ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Спробу незаконного вивезення неповнолітньої дитини попередили прикордонники на Закарпатті

    28 березня 2024 четвер
    51 переглядів
    Мукачівський прикордонний загін повідомляє...

    Вчора, 6 грудня, у пункт пропуску “Лужанка” прибула жінка, яка разом із 12-річною донькою прямувала до Угорщини.

    Прикордонникам під час перевірки документів українка надала нотаріальне доручення зі згодою батька на вивіз дівчинки за кордон. Проте, в ході перевірки співробітники держприкордонслужби з’ясували, що доручення видане незаконно, адже на момент його видачі батько не перебував на території України.
    Про ознаки можливого кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 358 Кримінального кодексу України було проінформовано представників Національної поліції. Жінка разом з дитиною змушені були залишитися на території України.
    Нагадуємо, що відповідно до правил перетинання державного кордону громадянами України, виїзд за межі України неповнолітніх громадян України у випадку прямування без батьків чи в супроводі одного з батьків здійснюється за наявності, паспортного документа та нотаріально посвідченої згоди батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.
    Крім випадків:
    якщо другий з батьків (відсутній у пункті пропуску) є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька (мати) у свідоцтві про народження дитини;
    якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин України, що не досяг 16-річного віку є відповідний запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік у дипломатичному представництві України за кордоном;
    у разі пред'явлення документів або їх нотаріально посвідчених копій:
    свідоцтва про смерть другого з батьків;
    рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
    рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
    рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
    рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
    довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

    Звертаємо увагу, що відповідно до Закону України «Про нотаріат» право засвідчувати згоду батьків мають за кордоном – посадові особи консульських установ (закріплюється печаткою консульської установи – апостилем). Нотаріальна згода, видана на території країн, з якими існувала угода про визнання нотаріальної діяльності (країни СНД, в тому числі РФ, країни Балканського півострова та інші) повинна бути завірена консульською установою України.
    Прес - служба Мукачівського прикордонного загону

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору