ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чи скасують стипендію студентам? Експертна оцінка фахівця

    20 квітня 2024 субота
    71 переглядів
    Студенти можуть залишитись без стипендій

    Мінфін повідомив Міністерство освіти і науки, що на наступний бюджетний рік видатки на стипендію передбачені тільки для учнів та студентів із числа дітей-сиріт, дітей-інвалідів І-ІІІ групи, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», а також, аспірантам і докторантам», – зазначено у відповіді відомства.

    Відповідно, якщо рекомендації Міністерства фінансів буде враховано, з 1 січня наступного року значна частина бакалаврів і магістрів не отримуватимуть стипендію.

    Ситуацію щодо виплати академічних та соціальних стипендій у січні 2017 року проаналізував експерт із питань освіти Андрій Черних.

    “У 2017 році це будуть дві окремі бюджетні програми, і відповідні паспорти повинні бути затверджені Міністерством фінансів України для початку фінансування, і відповідно, виплати стипендій”, - зазначив він.

    “Щодо академічних стипендій. У минулі роки можлива була така ситуація, коли при незатверджених бюджетних програмах, могло здійснюватися фінансування виплати стипендій в розмірі 1/12, так як, бюджетна програма по вишам була щороку в структурі бюджету МОН. У цьому році, це вже нова бюджетна програма, тому необхідно дочекатись затвердження паспорту бюджетної програми, і тільки потім вишам буде виділено фінансування згідно з новим Порядком”, - зазначив Черних.

    “Щодо соціальних стипендій. У цьому році це також окрема бюджетна програма, і Мінфін з Міністерством соціальної політики повинні будуть підготувати для затвердження відповідний Паспорт. Більш того, терміни зазначені в Порядку по соціальним стипендій свідчать про те, що шансів отримати соціальну стипендію в січні у студентів практично немає. Студенти, які звернуться в січні, зможуть її отримати в лютому разом з лютневою. Головне, щоб Мінфін зміг затвердити Паспорт бюджетної програми по академічним стипендіям максимально оперативно, МОН перерахує гроші вишам, ну а виші зможуть у січні виплатити стипендію”, - наголосив експерт.

    Для уникнення багатьох потенційних проблем (від можливої затримки виплати стипендії, і до ймовірних акцій протесту студентів через невдоволення запропонованими змінами, що значно звужують кількість щасливчиків, які отримуватимуть академічну стипендію), необхідно виважено підходити до питання реформування стипендіального забезпечення і практично втілювати ці зміни лише з нового 2017/2018 навчального року.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору