ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Все сталося так, як мріяв засновник Закарпатської школи живопису!

    26 квітня 2024 п'ятниця
    64 переглядів
    Ужгород. Закарпатська художня академія.

    Як ми вже повідомляли, здійснилася мрія Адальберта Еделі - в Ужгороді буде художня академія.

    Вшанування визначної й багатогранної постаті Адальберта Ерделі, вивчення та популяризація спадщини корифеїв закарпатської художньої школи, представлення актуальних досліджень провідних учених і мистецтво знавців України й закордоння та живі фахові дискусії — те, що зробило конференцію «Ерделівські читання» цікавою. Науково-практичні студії з участю провідних мистецтво знавців, педагогів мистецьких вишів, художників, журналістів, які висвітлюють культурницьку тематику, рік у рік збирають дедалі більшу кількість учасників. Нині їх понад 150, частина бере участь заочно, надавши для конференції свої праці. Гео графія учасників об’єднала 10 країн: Польщу, Словаччину, Чехію, Угорщину, Румунію, Італію, Швейцарію, США, Ірак і, звісно, Україну.

    — Теперішні читання відбуваються напередодні 125-річчя з дня народження Адальберта Ерделі — художника і мислителя, який став одним із засновників відомої закарпатської школи живопису. Символічно й те, що виповнюється 70 років створення у краї за Карпатами першого офіційного мистецького навчального закладу, — сказала у вітальному слові начальник управління культури обл держадміністрації Вікторія Фролова.

    Вона привітала колектив Закарпатського художнього інституту із втіленням мрії не одного творчого покоління — створенням на базі вишу академії. Про це мріяв і навіть зробив спроби реалізувати задум (але радянська влада дозволила мати в Ужгороді лише училище) сам Адальберт Ерделі.

    — Тепер ми з гордістю можемо стверджувати, що в області представлено повну вертикаль художньої освіти — від шкіл естетичного виховання і до найвищої сходинки професійного художнього вишколу, — додала Вікторія Фролова.

    — Справді, ми наполегливо йшли до того, щоб головний навчальний заклад краю з підготовки художників став академією, як того хотів Адальберт Ерделі, — сказав очільник мистецького вищого навчального закладу професор Іван Небесник. — Звісно, в радянські часи такий намір був утопічним, але наша сучасна держава в особі МОН таки визнала спроможність вищої художньої школи Закарпаття бути академією. До 1 червня повинні оформити всі необхідні документи, затвердити статут, виготовити печатку, і уже наступний навчальний рік розпочнемо в статусі Закарпатської академії мистецтв.

    У виступі Івана Небесника й інших учасників ішлося про підстави для виокремлення закарпатської художньої школи й свідчення її визнання в Україні та за кордоном, про створення крайового осередку Спілки художників України, якому незабаром виповниться 70 років і біля витоків якого теж стояв Адальберт Ерделі.

    Третього дня учасники «Ерделівських читань» побували на малій батьківщині великого Ерделі — у селі Климовиця Іршавського району, де на подвір’ї місцевої школи урочисто заклали капсулу на місці встановлення пам’ятника митцеві. Незабаром його почнуть споруджувати.
    Василь Бедзір

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору