ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: "Русини" не історія, а сучасна реальність

    29 марта 2024 пятница
    53 переглядів

    Як уже повідомляв "UA-Reporter.com", Закарпатська обласна рада ухвалила рішення визнати національність "русин" та внести їх до переліку етноменшин регіону. Вчені висловлюють глибоку
    стурбованість з приводу цього рішення. За їхніми словами, депутати облради не мали політичних, юридичних, а також наукових підстав надавати їм юридичного статусу окремої національності.

    Оскільки це лише підігріває протиріччя в

    регіоні, а також дестабілізує ситуацію в самій країні. Доктор історичних наук, професор Ужгородського національного університету Сергій Федака заявив, що "проблема визнання русинів перебуває поза компетенцією обласної ради". Він

    порівняв це рішення з рішеннями деяких областей про надання російській мові статусу регіональної.

    Термін "русини" є самоназвою (етнонімом) українського народу, що постав ще за часів Київської Русі. З кінця 19 - початку 20 століть самоназва "українці" поступово встановлюється на землях Наддніпрянщини, Поділля, Слобожанщини.

    Буковина, Галичина і Закарпаття на цей час були ізольовані від основних українських земель. Незважаючи на асиміляційний тиск завойовників, люди засвідчили своє бажання жити в єдиній соборній державі.

    "Русинство" як громадський і політичний рух відновилося саме в незалежній Україні. Його лідери зробили ставку на підтримку ззовні. Основними ініціаторами руху виступили американські організації, у яких об'єдналися "русини", що свого часу емігрували з країни.

    Згідно з офіційними даними перепису населення 2001 року, "русинами" себе визнало лише 10 тисяч людей. Проте прихильність, особливо серед міського населення (національно змішаного), до цієї самоназви є досить відчутною. Але так чи інакше в регіоні зміцнюється впевненість про необхідність надання Закарпаттю статусу особливої території в складі країни.

    Олександр ПЕКНИЙ, "Голос України" №2703 2007.03.27
    Закарпатские русины — секретный проект раскола Украины?
    Етнічне дистанціювання закарпатських русинів не має під собою ніякого соціально-політичного та наукового підгрунтя?
    На Закарпатті Рахівська районна рада рада звернулася з протестом до Президента та Генпрокуратури проти рішення обласної ради про визнання національності "русин"
    "Ми разом з українцями — державотворчий народ" — настоятель Ужгородського православного собору ім.Кирила і Мефодія русин о.Димитрій СИДОР

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Аватар пользователя Гость