ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті добре прижилася субтропічна хурма

    28 марта 2024 четверг
    29 переглядів

    Відомо, що хурма — субтропічна культура і на Закарпатті раніше не росла. Але благодатний клімат передгір'я і низинної зони області сприятливий для вирощування деяких видів цієї культури. Свідченням цьому є окремі дерева хурми, які ростуть в Ужгороді на площі Лаборця та на вулиці Гойди.

    В обласному центрі Закарпаття культивуються два види хурми: кавказька і віргінська. Характерними особливостями хурми є те, що на одних деревах утворюються тільки маточкові квіти (жіночі, вони дають плоди), на інших — тичинкові квіти (чоловічі), а є рослини з двостатевими квітами.

    Хурма кавказька росте і на Червоній горі біля Мукачева, на подвір'ї Закарпатської лісо-дослідної станції (Мукачево, вул. Духновича) і кілька десятків дерев є у дендрарії лісо-дослідної станції на околиці с.Верхній Коропець. Шкірка плодів хурми тонка, темно-бура або синьо-чорна. Плоди можна їсти свіжими і сушеними. В останніх міститься до 40% цукру. У листі восени є чимало вітаміну С — з нього можна виготовляти вітамінний чай. У ботанічному саду Ужгородського національного університету росте три дерева хурми віргінської. Вона більш морозостійка, плоди крупніші, ніж у кавказької, і сягають 3 см у діаметрі. Забарвлення плодів від світло-оранжевого до червоного з сизим нальотом. М'якоть пастоподібна, солодка, приємна на смак. Плоди мають лікарські властивості, є добрим оздоровлюючим засобом при шлунково-кишкових та інших захворюваннях. У 2006 році ми вперше завезли на Закарпаття два селекційні сорти хурми віргінської: Webег і Меаdr.

    Найбільше значення як плодова культура має хурма східна. Критична температура, за якої відмирає надземна частина дерева, — мінус 20— 21 градус. Незважаючи на це, окремі морозостійкі сорти можуть рости на Закарпатті. Зокрема, у низинній і передгірній зонах рясно родять сорти "Росіянка", "Нікітська бордова", "Костата" і невідомі два сорти, знайдені в Мукачеві й Будапешті. "Росіянка" і "Нікітська бордова" є гібридами від схрещування хурми кавказької і віргінської. Сорт "Костата" належить до хурми східної. На нашій дослідній ділянці в с.Медведівці Мукачівського району вже виведені нові сорти, ще морозостійкіші і якісніші.



    Василь ЗАЯЦЬ, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри плодоовочівництва і виноградарства Ужгородського національного університету.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии