ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як виводили гроші з України — СХЕМА

    28 березня 2024 четвер
    94 переглядів
    Дії Нацбанку спричинили масштабне виведення гроше за кордон.

    В Україні приводом для організації масштабного виведення грошей під виглядом коррахунків стали дії банківського регулятора.

    З 2011 року Національний банк України почав проводити активну політику "дедоларизації" економіки і створив умови, які призвели до дефіциту безготівкової гривні. Були заборонені кредити у валюті для тих, хто не має валютних доходів. Про це пише Forbes.

    Почалося подорожчання СВОП-операцій, при яких банк віддає в заставу валюту і залучає для роботи гривню. Вони подорожчали з традиційних 1-2 % до 30-60 % на кінець 2011 року. У банків істотно подорожчали процентні витрати, і вони стали підвищувати ставки за залучені кошти. Розпочатий процес аналітики Forbes описують як "витіснення" іноземних інвестицій з країни. Тоді популярним стало депонування валюти на рахунках в європейських банках.

    На вимогу НБУ, банки повинні зберігати валюту країн першого світу на кореспондентських рахунках в державах першого світу. І найбільш поширеним серед українських банкірів стало використання для цього "альпійських" банків: Meinl, Frick, Winter і East-West United. Популярність саме цих банків пояснюється тим, що вони традиційно працювали на території колишнього Союзу і були більш поступливими в умовах. Тоді як не кожен банк з ЄС і США через репутаційний фактор був готовий приймати гроші з такої країни, як Україна. Через європейські директиви щодо боротьби з відмиванням грошей банки з ЄС масово закривали рахунки українських фінансистів. Названа ж четвірка давно співпрацювала з банками спочатку з СРСР, потім – пострадянського простору. Наприклад, банк East-West навіть створювався в 1970-х за участю уряду СРСР.

    Після потрапляння на рахунки в іноземні банки гроші списувалися на офшори за дорученням українських банкірів. Формально "альпійські" банки при цьому не порушували закон, діючи в інтересах клієнтів. Далі кошти або заводилися в Україну під виглядом капіталізації банків, або ж залишалися на офшорних рахунках. "Соломинка" виявилася "зашморгом". Екс-заступник глави ФГВФО Андрій Кияк оцінює суму, яку необхідно повернути в Україну після діяльності 85 неплатоспроможних банків, зокрема за схемою з коррахунками в ЄС, приблизно в $1 млрд.
    3580-1.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору