ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Нажитися на чужому горі: як функціонує система реалізації конфіскату в Україні

    18 квітня 2024 четвер
    93 переглядів
    Як на конфіскаті заробляють інші

    Поряд з уже звичними бідами, на зразок пожеж і потопів, практично в будь-якій країні, а тим більше в Україні, існує ще одна одвічна напасть - діряве законодавство, яке з легкістю зводить нанівець всі позитивні починання та ініціативи.

    Ось, наприклад, порівняно не так давно Міністерство юстиції вирішило безкоштовно роздавати нужденним конфісковане майно, яке не змогла реалізувати СЕТАМ. З одного боку, цей крок можна розцінити, як прояв турботи держави про своїх громадян, з іншого, виникає низка питань щодо того, хто і яким чином визначає цих самих "нужденних" і ступінь їх нужденності.

    Термінологія

    Конфіскат - це, перш за все, товар, який вилучається на митниці у різних фірм і підприємців при спробі контрабандного ввезення в Україну або вивезення за її межі, заарештований за несплату митного збору, відсутність документів на товар тощо.

    Крім того, в цю категорію потрапляє також все рухоме і нерухоме майно, конфісковане у колишніх власників у рахунок сплати боргів (зокрема, і за комунальні послуги), банківських кредитів, податків, врешті-решт.

    Кругообіг товару

    Велика частина цього добра, яка не пропадає дивним чином в невідомому напрямку, накопичується на складах і штрафмайданчиках. Раніше вона реалізовувалася на аукціонах, про проведення яких знали далеко не всі.

    З недавнього (2014 року) часу, в рамках оптимізації і детінізації цього процесу, була створена Система електронних торгів арештованим майном, або просто СЕТАМ. Тепер кожен охочий може з легкістю зайти на їх сайт і купити собі хоч погонний метр тканини, хоч тепловоз, хоч виробниче підприємство з квартирою збанкрутілого власника на додачу.

    Ціна питання

    Ось тільки вартість такого "товару" нерідко виявляється космічно невідповідною. І якщо раніше таке майно на закритих аукціонах "для своїх" реалізовувалося за копійки, сьогодні - ціни на нього просто нечувано високі.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору