - знавці російської мови та літератури - знову змагалися в Ужгороді (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    87 переглядів
    Ужгород приймав Всеукраїнську студентську олімпіаду.

    Обласний центр Закарпаття увісімнадцяте приймав кращих студентів із класичних та педагогічних університетів України – знавців російської мови та літератури – для участі у Всеукраїнській олімпіаді.

    Вперше така олімпіада в Ужгороді проводилась у 1998-му.
    Нині разом із командою УжНУ в змаганні взяли участь представники 16 вишів – із Вінниці, Києва (КНУ ім. Тараса Шевченка та КНПУ ім. М. Драгоманова), Кривого Рогу, Ніжина, Одеси, Івано-Франківська, Сум, Луцька, Харкова, Черкас, Миколаєва, Херсона, Хмельницька, Дніпропетровська.
    Порівняння із минулими роками вказує на те, що серед молоді бажання вивчати російську мову та досліджувати російську літературу не спадає: якщо у 2014 р. в олімпіаді, яка теж проходила в місті над Ужем, взяли участь 15 команд, у 2015 р. – 12, то приїзд 16 команд у 2016 р. говорить про зростання інтересу до вивчення російської як світової мови та літератури.
    Проведення змагань у Закарпатті на належній науковій базі УжНУ приваблює студентську молодь: чотири із 34 учасників приїхали вдруге, серед них – дві минулорічні переможниці з Одеського національного університету ім. І. Мечникова – Ольга Бойко та Марія Шибаєва. Отже, у змаганні вистачало напруження і творчої наснаги.
    Традиційно олімпіада, що проводиться на теренах УжНУ, дає можливість показати «школу», академізм у першому турі: системність базових знань, ерудованість, вміння послідовно та логічно мислити. Другий тур вимагає творчості, оригінальності рішень: виголошені студентами доповіді із мови чи літератури повинні відзначатись науковим новаторством та самостійністю.
    Абсолютною переможницею олімпіади знову виявилась одеситка Ольга Бойко, чим підтвердила закономірність минулорічної перемоги. Ольга – літературознавець, вчиться на четвертому курсі, вирізняється надзвичайною начитаністю та зрілістю мислення. Друге місце дісталось також представнику Одеського національного – Євгену Першину. Третє виборов Станіслав Гречка - член команди Київського національного університету ім.. Тараса Шевченка. Як видно, філологія перестає бути переважно жіночою справою.
    Євген Першин виявився переможцем у номінаціях «Мовознавча ерудиція» та «Краща наукова доповідь із мовознавства». Найбільш високу літературознавчу ерудованість виявила студентка Ужгородського національного університету Рената Басараба, а кращою науковою доповіддю з літературознавства стала доповідь Ольги Бойко. У жанрі творчої есеїстки переможцями виявились Надія Рогачова (літературознавство) та Анастасія Журко (мовознавство) - обидві з Дніпропетровського національного університету ім.. Олеся Гончара.
    Журі відзначило кращі презентації наукових доповідей (Аліна Львович із КНУ ім.. Тараса Шевченка та Аліна Йодловська із Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, м. Луцьк), вміння вести наукову дискусію (Віолетта Нікіфорова із Криворізького національного університету), оригінальність наукової теми (Інна Брижак із Вінницького державного педагогічного університету ім.. М. Коцюбинського), оригінальне наукове дослідження в галузі порівняльного мовознавства (Ірина Боднар із Ужгородського національного університету). Призами були нагороджені студенти, які брали активну участь у роботі літературознавчої та лінгвістичної секцій.
    Всеукраїнська олімпіада студентів – російських філологів приваблює і тим, що є можливість побувати на Закарпатті, адже нинішня, розпочавшись екскурсією по Ужгороду та відвідуванням музеїв, завершилась поїздкою по області у супроводі випускниці філологічного факультету УжНУ, а нині досвідченого екскурсовода Оксани Недзельської. Прогулянка по м. Мукачево продовжилась у замку «Паланок», потім студенти відвідали санаторії «Карпати», «Квітка Полонини», «Сонячне Закарпаття», побували у замку Сент-Міклош (сел. Чинадієво) та м. Свалява.
    Проведення наукового конкурсу, дипломи та цінні призи – прекрасні книги, екскурсії стали можливими завдяки фінансовому забезпеченню з боку Ужгородського національного університету. Незмінним багаторічним спонсором олімпіад студентів-русистів є меценат, натхненний розбудовник культури Закарпатського краю, Голова ради асоціації банків України Станіслав Аржевітін, за що студенти та оргкомітет конкурсу щиро йому вдячні.
    Вщухли хвилювання і пристрасті олімпіади, але цінність філологічної освіти, студентська дружба, захоплення Закарпаттям – все це залишиться в душі кожної молодої людини.

    Наталія БЕДЗІР, голова журі олімпіади, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри літератур народів світу та компаративістики Ужгородського національного університету

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору