ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Всеправославный Собор не смог восстановить четвертую заповедь Закона Божьего

    19 апреля 2024 пятница
    129 переглядів
    Участники Собора осудили войны, военные вмешательства, убийства

    Православная церковь заявила, что она является единой церковью, и высказалась по основным проблемам современного мира; об этом говорится в послании по итогам Святого и Великого Собора, прошедшего с 16 по 26 июня на Крите под председательством Константинопольского патриарха Варфоломея.

    "Православная церковь — это не федерация церквей, а единая церковь", — говорится в послании, которое было зачитано после совместной литургии в соборе Святых Петра и Павла в городе Ханья. Кроме того, Собор коснулся ряда других вопросов: Православная церковь намерена вести диалог с другими христианскими церквами, но это не означает отступления от веры, говорится в документе.

    Участники Собора осудили войны, военные вмешательства, убийства, разрушения христианских памятников, которые происходят не только на Ближнем Востоке, но и в других регионах мира. "Православная церковь призывает всех прекратить военные действия на Ближнем Востоке, остановить изгнание народов", — говорится в послании.

    Церковь высказалась и о браке — это союз между мужчиной и женщиной. Православная церковь поддерживает науку и научные исследования, но считает недопустимым разрушение духовных ценностей, этических основ жизни. Собор выступил в защиту окружающей среды, против безудержной эксплуатации природных ресурсов, "которыми нас наградил Господь".

    Отдельный пункт посвящен отношениям с государством — православная церковь не вмешивается в политику, но выступает в защиту прав человека и считает недопустимым вмешательство государства в личную жизнь граждан, нарушение их прав, говорится в послании.

    Относительно четвертой заповеди Закона Божьего решения не было принято, богословская ошибка Лаодикийского Собора так и осталась в силе. В православном мире Эфиопская и Русская Православная Церковь почитают день субботний по заповеди, другим же придется теперь ждать очередного Всеправославного Собора или все же на основании Священного Писания святить день субботний по заповеди?

    Напомним, что в четвертом веке после Рождества Христова на Лаодикийском Соборе был утвержден канон Библии. Но была и допущена ошибка – стараясь отделится от иудеев, не принявших христианство, участники Собора провозгласили следующее: "Не подобает христианам иудействовать и в субботу праздновать, но делать им в сей день, – а день воскресный преимущественно праздновать, если могут, как христианам. Если же обрящутся иудействующие, то да будут анафема от Христа".

    Как видим, авторы перемещения субботы на воскресенье упустили из виду тот факт, что это решение не основывается на новозаветних книгах Священного Писания, собранных в канон на этом же Соборе. Ведь с апостольських дней и до Лаодикийского Собора христиане были верны Богу в соблюдении четвертой заповеди "Помни день субботний, чтобы святить его".

    В 2011 году Патриарх Московский и всея Руси Кирилл восстановил библейский день Господень, указав на день субботний, как предназначенный Богом день отдыха. "У людей должны быть дни отдыха, и человек должен иметь возможность поправлять свое здоровье, и для того нам и день субботний дан", – заявил Патриарх в интервью "Вестям".

    С богословской точки зрения позиция Патриарха полностью соответствует библейскому описанию четвертой заповеди Божьей в Исход 20:8-11 и дня Господня в Исаия 58:13. Это не первый случай в истории христианской Церкви, когда богобоязненные духовные лидеры поднимают вопрос соблюдения четвертой заповеди Закона Божьего.

    В частности архимандрит Аввакум, клирик Полтавской епархии Украинской Православной Церкви Московского Патриархата, во время обсуждения темы Закона Божьего на страницах сайта "Религия в Украине" подчеркнул неизменность заповеди Божьей о святости субботы: "Проблема здесь для серьезных исследователей Священного Писания действительно имеется...

    Христиане продолжали почитать субботу аж до 321 года. Воскресный день установлен к почитанию в 321 году гражданским указом императора Константина Великого. Если почитание субботы установил Сам Бог в громах и молниях теофании (богоявления) на Синае, то воскресный день установил земной смертный человек, пусть даже и царь. И не было специального второго богоявления на Синае отменившего субботу. Так есть".

    "Суббота в православной традиции, как и полагается, имеет особый статус. Отменить празднование субботы, установленное Богом, никто не может. Никто не может и перенести значение и смысл субботы на воскресенье. Если внимательно отнестись и к православному богослужению, и к богословию, то со всей очевидностью станет понятно, что суббота — праздничный день" – подчеркнул "Аргументам и Фактам" Юрий Белановский, заместитель руководителя Патриаршего центра духовного развития детей и молодежи при Даниловом монастыре в Москве.

    Джеймс Гиббонс, кардинал Римско-Католической Церкви, в книге "Вера наших отцов" поднял вопрос соответствия святости дня субботнего учению Священного Писания: "Вы можете прочитать Библию от Бытия до Откровения, и не найдете ни одной строчки, которая бы подтверждала святость воскресного дня. Священное Писание обязывает к религиозному соблюдению субботы. Если Вы хотите соблюдать учение Библии, поклоняйтесь в субботу. Но Церковь говорит, что традиция стоит выше Библии, и мы установили воскресение. Мы изменили день согласно авторитету Церкви".

    Мартин Лютер, основатель Лютеранской Церкви, в двадцать восьмой главе Аугсбургского исповедания порицает западную Церковь за сделанную ревизию в Законе Божьем: "Они (католики) перенесли день Господень с субботы на воскресенье, нарушая Декалог. Кажется, нет иного поступка, каким бы они так гордились, как изменением субботнего дня. Большая, говорят они, власть и сила Церкви, если она может отменить одну из десяти заповедей."

    В Православной Церкви, традиционной для славянских государств, оба дня – суббота и воскресенье – являются особо почитаемыми днями, однако на практике почитание субботы мирянами почти не обнаруживается. Как известно, Стоглавый церковно-земский Собор Русской Православной Церкви, который состоялся в Москве в январе-мае 1551 года с участием Ивана Грозного и представителей Боярской думы, в 95 главе повелевает "праздновать наряду с воскресным днем и субботу, на основании правила, приписываемого апостолам Петру и Павлу".

    --
    протоиерей Александр Крымский

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    У католицькому катехізисі написано: “Питання: Який день є днем Господнім? Відповідь: Субота є день Господній. Питання: Чому ми додержуємося неділі замість суботи? Відповідь: Ми додержуємося неділі замість суботи, тому що Католицька Церква перенесла це свято із суботи на неділю”. Додержання неділі було запроваджено Римо-Католицькою Церквою. Проте цей день ніколи не був освячений і благословенний Господом. Христос воскрес в неділю, перший день тижня, але не заповів святити цей день, бо є заповідь "Пам'ятай день суботній, щоб святити його".

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    7 березня 321 р. н.е. імператор Костянтин видав закон, згідно з яким усі християни, крім зайнятих землеробською працею, зобов'язані були святкувати неділю. Через деякий час постановою Лаодикійського собору, який відбувся в другій половині IV ст., християнам було заборонено відпочивати в суботу. Через пророка Даниїла Господь провіщав, що в певний історичний момент політично-релігійна влада “буде думати позмінювати свята та права”(Дан. 7:25).

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    Відхід під додержання суботи відбувся у постапостольські часи. Неділю, перший день тижня, особливо шанували давні римляни, називаючи його Dies solis – “день сонця”. Вони були язичниками і поклонялися цьому світилу. Перші християни поступово почали запозичувати звичай виокремлювати цей день. У Новому Заповіті ми не знайдемо жодних вказівок щодо святкування неділі або ж двох днів одночасно. З історії відомо, що в деяких районах минуло кілька століть, перш ніж субота і спокій, який вона несла із собою, були забуті і виник звичай святкувати неділю.

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    апостоли передбачили і попереджували, що в майбутньому з'явиться багато лжепророків, які будуть проповідувати фальшиві вчення і намагатися відхилити людей від істинного християнства. Павло, наприклад, говорив: “Бо я знаю, що як я відійду, то ввійдуть між вас вовки люті, що отари щадити не будуть... Із вас самих навіть мужі постануть, що будуть казати перекручене, аби тільки учнів тягнути за собою...” (Дії 20:29-30). На жаль, це передбачення збулося.

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    В 14 главі римлян Апостол Павло не скасовує святості суботи, а застерігає від осудження ближніх, так як всі ми станемо перед Божим судовим престолом. Ось тільки які аргументи матимуть в судний день люди, які ігнорували святістю суботи, перед Богом, Який освятив суботу? В Дії, 15 главі крім четвертої заповіді не згадано й третьої “Не вимовляй Божого Імені надаремно”, але хіба можна припустити, що ця заповідь втратила свою силу?

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    Перед розглядом послань апостола Павла варто зазначити, що сам апостол вважав важливим для християнина дотримуватись Божих заповідей (1 Кор. 7:19). Отже, в Кол. 2:16-17 ключовою фразою є “тінь майбутнього”, і тут йде мова не про щотижневу суботу, а про річні свята, які в Левит 23:37,38 названі “вашими”суботами, які ізраїльтяни святили крім Господніх субот. Жодна з десяти Божих заповідей не була тінню майбутнього, у них інше призначення – ними пізнається гріх (Рим. 3:20, 7:7).

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    У книзі Дії апостолів згадуються 84 суботи, яких апостоли дотримувалися: Дії13:14,42,44 – дві суботи в Антіохії; Дії 16:13 – одна субота у Филипах; Дії 17:2 – три суботи в Солуні; Дії 18:4,11 – 78 субот у Коринті. Останнім із дванадцятьох апостолів помер Іван. За своє життя він написав п'ять книг, які увійшли в Біблію: Євангеліє, три послання та Об'явлення. Він помер близько 100 р. н.е., приблизно через 70 років після воскресіння Христа, але ніде у своїх писаннях він не говорить про перенесення святкуванняз сьомого на перший день тижня.

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    Так сталося одного разу з апостолом Павлом, але ніщо не примусило його відійти від ревного дотримання Четвертої Заповіді. “...Звідтіля ж у Филипи, що є перше місто-осада в тій частині Македонії. І пробули ми в цім місті днів кілька. Дня ж суботнього вийшли ми з міста над річку, де, за звичаєм, було місце молитви, і, посідавши, розмовляли з жінками, що посходились” (Дії 16:12-13).

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    “А як стали виходити вони, то їх прошено, щоб на другу суботу до них говорили ті самі слова” (Дії 13:42). “А в наступну суботу зібралось майже все місто послухати Божого Слова” (Дії 13:44). Коли апостоли несли Слово Боже в нові землі, вони не завжди могли знайти юдейську синагогу, де можна було б навчати.

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    Якби апостоли відмінили святість суботи або перенесли святкування суботи на інший день, то про це згадувалося б у Новому Заповіті. Але ми бачимо протилежне. Апостол Павло проповідував у суботу: “І Павло, за звичаєм своїм, до них увійшов і з ними змагавсь три суботи з Писання” (Дії 17:2). Можливо, це випадковий збіг обставин, а не звичай? Відповідь дають наступні тексти: “І він щосуботи розмову точив у синагозі, переконуючи юдеїв та гелленів” (Дії 18:4).

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    Дивлячись у майбутнє, Ісус бажав, щоб Його учні й надалі отримували радість від дотримання суботи. Він навчав їх молитися про те, аби їхня втеча з Єрусалима не відбулася суботнього дня (Матв. 24:20). Ісус мав на увазі зруйнування Єрусалима, яке сталося у 70 р. н.е., через сорок років після Його воскресіння. Земне життя Ісуса та Його вчення свідчать: Він не змінив заповідь про суботу, а навпаки, утвердив і звеличив її.

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    Жодного разу в розмові Господа з фарисеями не стояло питання в дні відпочинку, а в тому, як святити суботу. Взагалі уважне дослідження виявляє, що духовна еліта того часу засуджувала Ісуса Христа не за порушення четвертої Божої заповіді, а за ігнорування їхнього тлумачення цієї заповіді. Сам Ісус знаходив утіху в суботньому дні і свято дотримувався Заповіді про суботу. “І прибув Він до Назарета, де був вихований. І за звичаєм Своїм Він прийшов дня суботнього до синагоги, і встав, щоб читати” (Луки 4:16).

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    Існує хибна думка, що Ісус прийшов скасувати Десять Заповідей. Насправді християнам усіх часів Він залишив слова: “Не подумайте, ніби Я руйнувати Закон чи Пророків прийшов, – Я не руйнувати прийшов, але виконати. Поправді ж кажу вам: доки небо й земля не минеться, – ані йота єдина, ані жоден значок із Закону не минеться, аж поки не збудеться все” (Матв. 5:17-18). Узагальнивши Десятислів’я в дві заповіді – любити Бога і любити свого ближнього, Христос сказав, що ці дві заповіді не замінюють Закон і Пророків, а на них стоять Закон і Пророки.

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    Звернувшись до Закону, багато з нас виявлять, що порушують Заповідь про дотримання суботи. Що ж вимагається від нас у такому разі? Зовсім небагато - прийти до Ісуса і з Його допомогою знайти втіху у святкуванні суботи (див. Ісаї 58:13). Коли ж ми знову звернемося до Десятислів’я, то зрозуміємо, що віднині вільні, тому що життя наше увійшло в правильне русло і не суперечить більше Законові Божому.

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    Справжній християнин ніколи не вважатиме нормальним те, що Бог вважає беззаконням – перелюб, зневагу до батька й матері, відмову святити суботу, обман тощо, тому що це є гріхи, в яких потрібно каятися, і по Божій благодаті в Ісусі Христі отримати прощення і очищення від них. Закон Божий, як дзеркало, відображає наш гріх, але не може врятувати від нього. Спасіння приходить лише від Ісуса Христа. Коли ми вдивляємося у дзеркало Закону Божого, то бачимо свої гріхи. І якщо ми їх визнаємо, тоді Ісус очищує нас від гріха Своєю святою кров'ю.

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    Варто зазначити, що саме християни, які прийняли рішення ігнорувати якусь з Десяти Божих Заповідей, почують слова Ісуса Христа: “Не кожен, хто каже до Мене: Господи, Господи! увійде в Царство Небесне, але той, хто виконує волю Мого Отця, що на небі. Багато-хто скажуть Мені того дня: Господи, Господи, хіба ми не Ім'ям Твоїм пророкували, хіба не Ім'ям Твоїм демонів ми виганяли, або не Ім'ям Твоїм чуда великі творили? І їм оголошу Я тоді: Я ніколи не знав вас... Відійдіть від Мене, хто чинить беззаконня!”

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    Син Божий наголосив, що прийшов не порушити Закон, але виконати і звеличити його (Матв. 5:17-18; Ісаї 42:21). Він навчав Своїх учнів молитися про те,щоб і через сорок років після Його воскресіння ніщо не змусило їх порушити святість суботи (Матв. 24:20). Апостоли також за звичаєм святкували суботу (Дії 16:13). Біблійною ознакою святих Божої Церкви є віра в Ісуса Христа і дотримування всіх десяти Божих заповідей (Об’явл. 12:17, 14:12). А про святість неділі, першого дня тижня, не існує жодного біблійного тексту.

    Аватар пользователя Новости религии

    Комментарий: 

    В Святому Письмі від книги Буття до книги Об'явлення розповідається про святість суботи. Творець на початку історії нашої Землі освятив суботу (Бут. 2:1-3). Давши Десять Заповідей, Бог звелів святити сьомий день як пам'ятник про створення світу (Вих. 20:8-11). Важливо підмітити, що сьомим днем є субота, так як в Євангеліях написано, що Христос воскрес в перший день тижня, тобто в неділю. Сам Господь за звичаєм додержувався суботи (Луки 4:16,31), і навчав, що заповідь Божа стоїть вище передання людського (Матв. 15:3).

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Истинные христиане не празднуют субботу,потому что это НЕ НУЖНО делать.Иисус Христос никому не навязывал субботу,а вот фарисеи навязывали поэтому Христос сказал "МОЖНО ДЕЛАТЬ ДОБРО В СУББОТУ" Адвентисты зачем вы обманываете людей ? Разве это не грех? Сейчас мы должны жить ПО ЗАКОНУ ХРИСТА,а не Моисея.Суббота была для ИЗРАИЛЯ,до прихода ИИсуса Христа.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В Новому Заповіті немає навіть натяку на те щоб додержуватися суботи - все це ВИДУМКИ АДВЕНТИСТІВ-СУБОТНИКІВ.Навіть навпаки апостол Павло ганьбив тих хто хотів це робити : "вертаєтеся знову до слабих та ВБОГИХ стихій,яким хочете хнову,як давніше служити? Ви вважаєте пильно на ДНІ,МІСЯЦІ ТА РОКИ.Я боюсь за вас чи не дармо я працював коло вас?" (Гал.4:9-11).Який день присвятити Богу це є ОСОБИСТА СПРАВА. " Один вирізнює ДЕНЬ від ДНЯ інший же про кожен ДЕНЬ судить ОДНАКОВО.Нехай кожен ЗА ВЛАСНОЮ ДУМКОЮ ТРИМАЄТЬСЯ СВОГО ПЕРЕКОНАННЯ" (РИМ.14:5)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В Новому Заповіті немає навіть натяку на те щоб додержуватися суботи - все це ВИДУМКИ АДВЕНТИСТІВ-СУБОТНИКІВ.Навіть навпаки апостол Павло ганьбив тих хто хотів це робити : "вертаєтеся знову до слабих та ВБОГИХ стихій,яким хочете хнову,як давніше служити? Ви вважаєте пильно на ДНІ,МІСЯЦІ ТА РОКИ.Я боюсь за вас чи не дармо я працював коло вас?" (Гал.4:9-11).Який день присвятити Богу це є ОСОБИСТА СПРАВА. " Один вирізнює ДЕНЬ від ДНЯ інший же про кожен ДЕНЬ судить ОДНАКОВО.Нехай кожен ЗА ВЛАСНОЮ ДУМКОЮ ТРИМАЄТЬСЯ СВОГО ПЕРЕКОНАННЯ" (РИМ.14:5)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В Новому Заповіті немає навіть натяку на те щоб додержуватися суботи - все це ВИДУМКИ АДВЕНТИСТІВ-СУБОТНИКІВ.Навіть навпаки апостол Павло ганьбив тих хто хотів це робити : "вертаєтеся знову до слабих та ВБОГИХ стихій,яким хочете хнову,як давніше служити? Ви вважаєте пильно на ДНІ,МІСЯЦІ ТА РОКИ.Я боюсь за вас чи не дармо я працював коло вас?" (Гал.4:9-11).Який день присвятити Богу це є ОСОБИСТА СПРАВА. " Один вирізнює ДЕНЬ від ДНЯ інший же про кожен ДЕНЬ судить ОДНАКОВО.Нехай кожен ЗА ВЛАСНОЮ ДУМКОЮ ТРИМАЄТЬСЯ СВОГО ПЕРЕКОНАННЯ" (РИМ.14:5) A

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    В Новому Заповіті немає навіть натяку на те щоб додержуватися суботи - все це ВИДУМКИ АДВЕНТИСТІВ-СУБОТНИКІВ.Навіть навпаки апостол Павло ганьбив тих хто хотів це робити : "вертаєтеся знову до слабих та ВБОГИХ стихій,яким хочете хнову,як давніше служити? Ви вважаєте пильно на ДНІ,МІСЯЦІ ТА РОКИ.Я боюсь за вас чи не дармо я працював коло вас?" (Гал.4:9-11).Який день присвятити Богу це є ОСОБИСТА СПРАВА. " Один вирізнює ДЕНЬ від ДНЯ інший же про кожен ДЕНЬ судить ОДНАКОВО.Нехай кожен ЗА ВЛАСНОЮ ДУМКОЮ ТРИМАЄТЬСЯ СВОГО ПЕРЕКОНАННЯ" (РИМ.14:5)

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Опять АСД свое, наболевшее выложили. Как они Субботу любят, больше, чем Христа. Ему надо поклонятся а не субботе, Его надо почитать а не день недели, Ему служить, и каждый день.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Истинные христиане не празднуют субботу,потому что это НЕ НУЖНО делать.Иисус Христос никому не навязывал субботу,а вот фарисеи навязывали поэтому Христос сказал "МОЖНО ДЕЛАТЬ ДОБРО В СУББОТУ" Адвентисты зачем вы обманываете людей ? Разве это не грех? Сейчас мы должны жить ПО ЗАКОНУ ХРИСТА,а не Моисея.Суббота была для ИЗРАИЛЯ,до прихода ИИсуса Христа.ROUTE

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ПИСЬМО ТУРЕЦКОМУ СУЛТАНУ

    Продолжение. Спустя 400 лет.

    Вместо преамбулы, и от лица всего кириллического сектора, МЫ* выражаем благодарность участникам встречи на острове Крит, которые уже вошли в историю, как

    НАЗВАВШИЕ СИТО РЕШЕТОМ

    МЫ подаем широкой публике это Ваше status quo в формате «947» - тремя группами букв числом 9, 4 и 7 соответственно, чтобы не голословно, но имея основание, извлечь «рыбу» для этого нашего послания (цитируем по ссылке) из предписаний Мишеля Нострдама по адресу 9-47
    http://nostradamys.ru/Century-9.html

    «С тем