ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чим жив і чого досяг Ужгород у 2016 році

    19 квітня 2024 п'ятниця
    40 переглядів
    Що зробила команда Богдана Андріїва у 2016 році.

    Ужгород за рік, що минає, кардинально змінив обличчя. Принаймні ті люди, які приїжджають в гості до найзахіднішого обласного центру, одразу вказують на це. Та й самі місцеві мешканці бачать ці зміни – в місті відремонтовані вулиці, прокладені нові тротуари, численні прибудинкові території стали охайними, чистими, і навіть зараз щодня в місті тривають певні роботи.

    Тож що саме вдалося зробити нинішній команді на чолі з мером Богданом Андріївим – аналізуємо детально.

    Ремонтні роботи

    За рік, що минає, у місті проведено масштабні ремонтні роботи. Це – 108 тисяч 337 квадратних метрів оновлених вулиць і тротуарів, капітально відремонтовано 23 тисячі 461 квадратний метр покрівель, реконструйовано майже 4965 квадратних метрів фасадів будинків, насамперед в історичній частині Ужгорода, встановлено 958 нових світильників.

    Новостворені структурні підрозділи

    У стислі терміни було створено та налагоджено ефективну роботу підрозділів, послуги яких передали на місцевий рівень у рамках децентралізації – відділу реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, відділу Державного архітектурно-будівельного контролю, відділу реєстрації місця проживання.

    Розпорядження землею, бюджетом та майном

    Одним із перших рішень новосформованої міської ради було рішення про мораторій на виділення вільної землі комерційного призначення (крім ділянок для будівництва індивідуального житла для учасників бойових дій).

    Протягом 2016 року не виділено жодної ділянки комерційного призначення для господарюючих суб’єктів.

    Велася послідовна робота з впровадження системи Prozorro. Зокрема, у 2016-му проведено 205 допорогових електронних закупівель-аукціонів на суму 8 мільйонів 840 тисяч 994 грн (ProZorro) та укладено 135 угод на 39 мільйонів 5 тисяч 562 грн, по яких оприлюднено звіти про укладені договори (ProZorro).

    Реалізовано й проект «Відкритий бюджет» – на сайті міської ради у вільному доступі можна ознайомитися з основними поточними показниками доходів та видатків міського бюджету.

    Освіта

    У школах міста навчається 14 980 учнів, у садочках – 5573 вихованців, у ПТУ – 1185 учнів. На «Програму підтримки дітей учасників АТО та дітей, переселених із тимчасово окупованої території України» виділено 1 мільйон 77 тисяч 323 гривні, на «Програму харчування дітей у дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладах міста» – 8 мільйонів 781 тисячу 155 грн.

    Значно покращено матеріально-технічну базу навчальних закладів. Оновлено комп’ютерну техніку, придбано шкільні меблі, м’який інвентар та меблі для дитсадків, мийні та дезінфікуючі засоби. На ці потреби у 2016 році було виділено 3 млн 500 тис. грн із міського бюджету. У 2015 р. на такі потреби кошти не передбачалися взагалі.

    Медицина

    10 медичних програм фінансуються з міського бюджету. На них у 2016-ому виділено 3 мільйони 205 тисяч 175 грн. Це і безкоштовне амбулаторне лікування та зубопротезування ветеранів та прирівняних до них категорій (понад 600 ветеранів, у тому числі учасників АТО); забезпечення цукрознижуючими препаратами хворих на цукровий діабет, забезпечення дороговартісними медикаментами хворих, які потребують пересадки нирки тощо.

    В Ужгороді успішно працюють 9 амбулаторій загальної практики сімейної медицини.

    Протягом року проведено капітальні ремонти та закуплено оснащення для медичних закладів на 7 мільйонів 230 тисяч 963 грн. Зроблено капітальний ремонт системи опалення будівель дитячої лікарні, амбулаторії №5 на вулиці Челюскінців, лабораторії рентгенологічного відділення міської поліклініки, приміщень відділення захворювань органів дихання стаціонару дитячої лікарні, терапевтичного відділення центральної міської клінічної лікарні. Для ефективного і раціонального використання бюджетних коштів з серпня 2016 р. введено в дію добровільне медичне страхування.

    Соціальний захист

    9 тисяч домогосподарств станом на 1 грудня 2016 р. отримують субсидію. За січень-грудень 2016 р. із міського бюджету надано грошові допомоги 2 тисячам 50-ти малозабезпеченим ужгородцям загалом на 916 тисяч грн., у тому числі 155 учасникам АТО на 354,7 тис. грн. та 8 сім’ям загиблих учасників АТО на 93 тис.грн.

    Культура

    Поповнено фонди Ужгородської центральної міської бібліотечної системи, придбано мультимедійне обладнання та меблі на 110 тис. грн.

    Удвічі збільшено фінансування участі творчих колективів міста у всеукраїнських та міжнародних фестивалях та конкурсах. За підтримки Ужгородської міської ради проведено 6 культурно-мистецьких заходів міжнародного рівня.

    Спорт

    Уперше передбачено виплату винагороди кращим спортсменам міста;

    – збільшено фінансову підтримку спортсменів, які брали участь у міжнародних та всеукраїнських змаганнях;

    – забезпечено участь спортсменів у Міжнародних дитячих спортивних іграх з плавання;

    – профінансовано 14 навчально-тренувальних зборів;

    – розроблено комплексну програму будівництва дитячих і спортивних майданчиків.

    Підтримка бізнесу

    4 534 грн – рівень середньомісячної заробітної плати в Ужгороді, він найвищий серед закарпатських міст (по області – 3 916 грн). Про сприятливе бізнес-середовище свідчить зростання надходжень до бюджету. Зокрема, поступлення від єдиного податку з юридичних осіб зросли на 59,5% і становили понад 18 мільйонів гривень, надходження від єдиного податку з фізичних осіб зросли на 47,5% і становили майже 48 мільйонів, доходи від туристичного збору зросли на 29%.

    Уперше розроблено та затверджено «Програму підтримки та партнерства між Ужгородською міською радою та суб’єктами малого і середнього бізнесу на 2017-2018 рр.», яка передбачає компенсацію відсотків по кредитах для ужгородських підприємців. Загальна сума фінансування програми – 2 мільйони гривень.

    Міжнародне співробітництво

    Відновлені зв’язки з більшістю міст-побратимів. Підписано угоду про партнерство з угорським містом Дебрецен. Підготовлено 9 спільних проектів у рамках міжнародних програм розвитку.

    Туристична привабливість

    Ефективно працює новостворений дорадчий орган із питань туризму. Започатковано Ungvar Coffee Festival, відроджено фестиваль молодого вина «Закарпатське божоле», реалізовано інтерактивний туристичний маршрут «Стежка історій», результативно запрацювало новостворене комунальне підприємство «Уж фест».

    Уперше затверджено «Програму розвитку транскордонного співробітництва, туризму та формування позитивного міжнародного інвестиційного іміджу в Ужгороді на 2017-2022 роки». Передбачається її фінансування протягом 5 років на 4,5 мільйона, у тому числі на 2017 р. – 890 тис грн.

    «Совине гніздо»

    Успішно завершено реконструкцію пам’ятки архітектури національного значення «Совине гніздо». Лише протягом вересня-грудня там відбулися десятки заходів.

    Громадський транспорт

    Уперше проведено відкритий і прозорий конкурс за участю представників громади на міські автобусні маршрути загального користування. Відтак вдалося зменшити кількість автобусів із одночасним збільшенням загальної пасажиромісткості.

    Упроваджено GPS-моніторинг виконання рейсів, зараз показник дотримання графіку, в середньому, становить близько 75%. На сайті міської ради є додаток, який дозволяє в режимі реального часу спостерігати за рухом автобусів на кожному маршруті.

    Ужгород — єдине місто в Україні, де школярі безкоштовно користуються послугами громадського транспорту незалежно від пори року та доби.

    Електронне врядування

    Завершується реалізація проекту “Електронний документообіг” між підрозділами міської ради. Прокладено кабельну мережу, розроблено програмне забезпечення. На стадії завершення проект “Кабінет ужгородця”, який, зокрема, міститиме:

    – відстеження статусу запитів, їх оцінку; запис дітей у садочки, онлайн-чергу в ЦНАП; реєстрацію підприємців онлайн; оплату комунальних послуг.

    Звільняємо місто від зовнішньої реклами

    Протягом 2016 р. не видано жодного дозволу на встановлення нової рекламної конструкції. Системно звільняються транспортні кола та центральна частина міста від великогабаритних щитів — біл-бордів.

    Демонтовано 145 незаконних рекламоносіїв. Складено 45 протоколів за самовільно встановлені вивіски (у 2015 р. – жодного такого протоколу).

    В інтересах громади

    Уперше відбулося визнання позовів у ряді судових справ за позовами прокуратури, заявленими в інтересах громади по ряду земельних рішень.

    Співпраця з громадою

    Представники громади активно залучаються до підготовки та реалізації цільових програм та рішень міської ради, виконкому.

    З ініціативи та за активної участі представників громади Ужгород подав заявку та виборов право проведення IV Всеукраїнської Академії інтегрованого розвитку міст. Ми випередили в цьому Одесу, Харків, Івано-Франківськ. У новому форматі організовано святкування Дня міста, реалізовується ініціатива «Гідрант 1930»; проекти «Громадський бюджет»; «Відкритий бюджет», розпочато роботу над розробкою комплексної програми озеленення.

    Підтримка Збройних сил України та правоохоронних органів

    Вперше було розроблено та впроваджено Програму матеріально-технічного забезпечення військових частин, які дислокуються в Ужгороді на суму 400 тис. грн, Програму підтримки підрозділів УСБУ в Закарпатській області, які беруть участь в АТО, на суму 150 тис. грн, Програму матеріально-технічного забезпечення Управління патрульної поліції у містах Ужгороді та Мукачеві Департаменту патрульної поліції на суму 123 тис. грн.

    Ужгород завтра

    Вперше затверджено Програму “Науково-методичного забезпечення розроблення Стратегії розвитку міста “Ужгород – 2030”. Загальна сума фінансування програми на 2017 р. – 415 тисяч гривень. У “Совиному гнізді” проведено семінар “Стратегічний розвиток” .

    У контексті реалізації проекту розбудови спортивно-рекреаційного комплексу європейського рівня створено КП “Акватік центр Уж”. Проект презентовано перед Послами 40 країн, він отримав схвальну оцінку та підтримку Національного олімпійського комітету і Федерації плавання України.

    Уперше за роки Незалежності розпочато роботу над будівництвом нової школи для 720 учнів та дитсадка на 300 місць. На сьогодні розробляється проектно-кошторисна документація.

    Пріоритети діяльності

    З метою реалізації основних пріоритетів діяльності розроблені та затверджені:

    – Програма комплексного забезпечення містобудівною документацією м.Ужгорода

    – Програма розвитку земельних відносин у м.Ужгород на 2017-2019 рр.».

    – Програма інформатизації діяльності Ужгородської міської ради та її виконавчих органів на 2016-2018 рр.».

    – Програма реконструкції та капітального ремонту системи зовнішнього освітлення міста Ужгород на 2017-2020 рр.».

    – Комплексна програма відновлення історичного центру м.Ужгород на 2017-2020 рр.».

    Пріоритети діяльності

    «Програма створення та впровадження містобудівного кадастру на 2014-2018 рр.».

    «Програма будівництва дитячих та спортивних майданчиків у м.Ужгород на 2017-2021 рр.».

    «Програма підтримки дітей учасників АТО і дітей з сімей, переміщених із тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО, у навчальних закладах міста».

    «Програма відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, капітального ремонту, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків у м.Ужгород на 2016-2017 рр. “Теплий дім».

    «Програма відшкодування відсотків за кредитами, залученими населенням на впровадження енергозберігаючих заходів у м.Ужгород на 2016-2017.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору