ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Через борги ужгородського Водоканалу всьому Закарпаттю загрожують віялові відключення електроенергії

    19 квітня 2024 п'ятниця
    64 переглядів
    ПАТ "Закарпаттяобленерго" попереджає!

    Закарпаттю загрожують віялові відключення від електроенергії через заборгованість ужгородського Водоканалу перед енергопостачальником. Уже на сьогодні борги підприємства сягають майже 3 мільйонів гривень і продовжують накопичуватися.

    Про ситуацію, що виникла, питаємо першого заступника генерального директора-директора з енергозбуту ПАТ «Закарпаттяобленерго» Артема Мартинюка.

    - Пане Артеме, обленерго вимагає від Водоканалу терміново погасити заборгованість. Наскільки сумна ситуація?

    - На сьогодні єдиним і найбільшим боржником за спожиту електричну енергію є ужгородський Водоканал. Підприємство всупереч підписаному договору дозволяє собі не розраховуватися за спожиту електроенергію. В результаті, тільки за жовтень Водоканал не доплатив 500 тис грн, а з початку року приростив заборгованість перед енергопостачальною організацією на 2,7 млн грн.

    - Який вихід із ситуації?

    - Адміністрація ПАТ «Закарпаттяобленерго» звернулася з вимогою до керівництва Водоканалу вжити необхідних для погашення заборгованості заходів і повідомити про них до 7 листопада поточного року. Можливі три варіанти розвитку ситуації: перший – Водоканал сплачує заборгованість; другий - знижує споживання до рівня оплати. Найгірший варіант третій – керівництво Водоканалу нічого не робить, і в такому разі доведеться відключати об’єкти підприємства від електропостачання. Це означає насамперед те, що ужгородці лишаться без води. Сподіваємося, до цього не дійде.

    - Чи справді в разі непогашення боргів Водоканалом можливі віялові відключення по всій Закарпатській області?

    - Для виробництва електричної енергії Україна закуповує паливо для атомних електростанції, газ, а також вугілля за кордоном, причому купує їх на основі передоплати і за валюту. Якщо громадяни і підприємства не будуть розраховуватися, державі не буде за що купувати енергоносії. Тобто, будемо вчасно оплачувати спожиту електроенергію – матимемо її взимку, якщо ні – не виключено, що можуть бути перебої. Пригадайте, в 2014-2015-му опалювальному періоді по всій Україні були запроваджені віялові відключення, і тільки Закарпаття лишалося єдиним «освітленим острівком» на мапі держави. Причина одна – споживачі вчасно і в повному обсязі тоді розраховувалися за спожиту електроенергію.

    - Чи відомо про критичну ситуацію керівництву області?

    - Дирекція ПАТ «Закарпаттяобленерго» проінформувала і громадськість, і обласну владу про ситуацію з боргами КП «Водоканал м. Ужгорода». Ми звернулися з відповідним листом і до антикризового енергетичного штабу Закарпатської ОДА – просимо розглянути дане питання на черговому засіданні.

    - Спасибі за роз’яснення.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору