ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чому знову подорожчає пальне?

    28 березня 2024 четвер
    78 переглядів
    Зниження оптових цін не стало приводом опускати вартість палива вроздріб.

    Нафта впала до мінімумів квітня. Здавалося б, це повинно стати поштовхом до зниження цін на стелах АЗС. Але оператори лише фіксують надприбуток, про це пише відомий блогер Мішель Пророк.

    "Поточний тиждень продемонстрував на українському ринку стрімке зниження цін на паливо в опті. За даними директора консалтингової групи А-95 Сергія Куюна, залізничні партії дизпалива за тиждень подешевшали в середньому на 500 грн / т, а бензини А-92 і А-95 втратили 600 -800 грн / т.
    Але зниження оптових цін не стало приводом опускати вартість палива вроздріб. Відпустка 2016 обійдеться українським автомобілістам набагато дорожче, ніж в минулому році. Причому, як і тоді, аргументів для високих цін у нафтотрейдерів не залишилося.
    Як зауважує аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко, рівно рік тому, в липні 2015 року, нафта коштувала на $ 10 / барель дорожче - $ 55 / барель. При цьому найдорожчий бензин А-95 на українських заправках тоді коштував 23,49 грн / л або на 50 коп / л дешевше.
    "Можна до безкінечності розмовляти про заробітки нафтовиків, але складно сперечатися з калькулятором", - говорить Сіренко.
    Мало хто в Україні знайде зв'язок, яка б пояснила логіку залежності цін на стелі з котируваннями енергоносіїв в Європі, за якими українські оператори купують паливо, продовжує Сіренко. Він зазначає, що не допоможе в міркуваннях навіть порівняння акцизів (у 2015 році - € 202 / т, а в 2016 - € 228 / т), різниця яких становить не більше 10 коп / л.
    "Якщо коротко - сьогодні в Києві дрібним оптом можна купити бензин по 18 грн / л, решта додумайте самі", - пояснює Сіренко.
    Ще одним прикладом може послужити компанія SOCAR, яка готова заправити Укрзалізницю по 14,7 грн / л. Останній тендер по дизпаливу азербайджанська компанія виграла з ціною 17,7 тис. Грн / т. При цьому, на АЗС компанії водії бачать ціну на той же ресурс в 20,99 грн / л. Різниця між оптом і роздробом в 25% на високооборачіваемом продукті - це нонсенс для будь-якого підручника економіки, обурюється Сіренко.
    Втім, питання «чи не будуть нас запрошувати в АМКУ» повинен виникнути не тільки у SOCAR, а й у WOG і ОККО, які також намагаються не помічати падаючі котирування і зниження цін в опті.
    Тим часом водії активно пересідають на скраплений газ, який зараз стоїть у два рази дешевше бензину, говорить Сіренко. І втрату в продажах палива АЗС намагаються заповнити продажем напоїв і їжі, яка сьогодні переростає в справжні гастрономічні батли між великими ритейлерами на роздрібному ринку палива.
    За прогнозом Куюна, подальше зниження цін на паливо в опті може чинити тиск на українські АЗС. Втім, оператори не зацікавлені реагувати на це падіння і можуть просто продовжити ігнорувати його.
    А ось ціни на скраплений газ швидше за все залишаться на значеннях цього тижня. Незважаючи на дефіцит російського ресурсу, ціни на нього як в опті, так і в роздробі досягли своїх максимумів, пояснює Куюн.
    Нагадаю, планка ціни еталонної нафти Brent в 45 дол за барель була взята в минулий понеділок.
    У вівторок ціна в падінні пробила позначку 44 дол за барель.
    У четвер була взята планка 43 дол за барель.
    А в п'ятницю ціна Brent подолала позначку 42 дол за барель. За два останні тижні ціна нафти цієї марки впала на 12%, а за два останніх місяці - на 20%.
    Якщо українські АЗС проігнорували дану динаміку, то їх власники дійсно дуже добре «навар». При цьому є велика ймовірність (і велика надія), що обвал цін на нафту найближчим часом продовжиться.
    Як повідомлялося в понеділок, світові спекулянти знову почали грати на пониження. Тобто, фінансисти чекають новий обвал нафти.
    А видання «РБК» констатувало в п'ятницю, що нафта по обидва боки Атлантики офіційно повернулася до «ведмежому» циклу (bear market). Звичайно ж, крім усього іншого, дана ситуація є вкрай негативною для економіки фашистської Росії (ціна на російську нафту марки Urals на спот-ринку в п'ятницю вперше з травня опустилася нижче рівня 40 дол за барель). Що не може не радувати. До того ж, ціни на українських АЗС незабаром таки напевно підуть вниз. Що теж добре ".

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору