ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Одна з найгостріших екологічних проблем Сваляви вирішується вперше за десятиліття! (ФОТО)

    20 квітня 2024 субота
    71 переглядів
    Зрушена з місця завдяки сприянню М.Ланьо справа буде доведена до кінця.

    За сприяння народного депутата України Михайла Ланьо.

    Занедбаний полігон твердих побутових відходів, який роками отруює питну воду, землю та повітря навколо Сваляви – одна з найгостріших екологічних проблем міста. І ще якщо тим, хто живе далі від котловану зі сміттям – не так болить, бо щодня очі не муляє, то тим, хто кожної хвилини вимушений дихати цим, жити в цьому – пече!

    Вирішити проблему рекультивація полігону не вдавалося десятиліттями. Численні звернення до влади, прохання вирішити якось проблему практично нічого не давали. Чому - відсутність фінансування, бажання, можливостей чи ще чогось – зараз уже питання риторичне й не важливе, головне, воно було відкладене в «довгу шухляду». Люди вже навіть змирилися з тим, що проблема справді не з тих, яку можна вирішити швидко. Та коли ще поруч встановили деревообробне підприємство, яке додало «масла до вогню» викидами бруду в повітря – терпець увірвався. Десятки родин, які живуть безпосередньо поруч зі сміттєзвалищем та підприємством, почали в буквальному сенсі слова задихатися. Вони забили на сполох, почали звертатися до всіх можливих інстанцій, до влади, депутатів, політиків, усіх небайдужих громадян…

    Зрештою справа зрушилася з місця завдяки незламній позиції громадських активістів, добрій волі окремих закарпатських політиків та… соціальним мережам. Свалявська активістка Ірина Мадрига, яка неодноразово порушувала проблему, днями написала: «Тему безпеки життя для мешканців мікрорайону “Табли” в умовах сусідства його з деревообробним підприємством приватного підприємця та міського сміттєзвалища нещодавно підняла в особистій переписці тут, у Фейсбуці, з дружиною депутата Верховної Ради України Маріанною Ланьо. Наше спілкування завдяки пані Маріанні, яка поінформувала чоловіка про наші проблеми, отримало позитивний розвиток. Так, позавчора (13 травня, - Авт.) на міському сміттєзвалищі побувала виїзна спільна комісія міської та районної рад, куди було запрошено і мене. Комісія прийняла рішення-рекомендації щодо поступового закриття діючого сміттєзвалища, початку рекультиваційних робіт на ньому та відкриття нового районного полігону з утилізації побутових відходів».

    Допис пані Ірини – не просто слова. Це результат копіткої роботи багатьох мешканців міста, депутатів, політиків, який вилився в конкретне рішення, прийняте цими днями. Так, до редакції видання надійшли документи зі Свалявської районної ради. Серед них - Акт обстеження полігону побутових відходів у Сваляві, яке було здійснено спеціальною комісією минулого тижня. Результати виїзду депутатів, екологів, комунальників на полігон укотре засвідчили – проблема є, її не можна ігнорувати, і головне – треба терміново розробити план її вирішення та неухильно, покроково слідувати йому. Активно включився в цю роботу й міський голова Сваляви Іван Ланьо, який пообіцяв докласти всіх зусиль для питання. «Я знаю проблему, вивчив її, беру її під свій контроль. Так, міський бюджет не має великих можливостей, але коли є бажання, політична воля – можна гори з місця зрушити…».

    Отож, комісією полігон обстежений і результати цієї роботи вилилися в конкретні пропозиції. Серед них дві основні: «1. Провести рекультивацію полігону твердих побутових відходів зі сторони житлових забудова по вул. Затишна, Молодіжна. 2. Звернутися до голови Свалявської райради та голови Свалявської РДА з питанням щодо проектування альтернативних місць щодо розміщення полігонів із захоронення твердих побутових відходів».

    Крім того, одним із пунктів акту є рішення комісії звернутися до Свалявського лісгоспу з проханням щодо виділення тисячі саджанців смереки та акації для висадки по периметру полігону.

    За результатами обстеження зрушилося з мертвої точки й питання шкоди від котельні деревообробного підприємства, розташованого в цьому ж мікрорайоні. Як написала пані Ірина, «…тут також є позитив для мешканців мікрорайону “Табли” - підприємець пообіцяв упродовж місяця встановити вищу трубу. І вже кілька останніх днів тут тривають роботи по впорядкуванню території, прилеглої до нашого мікрорайону».

    Що саме робиться – сфотографували й надіслали до редакції мешканці Сваляви. По-перше, набудовано вищу трубу, завдяки чому всі продукти спалювання підніматимуться вгору й не завдаватимуть шкоди довкіллю та людям. Крім того, на підприємстві встановлені спеціальні вловлювачі для відходів, пиломатеріалів, аби ті не розліталися в повітрі й теж не спричиняли біди довкіллю.

    Коли роботи з врегулювання проблеми стартували, нам вдалося взяти коментар з цього приводу в народного депутата Михайла Ланьо. Він зокрема відзначив: «Свалявщина в усіх українців асоціюється в першу чергу як рекреаційний регіон. Тут ми зустрічаємо щороку сотні тисяч людей, які їдуть на відпочинок та оздоровлення. Це дає бюджету області, району, міст і сіл кошти для вирішення соціальних питань, людям – роботу. Тож не маємо права допустити жодних екологічних проблем як на території Свалявщини зокрема, так і всього Закарпаття загалом. Наш край – унікальна природна перлина в центрі Європи, маємо зберегти його таким, і зробимо все для цього можливе».

    Наразі мешканці чекають на наступні кроки. Певна річ, роботи – чимало, вона копітка й тривала, але головне – вона стартувала. Люди кажуть: є надія, що справа, зрушена з місця завдяки сприянню народного депутата, буде доведена до кінця.

    Ганна Удут

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору