ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Райсуд на Закарпатті хотів зобов`язати сільраду виділити конкретним громадянам понад 5 га землі

    28 березня 2024 четвер
    77 переглядів
    Прокуратура Закарпатської області повідомляє...

    Прокуратура в Апеляційномку суді довела, що це незаконно.

    Львівським апеляційним адміністративним судом, за принципової позиції прокуратури, скасовано незаконне рішення місцевого суду, яким було зобов’язано сільську раду надати у власність громадян понад 5 га землі.
    Як повідомив начальник відділу забезпечення представництва в суді Андрій Малинич, Виноградівський районний суд постановою від 07.07.2016 року, визнавши дії Підвиноградівської сільської ради протиправними, зобов’язав останню прийняти рішення про затвердження проектів землеустрою по відведенню земельних ділянок у власність для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд та надати їх у власність 52 громадянам.
    Не погодившись з таким рішення, сільська рада, та деякі інші мешканці села, оскаржили таке судове рішення до Львівського апеляційного адміністративного суду.
    Прокуратура Закарпатської області, за результатами розгляду колективного звернення мешканців села, здійснила вступ у розгляді даної справи з метою представництва інтересів держави, територіальної громади в особі Підвиноградівської сільської ради оскільки, ухвалення районним судом такого рішення порушує, як встановлений у державі порядок надання земельних ділянок у власність так і права невизначеного кола громадян щодо її отримання.
    Зокрема, як пояснив Андрій Андрійович, Європейський суд виробив практику, згідно з якою при певних обставинах участь прокурора на стороні особи, яка бере участь у справі, може бути виправданою у разі захисту інтересів великої кількості громадян чи інтересів держави.
    Розглядаючи даний спір, Апеляційний суд констатував, що сільрада, як суб'єкт владних повноважень, наділена дискреційними повноваженнями, тобто повноваженнями з певним ступенем свободи адміністративного органу при прийнятті рішення, коли у межах, які визначені законом, адміністративний орган має можливість самостійно (на власний розсуд) вибрати один з кількох варіантів рішення. А суди не мають право втручатися в дискреційні функції органів владних повноважень.
    Зобов'язання судом відповідача прийняти рішення про затвердження проекту землеустрою або відмову в такому є формою втручання в дискреційні повноваження суб'єкта владних повноважень та виходить за межі завдань адміністративного судочинства.
    Апеляційним судом рішення суду першої інстанції – скасовано в частині зобов’язання до вчинення таких дій, прийнято нову постанову, якою зобов’язано Підвиноградівську сільську раду на найближчому сесійному засіданні розглянути питання щодо затвердження проектів землеустрою.
    Прес-служба прокуратури Закарпатської області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору