ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Графіка ужгородського художника Яноша Рейті експонується в галереї Будапешта (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    92 переглядів
    Будапешт. На виставці ужгородського художника Яноша Рейті.

    Днями в Будапешті в галереї «Джерело» відкрилася персональна виставка творів відомого митця краю, лауреата обласної премії ім. Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі в галузі графіки Яноша Рейті.

    До експозиції ввійшло кількадесят графічних робіт, створених протягом десятиліть творчої праці. Зокрема – це акварелі, пастелі, роботи, намальовані звичайною кульковою ручкою. Улюблені жанри митця як у живописі, так і у графіці – пейзаж, натюрморт, а також роботи на еротичну тематику. Відзначу, що автор має неабиякий творчий досвід, набутий десятиліттями роботи, участю у виставках як вдома, так і за кордоном. Він один із найактивніших членів Товариства угорських художників ім. Імре Ревеса, учасник виставок в Україні, Угорщині, Чехословаччині, Румунії та інших країнах. Зокрема в Сербії брав участь у ІІІ Міжнародній виставці малої графіки, де його роботи не залишилися непоміченими й були відзначені мистецтвознавцями. Загалом – це понад 30 виставок. Перші з них відбулися ще на початку 70-х років минулого століття. Не випадково його ім’я ввійшло до Енциклопедії сучасних угорських художників, а творчість митця викликає дедалі більше зацікавлення мистецтвознавців та журналістів.
    Янош Рейті як митець і людина формувався під впливом класиків крайової школи малярства, а саме Адальберта Ерделі, Федора Манайла, Антона Кашшая, Семена Мальчицького. Їхній вплив чітко помітний у роботах художника. Йдеться про тематику та манеру письма. Але, попри все, твори Яноша Рейті оригінальні й впізнавані, вирізняються самобутнім світобаченням. Його вчителями в Ужгородському училищі прикладного мистецтва були Вільмош Берец та Шандор Петкі. Про них у нього найтепліші спогади.
    Художник із пошаною ставиться до історичного минулого рідного краю, з любов’ю зображує дерев’яні архітектурні пам’ятки; церкви, старі будиночки, створює цільний і правдивий образ патріархального Закарпаття, що потихеньку відходить у вічність і житиме тільки на полотнах майстрів. Особливе місце в серці митця займає Міжгірщина, що полонила його незайманою красою. Багато полотен художника створені саме там, у горах.
    На особливу увагу мистецтвознавців заслуговує еротична графіка майстра, що вирізняє його серед митців крайової школи і вводить у коло графіків – представників європейської школи. Художник далеко не байдужий до жінок, їхньої краси, має дещо оригінальне їхнє бачення. Його еротичні фантазії не мають меж. Розкішні крутобедрі й пишногруді жінки в його творах сповнені неприхованого бажання плотських утіх. За своєю сутністю – це справжні хтиві самиці, фантасмагоричні створіння, надзвичайно відверті й розкуті, безсоромні і позбавленні будь-яких комплексів. Ці образи створені десь на рівні підсвідомості є плодом фантазій митця, розкривають його уявлення про сутність жінки та навколишній світ.
    Творчість є віддзеркаленням внутрішнього світу митця, його світогляду. Вона розкриває його сутність, є своєрідним ключем, що відкриває нам найпотаємніші його думки, мрії…Янош Рейті – гарна позитивна й волелюбна людина. Невиправний оптиміст і філософ за своєю природою, він любить життя таким як воно є, любить й шанує людей, які відповідають йому взаємністю. Про це красномовно свідчать його роботи.
    Персональна виставка творів Яноша Рейті – результат співпраці уряду Угорщини та Закарпатського обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая (директор Франциск Ерфан), метою якої є налагодження та зміцнення культурних зв’язків із митцями Закарпаття. Урядова програма працює з 2014 року в рамках офіційного договору з художнім музеєм. За цей період у Будапешті вже відбулися персональні виставки Франциска Ерфана, Андрія Бокотея, Степана Шолтеса, Ласло Мадяра, Аттіли Коприви, Андрія Іванча, Золтана Мічки, Владислава Габди та інших відомих митців нашого краю.
    До слова, в недалекому майбутньому вже в Ужгороді, відбудеться виставка робіт на еротичну тематику Яноша Рейті.
    Володимир Мишанич

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору