ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Журналіста «Інтера» Романа Бочкалу внесено до списку «підозрілих осіб»

    28 березня 2024 четвер
    73 переглядів
    Журналіст та активіст Громадської організації «Стоп корупції» Роман Бочкала.

    Журналіст телеканалу «Інтер» та активіст Громадської організації «Стоп корупції» Роман Бочкала повідомляє про те, що був затриманий в аеропорту Бориспіль прикордонниками та внесений до списку «підозрілих осіб». Журналіст пов’язує це зі своєю діяльністю

    Про це він пише на своїй Фейсбук-сторінці.

    «Аеропорт Бориспіль. Проходжу прикордонний контроль. Зазвичай це швидко. Я прошу не забути поставити штамп, у відповідь – щасливої дороги. А тут – спочатку в мене вдивлялися, уточнили моє ім’я по-батькові і стали кудись дзвонити. Потім хвилинна пауза, знову дзвінки і в підсумку сакраментальне – «ходімо». «На вас є папір. Потрібно уточнити інформацію». Відвели в кабінет», – пише на своїй сторінці пан Бочкала та додає, що Адміністрація прикордонної служби України (АДПСУ) внесла журналіста в список «підозрілих осіб» на кшталт злочинців та потенційних терористів.

    Зазвичай, як зазначає пан Бочкала, така база формується з подачі правоохоронних органів, але в даному випадку ініціатором була саме АДПСУ. Журналіст пов’язує це зі своєю діяльністю.

    «Це помста. За Чернівці. Тиждень тому вийшло моє розслідування в "Подробицях тижня" про контрабанду лісу на Буковині, а на днях ще й в "Стоп корупції" ми розповіли про незаконний трафік сигарет до Румунії, в якому, є підстави вважати, замішані місцеві прикордонники. З ними у мене відбулася жорстка розмова. На прощання вони тоді сказали – "ти про це пошкодуєш"», пояснює пан Бочкала.

    За його словами, в документі зазначено, що ретельному огляду можуть піддаватись не тільки сам журналіст, але і його майно та автомобіль, при чому кожного разу при перетині кордону.

    Завдяки втручанню прес-служби АДПСУ, пана Бочкалу відпустили за 15 хвилин до його рейсу.

    «Копію документа, на підставі якого я був затриманий, видати відмовилися, хоча спочатку обіцяли. Поки не дізналися, що я журналіст. Переді мною вибачилися і пообіцяли, що подібне не повториться. Перевіримо, коли буду знову перетинати кордон. В іншому випадку, подам в суд. І в будь-якому випадку готую офіційне звернення до Адміністрації прикордонної служби: хто і на підставі чого вніс мене в список неблагонадійних? Я на 100% впевнений, що це покарання таке. А значить – використання влади з метою боротьби з неугодними журналістами», – пише журналіст.

    Пан Бочкала встиг сфотографувати документ, який свідчить про те, що його внесено в список підозрілих осіб, в якому зазначено, що на облік журналіста поставлено з 18 липня 2016 року по 15 січня 2017 року, і що ініціатор – саме АДПСУ.

    21-.jpg

    «А подумав я тоді про те, що дуже шкода таких "доручень" не було по Клюєву, Курченко, Сівковичу і іншим діячам. Що називається було б бажання. У випадку з корупціонерами мабуть його немає. Хоч одного б так затримали», – зазначив пан Бочкала.

    Журналіст вважає, що проти нього скоєно кримінальний злочин.

    «Фактично керівництво прикордонної служби організувало стеження та покарання у вигляді обов'язкового поглибленого огляду мене, як журналіста-розслідувача та антикорупційного активіста, саме після оприлюднення інформації про зловживання прикордонними чиновниками. Це є формою переслідування. І з огляду на те, що відбувається в країні і чим іноді закінчуються подібні дії відносно журналістів, не можу віднестися до цього легковажно», – зазначив пан Бочкала та додав, що вже направив звернення до АДПСУ та Військової прокуратури щодо дій прикордонників.

    Він також звернувся до колег-журналістів та попросив не залишати цю справу без уваги. Бо, за його словами, завтра будь-хто може опинитися в такій ситуації.

    «Ні мені розповідати прикордонникам як легко під час "поглибленого" контролю знайти в особистих речах пакетик з наркотичною речовиною чи ще якийсь заборонені предмети. І доводь потім, що ти не маєш до них жодного відношення. І да – АДПСУ досі не надала будь яких пояснень своїх дій. Із ЗМІ дізнався, що вони вважають це прикрою випадковістю...», написав пан Бочкала.

    «Детектор медіа» відправив інформаційний запит на адресу АДПСУ та чекає від прес-служби відомства на коментар.

    Нагадаємо, раніше журналіст Роман Бочкала викрив  голову Сторожинецького лісгоспу (Чернівецька область) Ігоря Беленчука, який приховано знімав журналістів.

    На фото - Роман Бочкала

    Фото: Фейсбук журналіста

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору